Ένα μεγάλο μέρος από τον βασικό θρόνο που βρισκόταν πριν από τρεις χιλιετίες στο ανάκτορο της Ακρόπολης των Μυκηνών φαίνεται ότι ανακάλυψαν Έλληνες και Αμερικανοί αρχαιολόγοι!
Η σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη, την οποία φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Realnews, μπορεί να αναδειχθεί σε ένα από τα πιο λαμπρά κληροδοτήματα του μυκηναϊκού πολιτισμού, καθώς ήδη οι αρχαιολόγοι κάνουν λόγο για τον «θρόνο του Αγαμέμνονα».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το τμήμα του βασικού θρόνου βρέθηκε σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από την Ακρόπολη των Μυκηνών. Είναι αρκετά ογκώδες, με το βάρος του να ξεπερνά τα 50 κιλά, ενώ θεωρείται ότι αποτελούσε μέρος της τελευταίας ιστορικής φάσης του ανακτόρου των Μυκηνών, δηλαδή χρονολογείται από τον 13ο αιώνα π.Χ.
Η σημασία του ευρήματος είναι ανεκτίμητη, καθώς αποτελεί τον πρώτο θρόνο μυκηναϊκού ανακτόρου που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στον ηπειρωτικό χώρο της Ελλάδας.
Το υπουργείο Πολιτισμού έχει ενημερωθεί επισήμως για την ανακάλυψη του μυκηναϊκού θρόνου και εξετάζει το αίτημα για περαιτέρω έρευνες στο σημείο του εντοπισμού του.
Ποιος ήταν ο μυθικός Αγαμέμνονας
Ο πλούσιος και παντοδύναμος βασιλιάς των “πολύχρυσων” Μυκηνών, θρυλικός αρχιστράτηγος των Ελλήνων στον Τρωικό πόλεμο. Σύμφωνα με τον Όμηρο, ήταν γιος του Ατρέα και εγγονός του Πέλοπα. Μια άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι ήταν γιος του Πλεισθένη και της Αερόπης ή Εριφύλης και εγγονός του Ατρέα, βασιλιά των Μυκηνών.
Μετά τη δολοφονία του Ατρέα, ο Αγαμέμνονας και ο αδελφός του Μενέλαος πήγαν στη Σπάρτη, όπου παντρεύτηκαν ο Αγαμέμνονας την Κλυταιμνήστρα και ο Μενέλαος την όμορφη αδελφή της Ελένη. Με την Κλυταιμνήστρα ο Αγαμέμνονας απέκτησε τέσσερις κόρες και ένα γιο, τον Ορέστη.
`Οταν ο Πάρις, το βασιλόπουλο της Τροίας, έκλεψε από το παλάτι του Μενέλαου την Ελένη, ο Αγαμέμνονας έστειλε διάγγελμα σε όλους τους `Ελληνες βασιλιάδες για κοινή εκστρατεία κατά της Τροίας, θέλοντας να ξεπλύνει την ντροπή που έγινε στον αδελφό του.
`Ολοι οι βασιλιάδες πρόσφεραν τότε ομόφωνα την αρχιστρατηγεία στον Αγαμέμνονα, ο οποίος συγκέντρωσε όλα τα στρατεύματα στην Αυλίδα. Κατά τη διάρκεια όμως ενός κυνηγιού σκότωσε το αγαπημένο ελάφι της θεάς `Αρτεμης και το πρόσφερε θυσία στους θεούς, πράγμα που εξόργισε την `Αρτεμη και έστειλε λοιμό που αποδεκάτισε τα στρατεύματα. Σύμφωνα με τον Ευριπίδη, για πολύ καιρό επικράτησε απόλυτη νηνεμία, εξαναγκάζοντας τους `Ελληνες να αναβάλουν συνέχεια την αναχώρηση τους. Για να εξευμενίσει τους θεούς, ο Αγαμέμνονας υπάκουσε στις υποδείξεις των μαντείων και δέχτηκε να θυσιάσει στο βωμό την κόρη του Ιφιγένεια. Η θεά Άρτεμη όμως την τελευταία στιγμή κάλυψε με ένα σύννεφο την Ιφιγένεια και τη μετέφερε στη χώρα των Ταύρων, όπου έζησε ως ιέρεια, αφήνοντας στη θέση της ένα ελάφι.
`Ετσι οι θεοί επέτρεψαν να φυσήξει “ούριος” άνεμος και να ξεκινήσουν τα ελληνικά καράβια για την Τροία.
Κατά τη διάρκεια των μαχών στην Τροία, ο Αγαμέμνονας γίνεται αφορμή να σκοτωθούν αμέτρητοι Αχαιοί, με την προσβλητική συμπεριφορά του απέναντι στον Ιερέα Χρίση. Μετά το θάνατο του Πατρόκλου συμφιλιώνεται με τον Αχιλλέα.
Μετά την άλωση της Τροίας ο Αγαμέμνονας πήρε ως ζωντανό λάφυρο την κόρη του Πρίαμου, την Κασσάνδρα και επέστρεψε στις Μυκήνες. Εκεί όμως βρήκε τραγικό τέλος, δολοφονημένος από τη γυναίκα του Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο. Λίγο αργότερα ο γιος του Αγαμέμνονα, ο Ορέστης, εκδικείται το θάνατο του πατέρα του σκοτώνοντας τη μητέρα του και τον Αίγισθο.
Η γεμάτη περιπέτειες ζωή του Αγαμέμνονα, το τραγικό του τέλος και η εκδίκηση του θανάτου του από το γιο του έγιναν θέματα αριστουργηματικών τραγωδιών των μεγάλων τραγικών συγγραφέων. Η “Ορέστεια” του Αισχύλου, η “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή, η “Ιφιγένεια εν Αυλίδι”, η “Ιφιγένεια εν Ταύροις”, ο “Ορέστης” και η “Ηλέκτρα” του Ευριπίδη έχουν παρμένα τα θέματα τους από το μύθο των Ατρειδών.