O Βαγγέλης Ρωχάμης είναι πρώην κακοποιός που, κυρίως μέσα από τις αποδράσεις του, κατάφερε να γίνει αναρίθμητες φορές πρωτοσέλιδο και κατά συνέπεια είναι ένας σταρ στο είδος του. Έχει αποδράσει έξι φορές από ελληνικές φυλακές και κατά συνέπεια αυτό σημαίνει ότι άλλες τόσες τον έπιασαν. Από το 2000 είναι αποφυλακισμένος και δεν έχει απασχολήσει τις αρχές.
Όπως είπε “από όλες τις φυλακές έχω αποδράσει, εκτός από τις φυλακές Πατρών. Εκεί πέρασα δυόμιση χρόνια στην απομόνωση και ήταν αδύνατο να το σκάσω”.
Περιγράφει μια από τις αποδράσεις από τον Κορυδαλλό, την οποία σχεδίαζε περίπου έναν χρόνο. Στην είσοδο είδε σε ένα “ταβλά” που ήταν κρεμασμένα όλα τα κλειδιά της φυλακής. “Από τη στιγμή που το είδα, φρόντισα να είχα πάντα επάνω μου ένα μικρό κομμάτι πλαστελίνη” και εξηγεί πως κατάφερε να αντιγράψει στα κλειδιά κάνοντας αντίτυπα πάνω στην πλαστελίνη.
Του χρειάστηκε ένας χρόνος για να πάρει τα αποτυπώματα από πέντε κλειδιά και το έκανε κάθε φορά που επέστρεφε από κάποιο δικαστήριο, χωρίς να εξηγήσει αναλυτικά πως γινόταν να μην τον βλέπουν οι φύλακες.
Μετά ήταν εύκολο να βγάλει την πλαστελίνη εκτός Κορυδαλλού και να γίνουν τα αντικλείδια. “Στη φυλακή μπορούσες να βάλεις και να βγάλεις τα πάντα. Η φυλακή έχει ναρκωτικά, έχει χειροβομβίδες, έχει κροτίδες” λέει χαρακτηριστικά. Όταν απέκτησε όλα τα αντικλείδια, έφτασε ως την είσοδο των φυλακών, φόρεσε μια περούκα, μεταμφιέστηκε σε δικηγόρο και πέρασε ανενόχλητος από τις δυο εξωτερικές πύλες του Κορυδαλλού, αν και είπε ότι για μία από όλες τις πόρτες, που δεν είχε κλειδί. του την άνοιξε κάποιος από μέσα «ως δώρο»!
Η εξέγερση στην Κέρκυρα
“Μπορούσα να οργανώνω τους κρατούμενους να είναι αγαπημένοι και διεκδικούσαμε όλοι μαζί περισσότερα δικαιώματα και καλύτερη ζωή στις φυλακές”, είπε καθώς περιέγραφε πως είχε πρωτοστατήσει σε εξεγέρσεις και στον Κορυδαλλό, αλλά και στις φυλακές Κέρκυρας. “Το ’81 είχαμε καταλάβει επί ένα μήνα τη φυλακή. Μέχρι και τα υπόγεια ελέγχαμε” αναφέρει και εξομολογείται πως η μόνη φορά που η εξέγερση παρεκτράπη ήταν στην Κέρκυρα, όπου και κάηκε ολοσχερώς το κτίριο. “Την είχαμε τινάξει με μποτίλιες υγραερίων” αναφέρει, τονίζοντας πως δεν τραυματίστηκε κανείς από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αφού προηγουμένως είχαν καταλάβει το κτίριο, παίρνοντας τα κλειδιά κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια τους.
