Στον πίνακα απεικονίζεται ο Ύλας σε πηγή γεμάτη με όμορφες νύμφες. Είναι έργο του βρετανού ζωγράφου, Τζον Ουίλιαμ Γουότερχαουζ και κοσμεί την πινακοθήκη του Μάντσεστερ.
Πρόκειται για επεισόδιο από την Αργοναυτική εκστρατεία, το οποίο κατέγραψε ο Απολλώνιος ο Ρόδιος στο έργο του «Αργοναυτικά», όπου περιέγραφε τις περιπέτειες του Ιάσονα και των συντρόφων του.
Ο Ύλας ήταν πανέμορφος νέος, γιος του βασιλιά των Δρυόπων, Θειοδάμαντα, ο οποίος βασίλευε στην περιοχή ανάμεσα στα βουνά Οίτη και Παρνασσός.
Όταν ο Ηρακλής πολέμησε και νίκησε τους Δρύοπες, έσφαξε τον Θειοδάμαντα, αλλά δεν πείραξε τον γιο του και αποφάσισε να τον πάρει μαζί του.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ύλας τον ακολούθησε στην Αργοναυτική εκστρατεία.
Κάποια στιγμή οι Αργοναύτες έφτασαν στη Χίο για να αναζητήσουν προμήθειες. Τότε, ο Ύλας πήρε το αγγείο του και πήγε στο δάσος για να αναζητήσει πόσιμο νερό.
Καθώς περπατούσε, είδε μια πηγή, γύρω από την οποία ήταν συγκεντρωμένες νύμφες, οι οποίες τραγουδούσαν ύμνους στη θεά Άρτεμη.
Πλησίασε στην πηγή και έσκυψε για να γεμίσει το αγγείο με νερό. Τότε, η Εφυδάτια, μια νύμφη που κατοικούσε μέσα στο νερό, σήκωσε το κεφάλι της και τον αντίκρισε.
Εντυπωσιασμένη από την ομορφιά του, τον ερωτεύτηκε. Ο Ύλας αγνόησε το βλέμμα της κοπέλας και ενώ γέμιζε το αγγείο του, η Εφυδάτια τον πλησίασε για να τον φιλήσει. Τον αγκάλιασε από το λαιμό και τον πήρε μαζί της στο βυθό της πηγής. Ο Ύλας εξαφανίστηκε για πάντα.
Καθώς περνούσε η ώρα και δεν επέστρεφε, οι σύντροφοί του άρχισαν να ανησυχούν.
Ο Ηρακλής τον αναζήτησε σε όλο το νησί, φωνάζοντας δυνατά το όνομά του. Μάταια όμως, δεν βρήκε κάποιο ίχνος του.
Οι Αργοναύτες δεν μπορούσαν να περιμένουν, καθώς έπρεπε να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Ο Ηρακλής, απαρηγόρητος για τον χαμό του φίλου του, ζήτησε από τον Πολύφημο να μείνει στο νησί για να τον αναζητήσει.
Ο Πολύφημος ικανοποίησε την επιθυμία του και ίδρυσε την Κίο, αλλά δεν κατάφερε να τον βρει.
Μάλιστα όρισε ετήσια γιορτή, κατά την οποία οι κάτοικοι του νησιού έψαχναν τον Ύλα στα δάση.
Σύμφωνα με τον μυθογράφο του 2ου αιώνα, Αντονίνο Λιβεράλι, οι νύμφες μεταμόρφωσαν τον Ύλα σε ηχώ για να μην μπορέσει να τον βρει ποτέ ο Ηρακλής.