Τον Απρίλιο του 1967, λίγες μέρες πριν από το πραξικόπημα, είχε προγραμματιστεί η μεγάλη συναυλία των Rolling Stones στην Αθήνα.
Η αστυνομία όμως, με επικεφαλής τον περιβόητο αστυνομικό διευθυντή Τασιγιώργο, αλλά και αρκετοί άνθρωποι του πνεύματος και μερίδα του Τύπου, έβλεπαν με καχυποψία το ροκ συγκρότημα.
Πολλές εφημερίδες της εποχής, αναφέρονταν στους Stones με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς και θεωρούσαν τον Τζάγκερ και την παρέα του, κακή επιρροή για τη νεολαία.
Όταν το συγκρότημα έφτασε στην Αθήνα, οι νέοι κατέκλυσαν το ξενοδοχείο Χίλτον.
Ο Τασιγιώργος τα έβαλε με τους νεαρούς και τους γονείς τους:
«Δεν έχετε ανάγκη από διασκέδαση. Η δουλειά σας λείπει. Πρέπει να δουλέψετε και σεις 24 ώρες το 24ωρο, μέσα στις δυσκολίες και στη φτώχεια, όπως δουλέψαμε κι εμείς, για να καταλάβετε τι είναι η ζωή.
Μήπως φταίτε όμως κι εσείς; Οι γονείς σας φταίνε, που τα μυαλά τους έχουν φυράνει».

Η νεολαία ήταν ενθουσιασμένη για την άφιξη του συγκροτήματος στην Αθήνα
Η νεολαία ήταν ενθουσιασμένη για την άφιξη του συγκροτήματος στην Αθήνα.

Ο Δημήτρης Ψαθάς, με τη διάσημη πένα του, χαρακτήρισε τους Stones «αξούριστους, ακούρευτους με μακριά μαλλούρα, στην οποία μπορεί άνετα να στεγάζεται η ψείρα».

Από ‘δω οι Rolling Stones…
Η εφημερίδα Μεσημβρινή αναφέρθηκε με ειρωνεία στα μέλη του βρετανικού συγκορτήματος:
«Μικ Τζάγκερ: ο αρχηγός του συγκροτήματος, τραγουδιστής και συνθέτης, ηλικίας 23 ετών. Τρώγει με βουλιμία τα φασόλια, ξεδιψάει με βότκα, αλλά και πορτοκαλάδα.
Κιθ Ρίτσαρντς: εκατομμυριούχος κιθαρίστας τώρα. Οδηγός τραμ στην Κωνσταντινούπολη παλαιότερα, 23 ετών.
Μπράιαν Τζόουνς: παίζει οκτώ όργανα.
Μπιλ Γουάιμαν: το ύψος του είναι πέντε πόδια και οκτώ ίντσες και το βάρος του οκτώμισι πέτρες.
Τσάρλι Γουάτς: είναι ο ντράμερ και παράλληλα ο φτωχός της παρέας. 7 εκατομμύρια ατομική περιουσία».

Οι Stones τη δεκαετία του '60
Οι Stones τη δεκαετία του ’60. Ο Δημήτρης Ψαθάς, στο χρονογράφημά του, έγραψε για τους «ακούρευτους με τη μακριά μαλλούρα, στην οποία μπορεί άνετα να στεγάζεται η ψείρα»…

Ο διάλογος με τον Φρέντυ Γερμανό και η αποστομωτική απάντηση του Τζάγκερ

Το πιο καυστικό άρθρο, ήταν αυτό του Φρέντυ Γερμανού, που έγραψε ένα φανταστικό διάλογο με τα μέλη του συγκροτήματος,προσπαθώντας να κάνει χιούμορ:
«Μου είπαν ότι έχουν ακούσει πολλά για την Ελλάδα και για την ελληνική ιστορία.
Ξέρουν ότι ένας ντισκ τζόκεί του 480 π.Χ., που λεγόταν Περικλής, κέρδισε τον χρυσό δίσκο και από τότε ο αιώνας του, ονομάστηκε χρυσός.
Ο Σαμψών είναι ο αγαπημένος τους.  Οι κύριοι Στόουνς μου απάντησαν, ότι ο Σαμψών ήταν ο πρώτος ντισκ τζόκεί και ο πρώτος άνθρωπος που κατάλαβε, ποια σχέση υπήρχε ανάμεσα στα πολλά μαλλιά και την πολλή φωνή».

Στιγμιότυπο από τη συναυλία του συγκροτήματος στην ΑΘήνα
Στιγμιότυπο από τη συναυλία του συγκροτήματος στην Αθήνα.

Οι Stoneς, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν πριν από τη συναυλία, απέδειξαν ότι δεν ήταν αμόρφωτοι και ανιστόρητοι.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής, ο Τζάγκερ εντυπωσίασε με τις γνώσεις του στην πρες κόνφερανς, όταν δήλωσε «η ελληνική κυβέρνηση αλλάζει κάθε εβδομάδα».
Όταν ο τραγουδιστής του συγκροτήματος ρωτήθηκε από δημοσιογράφο ,«και για τον Σέξπιρ τι γνωρίζετε;» έδωσε την αποστομωτική απάντηση: «εσείς τι γνωρίζετε για τον Όμηρο;».
Η ειρωνεία του ξάφνιασε τους παρευρισκόμενους, που δεν περίμεναν ο Τζάγκερ να ξέρει τον Όμηρο. Προφανώς επειδή είχε μακριά μαλλιά!

Δείτε το βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου», για την επεισοδιακή συναυλία του συγκροτήματος στο γήπεδο του Παναθηναϊκού και την αιφνίδια διακοπή της.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here