Πυκνή βλάστηση και πεύκα φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, ενώ οι βάρκες είναι αγκυροβολημένες δίπλα στα σπίτια. Η διώρυγα χωρίζει στα δύο το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής και ενώνει τον Τορωναίο με τον Θερμαϊκό κόλπο. Σχηματίστηκε πιθανόν πριν τον 1ο αιώνα μ.Χ., και ολοκληρώθηκε την εποχή του Κάσσανδρου.

H διώρυγα της Κασσάνδρας είναι από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Χαλκιδικής. Πήρε το όνομά της από τη χερσόνησο, που παλαιότερα ονομαζόταν Παλλήνη και Φλέγρα.
Σκοπός ήταν να διευκολύνει τη ναυσιπλοΐα και να προστατεύει την πόλη. Την τελική της μορφή πήρε τη διετία 1935-1937 ενώ η γέφυρα κατασκευάστηκε μισό αιώνα αργότερα το 1970.
Μέχρι τότε, οι κάτοικοι περνούσαν την αντίπερα όχθη με φέρι μποτ.

Στην ελληνική μυθολογία, η Κασσάνδρα, ήταν κόρη του βασιλιά της Τροίας Πριάμου και της Εκάβης

Στο στενότερο σημείο της χερσονήσου, βρίσκεται ο παραθαλάσσιος οικισμός της Νέας Ποτιδαίας, ο οποίος ήταν γνωστός ως «Οι Πόρτες της Κασσάνδρας».
Τα αρχαία χρόνια αποικήθηκε από τους Κορίνθιους και είχε ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή, καθώς βρισκόταν σε στρατηγική θέση, η οποία ήταν πλούσια σε κυνήγι και αλιεία.
Πήρε μέρος στη μάχη των Πλαταιών και αργότερα αποστάτησε από την Αθηναϊκή συμμαχία. Ωστόσο, υπέστη μεγάλες καταστροφές όταν κατακτήθηκε από τους Μακεδόνες του Φιλίππου.

H διώρυγα της Κασσάνδρας είναι από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Χαλκιδικής.

Ο Κάσσανδρος ανέλαβε την ανοικοδόμηση της πόλης και της έδωσε το όνομά του «Κασσάνδρεια». Τότε, υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκε και η διώρυγα.
Κατά μήκος της είναι εμφανές το διατείχισμα της αρχαίας πόλης, το οποίο χτίστηκε από τον Ιουστινιανό για να εμποδίσει τις επιδρομές των βαρβάρων, καθώς οι Ούννοι ισοπέδωσαν την πόλη το 540 μ.Χ. Θεωρείται το σημαντικότερο οχυρωματικό έργο της Χαλκιδικής, όπου οχυρώθηκαν για έξι μήνες οι επαναστατημένοι Έλληνες της περιοχής.


Τον Νοέμβριο 1821 οι Έλληνες ηττήθηκαν και η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς.
Οι Τούρκοι πυρπόλησαν σπίτια, λεηλάτησαν τις περιουσίες και έσφαξαν τους κατοίκους της περιοχή, και το γεγονός έγινε γνωστό ως το «ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας».
Αρχές του περασμένου αιώνα η πόλη χτίστηκε ξανά από πρόσφυγες της ανατολικής Θράκης και ονομάστηκε Νέα Ποτιδαία,
Σήμερα αποτελεί ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Μακεδονίας.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο με drone του συνεργάτη μας Haanity με τη διώρυγα της «χλιδής» στη Χαλκιδική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ταξίδεψε με καγιάκ σε 32 νησιά του Αιγαίου για να γιορτάσει την συνταξιοδότησή του! Το τόλμημα ενός Ιταλού και της συντρόφου του, που έκαναν κουπί για πέντε μήνες. Φωτογράφησαν απίστευτα τοπία και γευμάτισαν σε 55 ταβέρνες…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here