Το διήμερο των αστρονομικών φαινομένων του Απριλίου, που περιελάμβανε μερική έκλειψη ηλίου, εαρινή ισημερία και «Σούπερ σελήνη» (η γη και η σελήνη στην κοντινότερη μεταξύ τους απόσταση), ήταν εντυπωσιακό.
Σύμφωνα με τα ημερολόγια των «ουράνιων» φαινομένων, οι λάτρεις αυτών θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και άλλα, εξίσου εντυπωσιακά φαινόμενα.
Η αρχή θα γίνει στις 4 Απριλίου 2015 με το εντυπωσιακό «Ματωμένο Φεγγάρι».
Κατά τη διάρκεια του φαινομένου, η σελήνη θα αποκτήσει έντονο πορφυρό χρώμα, που σύμφωνα με τους επιστήμονες, οφείλεται στο ότι ευθυγραμμίζεται με τη Γη και τον ‘Ήλιο.
Το «Ματωμένο Φεγγάρι» είναι από τα πιο γνωστά αστρολογικά φαινόμενα, μιας και είναι συνδεδεμένο με προφητείες και προλήψεις που το συνδέουν ακόμα και με το τέλος του κόσμου.
Στα μέσα του ίδιου μήνα (13-18 Απριλίου) οι αστερόφιλοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα αστέρια με λεπτομέρεια, καθώς λόγω της λεγόμενης International Dark Sky Week, τα φώτα που δημιουργούν φωτορύπανση θα σβήσουν, χαρίζοντας ένα μοναδικό θέαμα.
Η συνέχεια έρχεται μετά τις 20 Μαίου με δύο διαφορετικά φαινόμενα.
Τη βροχή των Lyrids (21 και 22 Μαίου) , οι φωτεινές γραμμές δηλαδή που είναι ορατές για κάποια δευτερόλεπτα μετά το πέρασμα μετεωριτών και ο «Κρόνος σε Αντίθεση» (23 Μαίου).
Για την παρατήρηση του συγκεκριμένου φαινομένου, χρειάζεται τηλεσκόπιο, με το οποίο θα μπορεί κανείς να παρατηρήσει τον Κρόνο, ο οποίος θα βρίσκεται στο πιο κοντινό σημείο με τη γη.

μετεω

Στα μέσα περίπου του Αυγούστου (12-13) θα πραγματοποιηθεί βροχή μετεωριτών με την ονομασία Περσείδες. Το φαινόμενο είναι πιο εντυπωσιακό από άλλες αντίστοιχες «βροχές» καθώς κατά τη διάρκειά του, σημειώνεται βροχή 50 – 100 μετεωριτών την ώρα.
Το ημερολόγιο των φαινομένων κλείνει το φθινόπωρο. Στις 28 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ολική έκλειψη σελήνης. Περίπου στις 4 τα ξημερώματα η γη θα μοιάζει σαν να έχει κόκκινο χρώμα. Το εντυπωσιακό φαινόμενο θα είναι μερικώς ορατό ακόμα και με γυμνό μάτι.

Τέλος στις 20 Οκτωβρίου θα κορυφωθεί η ονομαζόμενη βροχή των Orionids κατά την οποία είναι ορατές από τη γη περίπου 20 «ουρές» μετεωριτών ανά ώρα.

Όπως αποδεικνύεται από το ημερολόγιο αστρονομικών φαινομένων, το θέαμα θα είναι πλούσιο και εντυπωσιακό μέχρι το τέλος σχεδόν του έτους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here