Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς είναι τελικά οι δύο υποψήφιοι Πρόεδροι που θα κονταροχτυπηθούν στον Β’ γύρο των Προεδρικών Εκλογών.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν κατάφερε τελικά να βρεθεί στον Β’ Γύρο, ενώ αξιοσημείωτα είναι τα ποσοστά που κατέλαβε το ΕΛΑΜ. Oι κάλπες έκλεισαν στις 18:00 το απόγευμα της. Τη σχετική λίστα των υποψηφίων συμπλήρωναν οι Μιχάλης Μηνά, Χάρης Αριστείδου, Χριστάκης Καπηλιώτης και Ανδρέας Ευστρατίου.
Δικαίωμα ψήφου είχαν 550.593 εκλογείς, οι οποίοι, μεταξύ των ωρών 7:00 – 12:00 και 13:00 – 18:00, κλήθηκαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, επιδεικνύοντας στο ανάλογο εκλογικό κέντρο είτε την πολιτική τους ταυτότητα είτε το εκλογικό τους βιβλιάριο.
το ΑΚΕΛ που πέρασε δύσκολα χρόνια μετά την πενταετία Χριστόφια δείχνει να συσπειρώνει τον κόσμο του και να ανακάμπτει σε μια εξαιρετικά δύσκολη εκλογική αναμέτρηση.
Ο Νίκος Αναστασιάδης με το 35,5% μπορεί να ονειρεύεται το 45,46% και τις 200.591 ψήφους του 2013. Η απώλεια 63.000 ψήφων την αποδεικνύουν φανερή πτώση.
Από κει και πέρα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος φαίνεται να δέχτηκε το πλήγμα της ασυνεννοησίας του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, της υποψηφιότητας Λιλλήκα και τη μη συσπείρωση των κομμάτων που υποστήριξαν την υποψηφιότητά του. Το 25,74% δεν τον προέκρινε στον δεύτερο γύρο και όλα είναι ανοικτά πλέον για τα κόμματα του κέντρου, αλλά και τις προτάσεις του στο Κυπριακό και στα άλλα ζητήματα.
Μεγάλος ηττημένος είναι ο Γιώργος Λιλλήκας. Όπως έδειχναν οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών κατετάγη τελευταίος από τους βασικούς υποψηφίους με 2,18% και καταϊδρωμένος θα σκέφτεται πλέον την αυριανή μέρα του κόμματος και της πολιτικής του καριέρας.
Από τη Δευτέρα (29/1) αρχίζει μια άγρια εβδομάδα για τα δύο Επιτελεία που θα συγκρουστούν στην τελική αναμέτρηση. Συνεργασίες θα επιδιωχθούν για να ανεβάσουν ποσοστά. Το ερώτημα είναι αν τα ποσοστά των Χρίστου Χρίστου, Γιώργου Λιλλήκα και Νικόλα Παπαδόπουλου θα προστεθούν σε κάποιον από τους δύο εναπομείναντες υποψήφιους.
Πέραν τούτων, η αποχή-ρεκόρ (για προεδρικές εκλογές) του 28,6% θα πρέπει πια να προβληματίσει. Όχι κατά τα παραδείγματα άλλων εκλογικών αναμετρήσεων.