Η Μεγάλη Θεά του Δωδεκαθέου, Αφροδίτη, συνδέεται πολύ στενά με την Κύπρο και πολύ περισσότερο με την Πάφο. Λέγεται ότι η πόλη είναι η γενέτειρα της όμορφης θεάς. Με το όνομά της συνδέονται πολλοί μύθοι. Ένας από αυτούς είναι του Πυγμαλίωνα, πατέρα του Πάφου.
Ο αφοσιωμένος γλύπτης

Ο Πυγμαλίων ήταν ένας γλύπτης με καταγωγή από την Αμαθούντα. Αφοσιωμένος καθώς ήταν με τη δουλειά του, δεν έβρισκε ποτέ χρόνο να ασχοληθεί με το ωραίο φύλο πόσο μάλλον δε να συνάψει κάποιο δεσμό. Η θεά Αφροδίτη τον λυπήθηκε και αποφάσισε να παρουσιαστεί στο όνειρό του.
Όταν ξύπνησε ο Πυγμαλίων, έκθαμβος από την ωραιότητα της γυναίκας που ονειρεύτηκε άρχιζε να σκαλίζει ένα γλυπτό με τη μορφή της. Όταν το τελείωσε, ένιωθε ήδη ερωτευμένος με αυτό.

Πίνακας του Jean Léon Gérome (δεξιά) και γλυπτό του Falconet 1763 (αριστερά)
Πίνακας του Jean Léon Gérome και γλυπτό του Falconet (1763)

Ο Πυγμαλίων, σύμφωνα με το μύθο, είχε ερωτευτεί παράφορα το άγαλμα, του μίλαγε και του προσέφερε λουλούδια. Δεν άντεχε όμως άλλο κι αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια της θεάς.
Κατά τη διάρκεια των Αφροδισίων, έκανε μία προσφορά στη θεά ικετεύοντάς την να ζωντανέψει το άγαλμα. Η Αφροδίτη συγκινήθηκε από την παράκληση του γλύπτη και μεταμόρφωσε το άγαλμα στην πιο ιδανική γυναίκα. Και την ονόμασε Γαλάτεια.

Ο Πυγμαλίων δεν έχασε καιρό και την έκανε γυναίκα του.
Σε κάποιες άλλες παραλλαγές του μύθου, ο Πυγμαλίων παρουσιάζεται ως Βασιλιάς της Κύπρου και η Γαλάτεια ήταν η ίδια η Αφροδίτη που χρησιμοποίησε το άγαλμα και παντρεύτηκε τον γλύπτη.

Η ίδρυση της Πάφου

Από τον γάμο αυτό γεννήθηκε ο Πάφος, πατέρας του Κίνυρα ιδρυτή της ομώνυμης πόλης (κατ’ άλλους η Πάφος).

kiniras
Ο Κινύρας, βασιλιάς και ιερέας της Κύπρου

Σύμφωνα με τον Απολλόδωρο τον Αθηναίο, «Κινύρας εν Κύπρω παραγενόμενος συν λαώ έκτισε Πάφον», παρουσιάζοντας έτσι τον Κίνυρα ως ιδρυτή της Πάφου.
Ο Κίνυρας, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ήταν βασιλιάς και ιερέας της Κύπρου και είχε χτίσει στην Πάφο το ναό της Αφροδίτης.

Φέρεται και ως γενάρχης των Κινυράδων, ιερέων της όμορφης θεάς.

Ο μύθος ενέπνευσε πολλούς γλύπτες και ζωγράφους έως και σήμερα, που αποδίδουν τον παράφορο έρωτα του γλύπτη.

 

petra-tou-romiou-700x385Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Οι ιστορικές πέτρες που εξαφανίσθηκαν από τα έργα του δημοσίου! Η πέτρα των εγκληματιών, του Διγενή Ακρίτα και της Παναγιάς…Τα υπέροχα τοπία και οι ιστορίες διάσημων βράχων (φωτογραφίες)…

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here