Τη βούληση της Ελλάδας για συνέχιση των συζητήσεων στο πλαίσιο του Κραν Μοντανά, και ειδικότερα των προτάσεων που είχε διατυπώσει στο τέλος ο Γενικός Γραμματέας και με τις οποίες συμφωνεί, υπογράμμισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στους δημοσιογράφους για το περιεχόμενο της 15λεπτης συνομιλίας του με το ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η ονομασία των Σκοπίων, το Κυπριακό καθώς και οι μεταρρυθμίσεις στον ΟΗΕ.
«Υπογραμμίσαμε την ανάγκη να διατηρηθεί το κεκτημένο του μοναδικού εγγράφου του ΟΗΕ που έχει κατατεθεί στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης την τελευταία βραδιά, για το πλαίσιο μέσα στο όποιο θα εφαρμόζονταν οι αποφάσεις με τις οποίες θα μπορούσε κανείς να καταργήσει την συνθήκη των εγγυήσεων και τα παρεμβατικά δικαιώματα κοκ. Δυστυχώς αυτό το κείμενο εκείνο το βράδυ, πλην εμού και εν μέρει της Κύπρου δεν συζητήθηκε από τις άλλες πλευρές. Το σαμπόταραν κατά κάποιον τρόπο οι Βρετανοί».
Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το κείμενο αυτό που έβαλε στο τραπέζι ο ΓΓ, «αποτελεί καλή βάση για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας».
Στο ερώτημα πως εκλαμβάνει την “περίοδο” περισυλλογής” για την οποία μίλησε ο ΓΓ, αφού χαρακτήρισε επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας το ότι έχει γίνει αποδεκτό από το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων του 2016, η αρχή ότι πρόκειται μια ανοιχτή διαπραγμάτευση “η οποία δεν έχει τέλος” (ανοιχτού τέλους), πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουμε και τώρα αρκεί να το θέλουν και οι δυο πλευρές.
«Αυτήν τη στιγμή η μια πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει μια ουσιαστική συζήτηση, την οποία απέφυγε και στο Κραν Μοντανά. Είναι υποχρέωση όλων μας να βοηθήσουμε, να συμβάλουμε να λυθεί το κυπριακό προς όφελος όλου του πληθυσμού της Κύπρου -και των δυο κοινοτήτων και των τριών μειονοτήτων -και όχι προς όφελος τρίτης χώρας».
Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι αντιδρούν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ με την απόφαση της χώρας του να προμηθευτεί πυραύλους S-400, ενώ όταν η Ελλάδα πήρε τους S-300 δεν υπήρξαν αντιδράσεις, ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι κανείς πρέπει να μελετά καλύτερα την ιστορία και να βλέπει και τις αναλογίες με πιο ορθό τρόπο.
Η συζήτηση κάλυψε και τη διαφορά Ελλάδας -Σκοπίων και στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτζ, που πρόσφατα συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον Έλληνα συνομιλητή Αδαμάντιο Βασιλάκη,
«Όπως ξέρετε, μέχρι τον Οκτώβρη η γειτονική χώρα θα ασχολείται με τα θέματα που συνδέονται με τις τοπικές αυτοδιοικητικές εκλογές. Μετά νομίζω ότι υπάρχει ένα παράθυρο δυνατότητας — εφόσον χτυπηθεί ο αλυτρωτισμός — να συζητήσουμε και για τα ζητήματα του ονόματος», είπε ο Νίκος Κοτζιάς.
Επιπλέον, συζητήθηκαν και οι μεταρρυθμίσεις του ΟΗΕ, με το Νίκο Κοτζιά να εκφράζει στον ΓΓ την πλήρη υποστήριξη προς τις προτάσεις του. Συν τοις άλλοις, διατύπωσε και μία ελληνική πρόταση για την δημιουργία ενός παγκοσμίου κοινοβουλευτικού οργάνου, το οποίο θα έχει την δυνατότητα να κάνει πιο ελκυστικό τον ΟΗΕ, αναφορικά με την καθημερινότητα των πολιτών.
Με γραπτή δήλωση για τη συνάντηση, εκπρόσωπος του ΓΓ ανέφερε ότι ο κ. Γκουτέρες επαίνεσε τη συμπόνια και την αλληλεγγύη που επέδειξαν η Ελλάδα και οι πολίτες της σε μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν στη χώρα.
Σχετικά με το κυπριακό είπε πως «ο Γενικός Γραμματέας άκουσε τις απόψεις του υπουργού Εξωτερικών για την κατάσταση και το μέλλον των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κύπρο».
Τέλος, για το Σκοπιανό σημειώνει ότι ο Γενικός Γραμματέας καλωσόρισε τις ανανεωμένες προσπάθειες επίλυσης της διαφωνίας για την ονομασία, μεταξύ Ελλάδας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Και διαβεβαίωσε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να στηρίξουν τις δύο χώρες σε αυτό το θέμα.