«Να συνεχίσουμε τον ειλικρινή διάλογο που ανοίξαμε τον Δεκέμβριο 2017 και να επανεκκινήσουμε τη θετική μας ατζέντα από εκεί που την αφήσαμε» δηλώνει σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Ειδήσεων «Anadolu» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ένα εικοσιτετράωρο πριν από την επίσκεψη του στην Κωνσταντινούπολη, ο πρωθυπουργός μίλησε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις μειονότητες της Θράκης, το προσφυγικό και το Κυπριακό.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «πρέπει να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για να γίνουν ιστορικά βήματα». Για τις σχέσεις που έχει με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτές βασίζονται «στο σεβασμό, την ειλικρίνεια και την ευθύτητα» παρά το γεγονός πως έχουν δοκιμαστεί σε «πολύ δύσκολες καταστάσεις».
«Ωστόσο», συμπληρώνει, «μας επετράπη να ενοποιήσουμε κανάλια επικοινωνίας σε πολλά επίπεδα προκειμένου να ξεπεράσουμε εμπόδια και να μπορούμε, σήμερα, να μιλάμε για μια θετική ατζέντα».

Σχολίασε ακόμη και τις προσδοκίες που έχει για την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε «κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου θα έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε τον δύσκολο αλλά και ειλικρινή διάλογο που ξεκινήσαμε τον Δεκέμβριο του 2017 και να ξαναπιάσουμε τη θετική μας ατζέντα από εκεί που την αφήσαμε».

Οι μειονότητες της Θράκης

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης (τουρκική όπως την αναφέρει το Anadolu) λέγοντας πως «η συνθήκη της Λωζάνης είναι η ισχύουσα διεθνής συνθήκη που αφορά τις μειονότητες, συνεπώς ενημερώνουμε ο ένας τον άλλον σχετικά με τις εξελίξεις σε αυτήν την βάση», ενώ τόνισε πως θεωρεί το συγκεκριμένο θέμα ένα εσωτερικό ζήτημα και όχι διμερές. «Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα έως τώρα όσον αφορά την εφαρμογή της Σαρίας την δομή και την λειτουργία των γραφείων των Μουφτήδων αλλά και την εκπαιδευτική πολιτική. Θα συνεχίσουμε σε αυτή τη κατεύθυνση», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Κυπριακό

Στο ερώτημα για το αν υπάρχει πιθανότητα για νέες συνομιλίες για το Κυπριακό ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι πρέπει να » επιδιώκουμε σταθερά τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς η μόνη λύση είναι η επανένωση του νησιού σε αυτό το πλαίσιο. Μια λύση που να επιτρέπει στην ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία να είναι ένα κανονικό κράτος της ΕΕ και να λειτουργεί προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Για να φτάσουμε εκεί θεωρώ ότι πρέπει να έχουμε ένα κείμενο «όρων αναφοράς» που να αντανακλά το πλαίσιο Γκουτιέρες όπως παρουσιάσθηκε στο σημείο που τερματίστηκαν οι συνομιλίες στο Κρανς Μοντάνα, να υπάρξει σημαντική πρόοδος στις δικοινοτικές συνομιλίες, και (σε σχέση με την Ελλάδα) να διεξάγουμε αποτελεσματικές προπαρασκευαστικές συναντήσεις για το θέμα της ασφάλειας. Το κρίσιμο ζήτημα είναι η στάση της Τουρκίας στα ανωτέρω.

Προσφυγικό

Για το προσφυγικό ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η Τουρκία έχει επωμιστεί το φορτίο των τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων και συμπλήρωσε ότι «αυτό θα πρέπει να αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υποστηρίξει τον γείτονά μας».

«Θεωρώ επίσης ότι έχουμε μια πολύ σημαντική συνεργασία με την Τουρκία στο πλαίσιο της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας την οποία πρέπει να εντείνουμε, διότι ειδικά τα ελληνικά νησιά έχουν επιβαρυνθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια.Οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου σε όλη την Ευρώπη δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται με την μεγάλη κρίση μετά το 2015, ενώ σε πολλές χώρες οι διαδικασίες είναι αργές.

Στην Ελλάδα είναι από τις πιο γρήγορες, αλλά καταβάλλονται πολύ συγκροτημένες προσπάθειες ώστε αυτές οι διαδικασίες – που σέβονται το διεθνές δίκαιο – να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικές, προκειμένου να μην επιβαρύνονται τα νησιά και οι αιτούντες.
Η ΕΕ από πλευράς της, πρέπει να βρει τον τρόπο να ενισχύσει τη στήριξή της στις χώρες που επιβαρύνονται πιο πολύ από αυτό το φαινόμενο, και να απορρίψει σχεδιασμούς που δεν συνάδουν με το ευρωπαικό δίκαιο και τις αρχές του ανθρωπισμού».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here