Κατέβηκα στο Χαϊδάρι και πυροβολούσα τις μαρκίζες
Για τους αστυνομικούς που κάθε φορά τον συνελάμβαναν είπε: “οι αστυνομικοί δεν με αντιπαθούσαν, έκαναν απλά τη δουλειά τους”. Η μόνη περίπτωση που ο Βαγγέλης Ρωχάμης ισχυρίστηκε ότι βγήκε εκτός εαυτού ήταν όταν η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε την κόρη του, κατά τη γνώμη του για να τον εκβιάσει. “Είχα ένα μπρεν (αυτόματο όπλο) από τανκ. Έκοψα λοιπόν την οροφή μιας BMW και ξεκίνησα από τη Φυλής όπου είχα κρυμμένα αυτοκίνητα για το Χαϊδάρι”. Ο Ρωχάμης εξιστορεί πως στο δρόμο τον έπιασε λάστιχο και έτσι πήρε τον οπλισμό του και σταμάτησε ένα ταξί που περνούσε από το δρόμο. “Κατέβηκα στο Χαϊδάρι και πυροβολούσα τις μαρκίζες και τα κεφάλια από κάποιες κούκλες στα μαγαζιά. Στη συνέχεια πήγα και στη Νέα Ζωή” αναφέρει και εξηγεί: “Ήθελα να τους δείξω ότι μπορούσα, αλλά δεν ήθελα”. Επέστρεψε το ταξί στον κάτοχό του, του άφησε και 200 χιλιάδες δραχμές και εξαφανίστηκε. Έτσι είπε ότι έστειλε το μήνυμα του στις αρχές.
Η αστυνομία δεν τον είχε ξυλοκοπήσει ποτέ, παρά μόνο μία φορά, μετά την πρώτη του απόδραση από τον Κορυδαλλό το 1976. “Με μετέφεραν στην Κέρκυρα, όπου κρατούνταν μόνο σεσημασμένοι κακοποιοί. Εκεί όποιος πήγαινε έπρεπε να φάει ξύλο” εξηγεί και περιγράφει πως τον ξυλοκόπησαν τότε άγρια με ό, τι είχαν στη διάθεσή τους. Είναι άλλωστε γνωστό καθώς το έχουν καταγγείλει πολλοί πρώην κρατούμενοι ότι οι φυλακές στην Κέρκυρα ήταν οι χειρότερες στην χώρα και κατά περιόδους βασανίζονταν συστηματικά κρατούμενοι.
Διαβάστε ακόμα: Πώς ο καταζητούμενος Ρωχάμης τρύπωσε στο δικαστήριο και μπροστά σε δεκάδες αστυνομικούς, πρότεινε στον Νάσιουτζικ να τον φυγαδεύσει
Οι ληστείες
Κατά τη διάρκεια τη συζήτησης, ο Βαγγέλης Ρωχάμης αναφέρει πως η πιο “επικερδής” από όλες τις ληστείες του, ανερχόταν στο ποσό των 60 εκατομμυρίων δραχμών. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως δεν έχει πλέον ούτε ευρώ από εκείνα τα χρήματα. “Τα έτρωγα, τα έδινα… είχα βοηθήσει παιδάκια που είχαν καψίματα και ήθελαν πλαστικές και άλλα που χρειάζονταν εγχειρίσεις”. Ξεκαθαρίζει όμως ότι δεν περίμενε ποτέ από κανένα να του επιστρέψει τα χρήματα που δάνεισε: “Τι να μου δώσουν πίσω, σάμπως τα δούλεψα;” λέει με χιούμορ και ειλικρίνεια.
Ο Ρωχάμης έδωσε και μια άγνωστη εικόνα της ζωής ενός δραπέτη που ζει κυνηγημένος και σε διαρκή επιφυλακή: “Έπρεπε να νοικιάζω 12-13 διαμερίσματα ταυτόχρονα. Ήμουν υποχρεωμένος να πληρώνω ανθρώπους για να μου φέρνουν αυτοκίνητα, τα όπλα” έτσι τελειώνουν τα λεφτά.
Ο Βαγγέλης Ρωχάμης ζει από το 2000 όταν και αποφυλακίστηκε, στο Λευκαντί Ευβοίας και δεν έχει σκοπό να ξαναμπεί φυλακή. Άλλωστε για πολλά χρόνια λειτουργούσε μια καντίνα. “Το τελευταίο κόλπο, δεν έχει γίνει ακόμη” είπε κλείνοντας τη συνέντευξη αν και μάλλον αστειευόταν καθώς το κλίμα δεν ξέφυγε από το γνωστό στιλ του οικοδεσπότη. Ο Βαγγέλης Ρωχάμης, μίλησε στην εκπομπή “Βράδυ” του Πέτρου Κωστόπουλου.