6 Νοεμβρίου  1953, ο Γιώργος Σεφέρης βρέθηκε στην Κύπρο, με την οποία τον συνέδεε πάντα μία βαθιά σχέση αγάπης. Άλλωστε ύμνησε το νησί πολλές φορές στα ποιήματά του.

Το ταξίδι του ήταν το πρώτα από τις τρεις επισκέψεις που πραγματοποίησε σε διάστημα τριών χρόνων (1953, 1954 και 1955).

Σε αυτά τα ταξίδια, ένιωσε πως βρήκε τον εαυτό του και πως βίωσε μία αποκάλυψη. Μάλιστα  είχε εκμυστηρευτεί πως ένιωθε ότι «…[η Κύπρος] μπορεί να με πήρε για ψυχοπαίδι της».

Ο ποιητής είχε ένα πολύ βαθύ δέσιμο με το νησί. Ένιωθε, πως στην Κύπρο έβρισκε τον ατόφιο ελληνισμό που ζητούσε και πως σε αυτόν τον τόπο «το θαύμα λειτουργεί ακόμη».

Περιδιαβαίνοντας το νησί, απαθανάτισε κάποιες πολύ όμορφες στιγμές από την καθημερινότητα των Κυπρίων όπως επίσης και από διάφορα ιστορικά τοπία του νησιού. Κάποιες φωτογραφίες τις συνόδευεσε με ποιήματα.

ΑΓΙÁ ΝΑΠΑ, Β΄

Αγία Νάπα. Η μεγάλη συκομουριά
Αγία Νάπα. Η μεγάλη συκομουριά

Κάτω απ’ τη γέρικη συκομουριά

ο αγέρας σηκώθη κι έφυγε
κατά τα κάστρα του βοριά
και δε μας έγγιξε.

Θυμάρι μου και δεντρολιβανιά,
δέσε γερά το στήθος σου
και βρες σπηλιά και βρες μονιά
κρύψε το λύχνο

Σαλαμίνα της Κύπρος

Κάποτε ο ήλιος του μεσημεριού, κάποτε φούχτες η ψιλή βροχή
και τ’ ακρογιάλι γεμάτο θρύψαλα παλιά πιθάρια.
Ασήμαντες οι κολόνες· μονάχα ο Άγιος Επιφάνιος
δείχνοντας μουντά, χωνεμένη τη δύναμη της πολύχρυσης αυτοκρατορίας.

salamina-seferis-1953

Σεισμόπληκτα παιδιά στον Κύκκο
Σεισμόπληκτα παιδιά στον Κύκκο
seferis-1953-kipros
Σεφέρης, Laurence Durell, Αντουανέτα Διαμαντή, Maurice Cardiff, ο μικρός γιος του και ο ζωγράφος Διαμαντής στην Αχειροποίητο
seferis-peristerona-1953
«Ξεκίνημα από Βαρώσια. Περιστερώνα. Εκκλησιά Αγίου Ιλαρίωνα και Αγ. Βαρνάβα. Ωραία πόρτα· ξύλινη, σκαλιστή. Κασέλα με καπάκι ζωγραφιστό από μέσα — πολιορκία. Γέρος που έστριβε σπάγκο: Χριστόδουλος Χατζηφώτης».
seferis-1953-agios-ilarionas
Ο Σεφέρης στον Άγιο Ιλαρίωνα

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το βιβλίο «Οι Φωτογραφίες του Γιώργου Σεφέρη», Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2000 και  «ΚΥΠΡΟΣ, Μνήμη και Αγάπη, Με το φακό του Γιώργου Σεφέρη», του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένη, Λευκωσία.

kipros-national-geographicΔιαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Οι κοφίνες με τα πορτοκάλια Αμμοχώστου, ο αργαλειός και το ανεμίδι, τα χαρούπια και η κοσμοπολίτικη Λήδρα. Το ιστορικό ντοκουμέντο με την Κύπρο του 1928 συγκινεί και συναρπάζει…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here