Σε στάσεις ταξί και λεωφορείων, σε τουριστικά γραφεία, ακόμα και σε ξενοδοχεία. Παντού διαφημιστικά φυλλάδια και πινακίδες που διαφημίζουν εκδρομές στα κατεχόμενα, στην Κερύνεια, την Αμμόχωστο, τον Απόστολο Ανδρέα.
Φαίνεται πως το εύκολο χρήμα σε βάρος μιας ημικατεχόμενης πατρίδας και της κυπριακής οικονομίας δεν έχει κανένα υποκατάστατο, παρόλο που ενοχλεί τους ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε Πρωταρά και Αγία Νάπα. Αυτοί οι συμπατριώτες μας δέχονται εδώ και χρόνια πλήγμα από το παρακράτος της τουριστικής βιομηχανίας, που κερδοσκοπεί αποστέλλοντας τουρίστες από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα.
Φέτος, λένε με απόγνωση οι επιχειρηματίες στα δυο τουριστικά θέρετρα του τόπου, το κακό παράγινε. Και προσθέτει πόντους, στο ήδη υπάρχον πρόβλημα των μειωμένων αφίξεων τουριστών. Ήτανε αυτοί οι απλοί μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που μας κατεύθυναν σε αυτό το οδοιπορικό στα άδυτα της βιομηχανίας καταλήστευσης τουριστών από την ελεύθερη Αμμόχωστο στα κατεχόμενα. Για ψώνια, για φαγητό, για ολιγοήμερη διαμονή, για ένα ταξιδάκι στην Τουρκία, πάσης φύσεως ψυχαγωγία, από καζίνο, μέχρι ανώγεια και υπόγεια στέκια διασκέδασης – και όχι μόνο.
Αφού δεν έγινε τίποτα να ανακοπεί η παραοικονομία διοχέτευσης τουριστών στα κατεχόμενα τα προηγούμενα χρόνια, συνεχίζεται και φέτος, μάλιστα με μεγαλύτερο ζήλο, αφού υπάρχει ένας ακόμη παράγοντας για προσέλκυση τουριστών. Είναι η υποτίμηση της τουρκικής λίρας που καθιστά τις αγορές υπηρεσιών, τροφίμων, σουβενίρ κ.λπ. στα κατεχόμενα εώς και 30%-35% τουλάχιστον πιο φθηνά από τις ελεύθερες περιοχές. «Πρόκειται για ένα μεγάλο αβαντάζ», δηλώνουν οι επιχειρηματίες στα δυο θέρετρα που βλέπουν τις επιχειρήσεις τους χωρίς την αναμενόμενη κίνηση για την εποχή. Και περιγράφουν ποιος, ποια ώρα, με ποια μικρά και μεγάλα λεωφορεία και πόσα, παραλαμβάνουν κάθε μέρα από τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά διαμερίσματα της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά, εκατοντάδες τουρίστες να τους μεταφέρουν στα κατεχόμενα.
«Να πείτε στη φίλη σας από την Ολλανδία να κόψει τίκετ από το γραφείο μας και να μην φοβάται τίποτα. Έχουμε ένα πολύ καλό οδηγό λεωφορείου που είναι και φίλος μας που έχει λεωφορείο και πάει κόσμο στην Αμμόχωστο. Με €20 μόνο, από το πρωί ως το απόγευμα αργά. Αν έχει και παιδί €10 αυτό. Να φάνε να πιούνε και να ψωνίσουν. Πολύ φθηνότερα από εδώ στην Αγία Νάπα πείτε της», μας εξηγεί σε ένα τουριστικό γραφείο η ξενική υπάλληλος. Και μας φορτώνει με δυο φυλλάδια για να έχουμε και επιλογή, ποιον από τους δυο φίλους της οδηγούς θα επιλέξουμε για την εκδρομή της φίλης μας.
«Εμάς μας κοροϊδεύουν. Έρχονται τουρίστες που τους πήγαν και ψώνισαν στην Αμμόχωστο χρυσαφικά και ασημικά, χωρίς να καταλάβουν και πολύ καλά ότι πέρασαν σε έδαφος που δεν ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία και μας λένε πως “στην άλλη πόλη οι τιμές είναι πού πιο κάτω”». «Σε ποια πόλη;», ρωτά η Ελληνοκύπρια στο χρυσοχοείο και εκείνοι απαντούν «Στην Μαγκόζα, στην Γκαζί Μαγκόζα, πολύ πιο φθηνά εκεί από εσάς».
Ο εστιάτορας στη λεωφόρο που τέμνει τον τουριστικό Πρωταρά, μας παραγγέλνει που να περπατήσουμε. Σε στάσεις ταξί και πιάτσες μικρών τουριστικών ή και μεγάλων τουριστικών λεωφορείων. Παντού. Κερύνεια, Απόστολος Ανδρέας και Αμμόχωστος. Διαφημίζονται ως τουριστικοί προορισμοί όπως η Πάφος, η Λεμεσός, το πάρκο Καμήλων στο Μαζωτό και η πόλη της Λάρνακας.
Την ώρα που οι άνθρωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα δυο τουριστικά θέρετρα της ελεύθερης Αμμοχώστου, κοιτάζουν περίλυποι, με απόγνωση τα ταξί, τα μικρά και τα μεγάλα τουριστικά λεωφορεία, να μεταφέρουν τουρίστες για εκδρομή, ψώνια και φαγητό στην κατεχόμενη Κύπρο, την κατεχόμενη μας μισή πατρίδα. Την ώρα που με απόγνωση οι άνθρωποι στην τουριστική βιομηχανία, παρακολουθούν με αγωνία τους φετινούς δείκτες στον κλάδο, να αδυνατούν να αγγίξουν τα περσινά επίπεδα.
Πηγή: philenews.com