Κοντά στις βόρειες πλαγιές του Πηλίου απλωνόταν μέχρι το 1962 η λίμνη Κάρλα ή Βοιβηίδα. Η ανάγκη για εξασφάλιση νέων καλλιεργήσιμων εκτάσεων οδήγησε την πολιτεία στην απόφαση να την αποξηράνει. Σήμερα όλοι μιλούν για μια τεράστια οικολογική καταστροφή. Η κλιματική και περιβαλλοντική αλλαγή στην περιοχή ήταν ραγδαία.
Τον Αύγουστο του 1962 άρχισαν οι αποξηραντικές εργασίες με μια σήραγγα μήκους 10.150 μέτρων. Όταν ξεκίνησε η διαδικασία θεωρήθηκε ένα από τα σπουδαιότερα έργα για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, καθώς εξασφαλίστηκαν 80.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στους αγρότες. Η σταδιακή όμως πτώση της υπόγειας υδροφορίας και η απώλεια της παραλίμνιας χλωρίδας, προειδοποιούσε για την αρχή μιας καταστροφής.
Σήμερα γίνεται προσπάθεια για αναδημιουργία της λίμνης. Το Δεκέμβριο του 2010 άρχισε η άντληση νερού από τον ποταμό Πηνειό, ενώ όταν τεθούν σε πλήρη λειτουργία τα πέντε αντλιοστάσια του Πηνειού θα τροφοδοτούν τη λίμνη με 14 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο. Όμως, τον Οκτώβρη του 2013 εντοπίστηκαν εκατοντάδες νεκρά ψάρια στην επιφάνεια της λίμνης.
Εκεί ερωτεύτηκε ο θεός Απόλλωνας την Κυρήνη και γέννησε τον Ασκληπιό
Η λίμνη Βοιβηίδα (Φοίβη – Βοίβη), ή Κερκινίτις, ή Κάρλα, ή Κάρλα Σού, ή Κάρλα Γκιόλ, ο «Βάλτος» για τους ντόπιους, υμνήθηκε από τον Όμηρο, τον Πίνδαρο και τον Στράβωνα.
Ο τόπος συνδέθηκε με τον θεό Απόλλωνα, τον «Φοίβο», που στην περιοχή ερωτεύτηκε την όμορφη Κυρήνη, την καλλονή Δάφνη και με την Κορωνίδα γέννησε το φημισμένο γιατρό της αρχαιότητας, Ασκληπιό.
Από την περιοχή της Κάρλας ξεκινούν για την Αργοναυτική εκστρατεία ο Άρμενος, ο Πρόθοος και ο Εύμηλος, ενώ η λίμνη ήταν πέρασμα ή καταφύγιο για πολλούς ημίθεους και ήρωες (Θησέας, Ηρακλής, Αμαζόνες) στην πορεία τους για τις διάφορες αποστολές τους.
Η λίμνη Κάρλα έχει μια δεύτερη ευκαιρία για να σωθεί και να επιβιώσει, χαρίζοντας την ομορφιά και τα οφέλη της στο περιβάλλον και τους ανθρώπους που ζουν κοντά της:
Πηγή: boebes-karla.gr
Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Παλιές φωτογραφίες της Ελλάδας- Old photos from Greece
Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: «Μπούρτζι» δεν έχει μόνο στο Ναύπλιο. Που βρίσκονται τα υπόλοιπα οχυρά τα οποία βρέθηκαν στην δίνη πολέμων και συγκρούσεων στην Ελλάδα. Πότε κατασκευάστηκαν και σε τι χρησίμευαν…