Deutche Welle

Κατεχόμενη Κύπρος 2017. Το βόρειο κατεχόμενο τμήμα από το νότιο ελεύθερο, χωρίζει η Πράσινη Γραμμή και κατά μήκος τα φυλάκια ή τα σημεία ελέγχου.

Μαζί με τους πρόσφυγες που επισκέπτονται τα σπίτια τους, εκατέρωθεν ή τους κατοίκους του νησιού που καθημερινά επιδεικνύουν ταυτότητα για να επισκεφθούν το τμήμα που για χρόνια δεν μπορούσαν, πλέον ανθεί και το παράνομο εμπόριο.

Χοιρινό οι Τουρκοκύπριοι, φάρμακα οι Ελληνοκύπριοι

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Deutche Welle, η εμπορική δραστηριότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων είναι απαγορευμένη, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως ο νόμος τηρείται.
Για τους Τουρκοκύπριους που δεν είναι και τόσο πιστοί μουσουλμάνοι όσο οι Τούρκοι έποικοι της κατεχόμενης πλευράς, το χοιρινό πωλείται πολύ πιο φτηνά, μόλις 5 ευρώ το κιλό, στην ελεύθερη Κύπρο, από ότι στην κατεχόμενη, 30 ευρώ το κιλό.

Από την άλλη τα φάρμακα, είναι πιο φτηνά στα κατεχόμενα, κάτι που παρατήρησε ο καλλιτέχνης Εργκέντς Κορκμαζέλ ο οποίος ζει στο νότο. «Δεν το είχα καταλάβει μέχρι που μια μέρα με επισκέφτηκε η θεία μου. Είχε ξεχάσει το φάρμακό της και πήγε σε φαρμακείο εδώ στο νότιο τμήμα για να της ζητήσουν 25 ευρώ για το σκεύασμα που στο βορρά κοστίζει μόλις ένα ευρώ».

Ο καλλιτέχνης Εργκέντς Κορκμαζέλ
Ο καλλιτέχνης Εργκέντς Κορκμαζέλ

Λαχανικά από τα κατεχόμενα

Ο Ελληνοκύπριος Ανδρέας Ανδρέου κάθε πρωί κατευθύνεται με το βαν του προς το χωριό που βρίσκεται «εντός της Πράσινης γραμμής», την Πύλα. Κατεβαίνει από το δικό του όχημα και μπαίνει σε ένα βαν με πινακίδες του παράνομου καθεστώτος.

Ο κ. Ανδρέου αγοράζει από τα Κατεχόμενα κυρίως λαχανικά τα οποία πουλάει στην ελληνική κοινότητα σε χαμηλότερες τιμές από αυτές που τα πουλούν μανάβικα και υπερκαταστήματα.

«Αγοράζουμε στο βόρειο τμήμα της Κύπρου σε πολύ πιο προσιτές τιμές. Στον αντίποδα έρχονται οι Τούρκοι συνάδελφοι για να αγοράσουν από εμάς φθηνό χοιρινό κρέας, διότι σε αντίθεση με τους Τούρκους, οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι τόσο πιστοί μουσουλμάνοι», σημειώνει ο κ. Ανδρέου, ο οποίος εξηγεί πως το εμπόριο ανάμεσα στις δύο πλευρές καταγράφει σημαντική αύξηση ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των εμπόρων που εκμεταλλεύονται τις διαφορές που υπάρχουν στις τιμές και τα προϊόντα που έχει να προσφέρει η κάθε πλευρά.

Από την άλλη ο Τουρκοκύπριος Αχμέντ Μεχμέντ μαζί με την οικογένειά του, ταξιδεύει από τη Μόρφου στην Πάφο, όπου πάει για φαγητό με την οικογένειά του σε κάποια ταβέρνα ή κάνει ψώνια αφού στην ελεύθερη πλευρά έχει τη δυνατότητα να αγοράσει προϊόντα που δεν βρίσκει στην κατεχόμενη όπως είναι οι ηλεκτρικές συσκευές, τα κρέατα και το αλκοόλ.

«Οι Ελληνοκύπριοι αντίθετα, αγοράζουν σε εμάς χαλούμι και τσιγάρα. Και οι δυο κυβερνήσεις γνωρίζουν για το διασυνοριακό εμπόριο, και οι τελωνειακοί. Αλλά όλοι αισθανόμαστε το ίδιο. Δεν μπορείς να χτίσεις τείχη για ανθρώπους που δεν το επιθυμούν», λέει ο κ.Μεχμέτ.

Αριστερά ο Δημήτρης Δημητριάδης
Αριστερά ο Δημήτρης Δημητριάδης

Ο Δημήτρης Δημητριάδης, ιδιοκτήτης ταβέρνας στην Πάφο τα βράδια σερβίρει φαγητό σε πολλούς Τουρκοκύπριους, θεωρεί πως το εμπόριο μεταξύ των δύο κοινοτήτων εκφράζει την ίδια την βαθιά επιθυμία των πολιτών για επανένωση. «Πάμε στις τουρκοκυπριακές πλευρές για ψάρεμα. Και οι Τουρκοκύπριοι έρχονται σε εμάς για τους ίδιους λόγους…Βοηθάμε ο ένας τον άλλο όπου μπορούμε. Διότι δεν θέλαμε να χωριστούμε ποτέ. Δεν θέλουμε οι Τούρκοι συμπατριώτες μας να μην απολαμβάνουν τα προνόμια της ΕΕ», λέει ο κ. Δημητριάδης και προσθέτει: «Αισθανόμαστε μέχρι και σήμερα ότι είμαστε ένα. Αυτό που δεν αρέσει σε κανέναν όμως είναι η μαζική μετανάστευση των Τούρκων της Τουρκίας προς την Κύπρο».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here