Για πρώτη φορά έπειτα από 94 χρόνια εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στη Σμύρνη. Στην ιστορική προκυμαία απόγονοι ελληνικών οικογενειών της Σμύρνης, Ελληνες από την Πόλη και την Ιμβρο, επισκέπτες από τη Χίο και τη Μυτιλήνη, Τούρκοι, ο καθολικός καρδινάλιος, ο Έλληνας πρόξενος επανέλαβαν κάτι που είχε να γίνει από το 1922.
«Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις…» ήταν ανέλπιστο ότι θα ακούγονταν ξανά τα λόγια αυτά από Έλληνα ιερέα στην προβλήτα που κάποτε επικράτησε κλαυθμός και οδυρμός με τη φυγή των Ελλήνων της Σμύρνης.
Η τελετή ξεκίνησε στις 12 και μισή το μεσημέρι απέναντι από το παλιό ελληνικό προξενείο της Σμύρνης, το οποίο βρίσκεται υπό ανακαίνιση. Περισσότεροι από 150 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί και αρκετοί ήταν αυτοί που περίμεναν να πέσουν στη θάλασσα για να πιάσουν τον σταυρό όπως ορίζει το έθιμο.
Η ατμόσφαιρα ήταν συγκινησιακά φορτισμένη δεδομένου ότι ήταν η πρώτη φορά που καθαγιάστηκαν τα ύδατα μετά την καταστροφή της Σμύρνης και τον ξεριζωμό των Ελλήνων πριν από 94 χρόνια.
Ο εορτασμός των Θεοφανίων στη Σμύρνη έπειτα από 94 χρόνια, στάθηκε η αφορμή ώστε να συγκεντρωθούν στην ιστορική προκυμαία της πόλης απόγονοι ελληνικών οικογενειών, Τούρκοι, δυτικοί που ζουν στην Τουρκία, αλλά και δεκάδες Ελληνες επισκέπτες από Χίο και Μυτιλήνη.
Η εκκλησία ήταν ένας παλαιός ολλανδικός ναός, αλλά μετά τα Σεπτεμβριανά το 1955 οι Ολλανδοί πήραν τα λείψανα των προγόνων τους και έφυγαν. Αργότερα η τότε ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να ενοικιάσει τον ναό για 99 χρόνια και το 1981 έγινε ανακαίνιση και μετατράπηκε σε ορθόδοξη εκκλησία που λειτουργούσε Χριστούγεννα και Πάσχα.
Ο εορτασμός έγινε στις 8:30 το πρωί με τη θεία λειτουργία στην Αγία Φωτεινή, ενώ στις 12:30 πραγματοποιήθηκε και ο αγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της Σμύρνης, απέναντι από το παλιό ελληνικό προξενείο.
«Είναι ένα συγκινητικό και συγκλονιστικό ταυτόχρονα γεγονός. Εγώ μίλησα λίγο με τα παιδιά που θα βουτήξουν για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό και τους είπα να ξέρετε ότι δεν βουτήξετε να πιάσετε μόνο τον Σταυρό, αλλά θα ανασκαλέψετε τη θάλασσα για να αισθανθούν οι πρόγονοι μας που είναι μέσα σε αυτή τι ακριβώς γίνεται σήμερα» δήλωσε ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής, που τέλεσε τον Αγιασμό.