Νέο Eurogroup ξεκινά στις 14.30, στο οποίο θα κατατεθούν δύο κείμενα, το ένα της ελληνικής πλευράς και το άλλο των θεσμών.
Ο Πίτερ Σπίγκελ έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο των 9 σελίδων που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στους θεσμούς.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το κείμενο μοιάζει πολύ με την εκδοχή που είχαν ήδη δει οι πιστωτές την Τρίτη στην Αθήνα.

Στην τρίτη σελίδα του εγγράφου, ξεκινά το κομμάτι που αναφέρετεται στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Πρόκειται για την πιο σοβαρή διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Υπάρχει μια μικρή προσέγγιση στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά οι δανειστές επιμένουν να καταργηθούν άμεσα οι πρόωρες συντάξεις και να αυξηθούν τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση.
Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το 2022 το όριο θα έχει πάει στα 67 χρόνια, ενώ η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί το όριο αυτό να μπει μέχρι το 2036.
Η συμβιβαστική πρόταση ήταν για το 2025.

Ωστόσο, υπάρχει και μια σημαντική υποχώρηση από την πλευρά των πιστωτών στο συνταξιοδοτικό: οι πιστωτές προσπαθούν να υπάρξει κατάργηση του ΕΚΑΣ το αργότερο μέχρι το 2017 και η Αθήνα μέχρι το 2020. Το νέο σχέδιο «μοιράζει» τη διαφορά, στον Δεκέμβριο του 2019. Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα ξεκινήσει αμέσως, όμως, με το πιο εύπορο 20% των δικαιούχων να χάνει το επίδομα μόλις περάσει η νομοθεσία.

Υπάρχουν και ορισμένα άλλα στοιχεία του ελληνικού σχεδίου που έχουν «επιβιώσει», όπως η αύξηση της συνεισφοράς των συνταξιούχων για τον κλάδο υγείας από το 4% στο 6%.

Το άλλο μεγάλο «αγκάθι» μεταξύ των δυο πλευρών ήταν οι ανατροπές στον ΦΠΑ. Και σε αυτό, το σχέδιο των πιστωτών κάνει κάποιες υποχωρήσεις: αρχικά οι πιστωτές ήθελαν δυο κλίμακες, με τα περισσότερα αγαθά να φορολογούνται με ΦΠΑ 23%. Οι πιστωτές συμφωνούν τώρα με την ελληνική πρόταση για τρεις κλίμακες, συπεριλαμβανομένου ενός «υπερμειωμένου» συντελεστή 6% για τα φάρμακα, τα βιβλία και το θέατρο.

Επίσης, οι πιστωτές έχουν υποχωρήσει στο θέμα του ηλεκτρισμού, συναινώντας σε διατήρηση του ΦΠΑ στο 13%, συντελεστή στον οποίον θα υπαχθούν και τα βασικά τρόφιμα –όμως όλα τα άλλα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των κατεργασμένων τροφίμων και των εστιατορίων, πάνε στο 23%.

Επίσης, οι πιστωτές ζητούν την κατάργηση των εξαιρέσεων στον ΦΠΑ των νησιών, ενώ διατηρούν την ιδέα της Ελλάδας για αύξηση του φόρου για τις επιχειρήσεις από το 26% στο 28% (αντί του 29% που ζητά η Αθήνα). Απορρίπτουν την ιδέα για έκτακτη εισφορά 12% σε όλα τα εταιρικά κέρδη άνω των 500.000 ευρώ, όμως συμφωνούν στο σχέδιο για αύξηση του φόρου πολυτελείας από το 10% στο 13%.

Διαβάστε εδώ την 9σελιδη πρόταση στα αγγλικά.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here