Τα ιστορικά γεγονότα που αφορούν στη δράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη κατά την Επανάσταση του 1821 είναι καταγεγραμμένη και μελετάται ακόμα και σήμερα από τους ιστορικούς.
Η εξωτερική εμφάνιση ωστόσο του Γέρου του Μοριά δεν είναι προσδιορισμένη με σαφήνεια.
Η πιο γνωστή και οικεία στα μάτια του κόσμου, απεικόνισή του, είναι αυτή στο χαρτονόμισμα των 5.000 δραχμών, όπου φοράει τουρμπάνι στο κεφάλι του και έχει περιποιημένο μουστάκι.
Η συγκεκριμένη απεικόνιση χρησιμοποιείται ευρέως στο διαδίκτυο, αλλά και σε βιβλία που αναφέρονται στην Επανάσταση.

KOLOKOTRONHS-PENTOXILIARO

Ωστόσο, οι μελετητές υποστηρίζουν ότι αυτή η εικόνα απέχει από την πραγματικότητα και είναι αρκετά ωραιοποιημένη, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που έπαιρνε μέρος σε μάχες σώμα με σώμα και το πρόσωπό του κανονικά ήταν ταλαιπωρημένο. Βέβαια οι καλλιτέχνες πολλές φορές παρενέβαιναν στα ποτρέτα.
Γνωστό είναι και το σχέδιο που δείχνει τον Κολοκοτρώνη νεκρό και ανήκει στον Voutier και δημοσιεύτηκε στο Παρίσι, στο βιβλίο του Pouqueville “Histoire de la regeneration de la Greece”.
kolokotronis nekros

Οι ερευνητές έχουν καταλήξει ότι η πιο γνωστή απεικόνιση του Κολοκοτρώνη είναι αυτή που δημοσιεύτηκε το 1827 (ή το ΄32) στο Παρίσι και ανήκει στον Α. Φριντέλ.
Αυτό γιατί, όπως έχει καταγραφεί, για το συγκεκριμένο σχέδιο πόζαρε ο ίδιος, άρα εικάζεται ότι δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, ο Γέρος του Μοριά απεικονίζεται πιο ταλαιπωρημένος και γερασμένος.
Ο πρωτότυπος τίτλος του σχεδίου, δίπλα στο όνομα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γράφει: «Αρχηγός των στρατευμάτων στην περιοχή του Μοριά».

kolokotronis
Ο ίδιος δημιουργός υπογράφει και άλλο ένα σχέδιο με τον Κολοκοτρώνη, το οποίο δείχνει τον Έλληνα οπλαρχηγό όρθιο, ντυμένο με τη στολή του και οπλισμένο.

AppleMark
Τα δύο σχέδια έχουν αρκετές ομοιότητες, όπως στο σχήμα του προσώπου του Κολοκοτρώνη και στις λεπτομέρειες της φορεσιάς του.
Αυτό που είναι κοινό σε όλες τις απεικονίσεις, με αποτέλεσμα να θεωρείται δεδομένο, είναι τα μακριά μαλλιά και το μουστάκι, που φαίνεται πως είχε ο Κολοκοτρώνης.

Διαβάστε επίσης: Ο αφορισμός και το τατουάζ του Κολοκοτρώνη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here