Στην Αθήνα μεταφέρεται το βάρος της απόφασης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, μετά την πενταμερή – τελικά – κρίσιμη σύσκεψη που έγινε τη νύχτα στο Βερολίνο με επίκεντρο το ελληνικό ζήτημα.
Η Άγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο Μάριο Ντράγκι και η Κριστίν Λαγκάρντ, συμφώνησαν στην ανάγκη εντατικοποίησης των διεργασιών σε σχέση με την Ελλάδα, ανέφερε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας.
Πληροφορίες κάνουν επίσης λόγο για κείμενο το οποίο εστάλη στην Αθήνα μετά τη σύσκεψη ως σχέδιο που μπορεί να αποτελέσει μια βάση συμφωνίας, τόσο μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών, όσο και των δανειστών μεταξύ τους.
Το Βερολίνο ωστόσο φέρεται να διαμηνύει στην Αθήνα πως δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς πολιτικό κόστος και δύσκολα θέματα, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδιάμεση συμφωνία που στηρίζεται σε όσα θέματα υπάρχει σύμπτωση απόψεων, με αντάλλαγμα χρηματοδότηση, αλλά για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Δεν είναι σαφές αν θα υπάρχει πρόβλεψη για το χρέος στη συμφωνία ή έστω θα συνοδεύεται από ένα πακέτο αναπτυξιακού χαρακτήρα.
Σε πολιτικό επίπεδο, οι εταίροι κρατούν χαμηλούς τόνους για να μην πιέσουν την Αθήνα με μια διατύπωση που να παραπέμπε σε τελεσίγραφο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου παρέμεναν έως τα ξημερώματα Τσίπρας, Βαρουφάκης και Τσακαλώτος, αφού προηγήθηκε ευρεία σύσκεψη για τα ανοιχτά θέματα στις διαπραγματεύσεις.
Διαρροές δεν υπήρχαν από το Μέγαρο Μαξίμου. Υπήρξε όμως προειδοποίηση από το iskra.gr και την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, όπου σε πρωτοσέλιδο άρθρο γινόταν λόγος για «τελεσίγραφο των θεσμών» και καλείται η κυβέρνηση να το απορρίψει.
Νέα παρέμβαση του Λευκού Οίκου: «Αναίτιο βάρος μια χρεοκοπία»
Ταυτόχρονα, ο Λευκός Οίκος κάλεσε εκ νέου «όλα τα μέρη να προσπαθήσουν να λύσουν τις διαφορές τους όσο το δυνατόν συντομότερο για να αποτρέψουν κάποια αβεβαιότητα και αστάθεια στις διεθνείς αγορές».
Ο εκπρόσωπος Τζος Ερνεστ υπογράμμισε οτι ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού «μίλησε για το θέμα στη σύνοδο του G7 στη Δρέσδη, αλλά «μίλησε και με τον Αλέξη Τσίπρα και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι επιπτώσεις για τις ΗΠΑ από μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι εύκολα υπολογίσιμες. «Λειτουργούμε σίγουρα», σημείωσε, «σε μία διασυνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία, και τυπικά η αστάθεια σε ένα μέρος της παγκόσμιας οικονομίας επηρεάζει τις ΗΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ξεκάθαρο πόσο σημαντικές επιπτώσεις θα έχει, αλλά φαίνεται να είναι ένα αναίτιο βάρος, γι’ αυτό και ο Λιου έχει κάνει πολύ σημαντική δουλειά στο παρασκήνιο».