Η Αυστραλία, όπως και όλες οι ήπειροι, μετακινείται λόγω της κίνησης των τεκτονικών πλακών. Συγκεκριμένα η κίνηση αυτή είναι 70 χιλιοστά ετησίως προς τα βορειοανατολικά.
Η έκταση της κίνησης αυτής μπορεί να φαντάζει μικρή εκ πρώτης όψεως (επτά εκατοστά τον χρόνο), ωστόσο για συστήματα υψηλής ακριβείας όπως το GPS, δημιουργεί προβλήματα.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Popular Mechanics, η χώρα αλλάζει (για την ακρίβεια, ενημερώνει/ ανανεώνει) το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της για να διορθώσει την αναντιστοιχία που υφίσταται σε σχέση με τα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης. Πίσω από το εγχείρημα βρίσκεται το Geoscience Australia, που υπάγεται στην κυβέρνηση της Αυστραλίας, το οποίο ανέλαβε να ανανεώσει τα δεδομένα της χώρας, ώστε να συμπλέουν με τα αντίστοιχα διεθνή δεδομένα.
Η Αυστραλία κάποτε συνδεόταν με την Ινδία και την Ανταρκτική και αποσπάστηκε από την πρώτη πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια, ενώ από τη δεύτερη πριν από 45 εκατομμύρια χρόνια.
Η ήπειρος εξακολουθεί να απομακρύνεται ακόμα πολύ αργά για να το αντιληφθούν οι άνθρωποι. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει τους δορυφόρους GPS.
Η τελευταία επικαιροποίηση των γεωγραφικών συντεταγμένων της Αυστραλίας έγινε το 1998. Τα δεδομένα αυτά θα αλλάξουν κατά 1,8 μέτρα έως το 2020 αν δεν διορθωθούν, σύμφωνα με τους επίσημους υπολογισμούς.
Η Αυστραλία θα πρέπει να διορθώσει το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τα δεδομένα των συστημάτων δορυφορικής πλοήγησης, σύμφωνα με τον επιστημονικό οργανισμό
Η πιο σημαντική επίπτωση της αναπροσαρμογής θα είναι μια ακριβής μέτρηση του επιπέδου της θάλασσας στις ακτές της Αυστραλίας, σύμφωνα με το Geoscience. Αλλά πέραν αυτού, τα οφέλη θα είναι πολύ περισσότερα, καθώς πολλοί- από μετεωρολόγους μέχρι αγρότες- βασίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο GPS, ενώ μεγάλες και ανερχόμενες βιομηχανίες, πχ του χώρου των drones και των αυτόνομων οχημάτων, εξαρτώνται από αυτό.