Πηγή: Συναρπαστικές Πολεμικές Ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ, Rick Beyer, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Στην αρχή του 18ου αιώνα, σχεδόν κανένας στη Βρετανία δεν έπινε τσάι. Μέχρι το τέλος του ίδιου αιώνα, σχεδόν όλοι έπιναν τσάι. Οι Βρετανοί κατανάλωναν το τσάι τόσο γρήγορα όσο μπορούσε να το εισαγάγει από την Κίνα η Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών. Ήταν ένας εθνικός έρωτας.
Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα. Οι Κινέζοι δεν ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για την εισαγωγή ευρωπαϊκών αγαθών. Έτσι μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, το ετήσιο κόστος σε δολάριο για την πληρωμή του τσαγιού ισοδυναμούσε με ένα δισεκατομμύριο σημερινά δολάρια.
Το πιο φρέσκο τσάι είχε και την υψηλότερη τιμή, έτσι το εμπόριο τσαγιού προκάλεσε την καθέλκυση των σκαφών κλίπερ, που ήταν γρήγορα εμπορικά πλοία τα οποία έκαναν αγώνα δρόμου στους ωκεανούς, με στόχο να φέρουν πρώτα το νέο τσάι στο Λονδίνο.

Ένα από τα διασημότερα πλοία ήταν το Κάτυ Σαρκ, που μπορούσε να μεταφέρει περισσότερους από 370 τόνους τσαγιού και να ταξιδέψει από την Κίνα στην Αγγλία σε λιγότερες από εκατό ημέρες.

Το πλοίο είναι σήμερα μουσείο στο Λονδίνο.
Το Κάτυ Σαρκ είναι σήμερα μουσείο στο Λονδίνο.

Ασήμι και χρυσάφι έφευγαν από την Αγγλία με προορισμό την Κίνα, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στο εξωτερικό χρέος. Η λύση;

Η Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών, σε συμπαιγνία με τη βρετανική κυβέρνηση, έγινε ο μεγαλύτερος έμπορος ναρκωτικών του κόσμου.

Η εταιρεία άρχισε να παράγει μεγάλες ποσότητες οπίου στην Ινδία, και σκάρωσε ένα πολύπλοκο σχέδιο για να το μεταφέρει στην Κίνα, έτσι ώστε να το ανταλλάξει με τσάι.
Τα φορτία οπίου αυξήθηκαν κατά 250 φορές. Το 1839 ο εκτεταμένος εθισμός στο όπιο αποτελούσε σοβαρό πρόβλημα στην Κίνα.

Mια από τις συνέπειες του "πολέμου του οπίου" ήταν ότι οι Βρετανοί ανέλαβαν τον έλεγχο του Χονγκ Κονγκ που παρέμεινε στα χέρια τους μέχρι το 1999
Mια από τις συνέπειες του «πολέμου του οπίου» ήταν ότι οι Βρετανοί ανέλαβαν τον έλεγχο του Χονγκ Κονγκ που παρέμεινε στα χέρια τους μέχρι το 1999

Ο αυτοκράτορας της Κίνας προσπάθησε να σταματήσει το εμπόριο ναρκωτικών που κατέστρεφε την χώρα του.
Οι πράκτορες του κατέστρεψαν βρετανικά αποθέματα οπίου στο εμπορικό λιμάνι της Καντόνας και πέταξαν τους Βρετανούς έξω. Θα το ανεχόταν αυτό η Βρετανία;
Ούτε για όλο το τσάι της Κίνας. Η Βρετανία απάντησε κηρύσσοντας πόλεμο για να προστατεύσει το εμπόριο οπίου της.

Ο «πόλεμος του οπίου» ήταν μια εύκολη νίκη για τους Βρετανούς που ανάγκασαν τους Κινέζους να αφήσουν το εμπόριο να συνεχιστεί για άλλα εβδομήντα χρόνια.
Το αποτέλεσμα: εκατομμύρια Κινέζοι εθίστηκαν στο όπιο για να ικανοποιηθεί η αγάπη των Βρετανών για το τσάι.
Ο πόλεμος έληξε στις 29 Αυγούστου 1842 με τη Συνθήκη Νανκίνγκ.

Πηγή: Συναρπαστικές Πολεμικές Ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ, Rick Beyer, εκδόσεις Κλειδάριθμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης όχι μόνο δεν ήταν κοντός, αλλά περνούσε και 8 πόντους τον ναύαρχο Νέλσον

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here