Όποιος επισκέφθηκε το Πολεμικό Μουσείο το Σάββατο 28/11 ήλθε αντιμέτωπος με αρχαίους Έλληνες οπλίτες, Βυζαντινούς πολεμιστές, αγωνιστές του 1821 και στρατιώτες του 1940!
Σκοπός τους ήταν η παρουσίαση των στολών, των όπλων και των τρόπων χρήσης τους και των τακτικών μάχης, ανάλογα με την εποχή που εκπροσωπούσαν.
Μια μοναδική και πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα διημερίδα με τίτλο «Ελλήνων Τέχνη πολεμική-3000 χρόνια Ελλήνων πολεμιστών» διοργανώθηκε στις 27 και 28 Νοεμβρίου υπό την αιγίδα του Πολεμικού Μουσείου.
Συμμετείχαν το «Εκπαιδευτικόν Αρχαιοπρεπές Οπλιτικόν Άγημα Λεωνίδας», η «Ελληνική Ομοσπονδία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών», ο «Όμιλος Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού ο Λιάρος», ο «Σκοπευτικός Όμιλος Παραδοσιακών Όπλων Πατρών» και η «Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης ΕΣ 1940».
Πρόκειται για ανθρώπους με μεράκι και μεγάλη αγάπη για την ιστορία οι οποίοι ερευνούν, συλλέγουν, διατηρούν και αναδεικνύουν, μέσω των πολυποίκιλων δράσεων τους την ιστορική μας κληρονομιά.
Εννοείται ότι όλα αυτά υλοποιούνται με πρωτοβουλία αυτών των εραστών της ιστορίας και χωρίς καμία βοήθεια από την επίσημη πολιτεία.
Για παρουσία σχολείων καλύτερα να μην κάνουμε λόγο. Χάθηκε μια ευκαιρία για βιωματική παρουσίαση της ιστορίας και όχι μέσα από βαρετές διδασκαλίες και ανούσια σχολικά εγχειρίδια.
Γενικά πάντως η προσέλευση του κόσμου ήταν μικρή, ίσως λόγω της μη προβολής της εκδήλωσης από το ίδιο το Πολεμικό Μουσείο.
Ανεξάρτητα απ’ αυτό η εμφάνιση όλων των «πολεμιστών» ήταν εντυπωσιακή. Ίσως αυτό να ήταν το πρώτο βήμα για μια εκδήλωση που πρέπει να γίνει θεσμός.
Νίκος Γιαννόπουλος
ιστορικός