-Αντιπαράθεση Βενιζέλου – Κωνσταντοπούλου: Πολιτικό θράσος να μιλάτε για «κατεπείγον» όταν εσείς οι ίδιοι μας κατηγορούσατε για τον ίδιο λόγο. Σταματήστε να ταλαιπωρείτε το σώμα, είναι 03.00 το πρωί.
-Κυρ. Μητσοτάκης: Υπάρχουν ευθύνες για το γεγονός ότι το πρώτο μνημόνιο της Αριστεράς συζητείται με αυτή τη διαδικασία. Πρώτη φορά, εδώ και 11 χρόνια που είμαι βουλευτής, που η συνεδρίαση της Βουλής ξεκινάει τέτοια ώρα. Ευθύνη για την καθυστέρηση φέρει τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και η πρόεδρος της Βουλής.
-Φίλης: Χρειαζόμαστε άμεσα χρηματοδότηση, ώστε η οικονομία να ομαλοποιηθεί και οι τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν. Το Σύνταγμα δεν εμποδίζει την προσθήκη των τροπολογιών στον προς ψήφιση νόμο.
-Τσακαλώτος: Τα πράγματα είναι απλά. Στις 4 αύριο υπάρχει Eurogroup, πρέπει να πάμε έχοντας ψηφίσει τη συμφωνία.
Νωρίτερα:

-Μετά από πρόταση της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η Διάσκεψη είχε αποφασίσει νωρίτερα κατά πλειοψηφία να εισηγηθεί την απόκρουση (μη εισαγωγή) των δύο τροπολογιών στην Ολομέλεια. Υπέρ ψήφισαν 10 μέλη της Διάσκεψης, κατά ψήφισαν, επίσης, 10 μέλη, αλλά σε περίπτωση ισοψηφίας ο Κανονισμός της Βουλής αναφέρει ότι υπερισχύει η ψήφος της προέδρου.
-Με ψηφοφορία δια της ανατάσεως της χειρός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του το νομοσχέδιο για τη συμφωνία από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής. Ακολούθως θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων, μετά θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Ολομέλειας, οι οποίες θα κορυφωθούν με τη σχετική ψηφοφορία….
Επίθεση σε Τσακαλώτο, Φλαμπουράρη από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή με τη πρόεδρο της βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου να εξαπολύει πυρά αρχικά κατά του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου για τα σχόλιά του ότι «Ζωής θελούσης» θα ψηφιστεί το πρόγραμμα στήριξης.

«Επιχειρούν να στοχοποιήσουν με τρόπο ανήθικο αυτά για τα οποία είχαμε αγωνιστεί. Από την Τρίτη το πρωί κ. Τσακαλώτε με στοχοποιήσατε λέγοντας ότι το νομοσχέδιο θα μπει στην Βουλή, ‘Ζωής θέλοντος’. Έγινε ένα όργιο επίθεσης σε όποιον κοινοβουλευτικό παράγοντα ήθελε να υπερασπιστεί τα κοινοβουλευτικώς κεκτημένα», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπήρχε κάποια ουσία , ήταν απλώς μια τακτική για να ροκανίσει το χρόνο. Δεν μπορώ να σχολιάσω όλα αυτά που κάνετε για να ροκανίσετε το χρόνο. Δεν μπορώ να ακολουθήσω όλους αυτούς που θέλουν να πάμε σε δάνειο γέφυρα». απάντησε ο κ.Τσακαλώτος.

Η πρόεδρος της Βουλής έστρεψε τα πυρά της και στον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, για τα όσα δήλωσε περί «Φρόιντ» σήμερα το πρωί.

Η κ.Κωνσταντοπούλου  έκανε λόγο για «ψυχιατρικοποίηση και εκφυλιστική αποδόμηση της προσωπικότητας, εργαλεία που χρησιμοποίησαν τα πιο απολυταρχικά καθεστώτα οι πιο σκοτεινές μυστικές υπηρεσίες».

«Πώς τολμάτε να στοχοποιείτε την πρόεδρο της Βουλής και θεσμικούς παράγοντες;» διερωτήθηκε.

Στρατούλης: Δεν έχω εκλεγεί να ψηφίζω μνημόνια

Δεν έχω εκλεγεί να ψηφίζω μνημόνια δήλωσε ο πρώην υπουργός Κοινωνικής ασφάλισης Δ. Στρατούλης προσερχόμενος στη Βουλή όπου εισήχθη για συζήτηση η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς για τη χρηματοδότηση της χώρας. Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έπρεπε να φέρει ένα τρίτο μνημόνιο, έπρεπε να καταργήσει τα δύο προηγούμενα είπε η κ. Στρατούλης και πρόσθεσε: το πρόβλημα δεν είναι εάν υπάρχουν οι 120 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα το ψηφίσουν. Το πρόβλημα είναι οι επιπτώσεις του μνημονίου στο λαό.
stratoulis

Σημειώνεται ότι το άνοιγμα της Βουλής, προκειμένου να συζητηθεί το σχέδιο νόμου με το κείμενο της συμφωνίας στην όποια κατέληξε η ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους της χώρας, αποφάσισε χτες η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά δημόσια.

Ειδικότερα, η Διάσκεψη των προέδρων αποφάσισε κατά πλειοψηφία το άνοιγμα της Βουλής, ενώ καταψήφισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, σημειώνοντας ότι «ψηφίζω κατά προκειμένου να μη συζητηθεί το τρίτο μνημόνιο».

Στο σημείο αυτό η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου διευκρίνισε ότι «η θετική ψήφος μου (σ.σ. για το άνοιγμα της Βουλής) δεν είναι για συζητηθεί στο άψε-σβήσε το νομοσχέδιο και να ψηφιστεί με διαδικασίες fast-track».

Εξάλλου, η Διάσκεψη των προέδρων αποφάσισε ομόφωνα – μετά από εισήγηση της προέδρου της Βουλής – οι συνεδριάσεις της Διάσκεψης να γίνονται από εδώ και στο εξής δημόσια (εκτός αυτών των συνεδριάσεων που βάσει του νόμου θα πρέπει να είναι «κλειστές»).

Τσακαλώτος: Θα παρουσιάσουμε δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο στους εταίρους

«Σύνθετο σχέδιο νόμου, που ακολουθεί μία διαφορετική διαδικασία σε σχέση με τα προηγούμενα μνημόνια καθώς δεν διέπεται από το αγγλικό Δίκαιο»χαρακτήρισε το νομοσχέδιο της συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, με την εν λόγω συμφωνία θα υπάρξει μία πιο ήπια δημοσιονομική προσαρμογή. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν μας ζητούν μεγαλύτερη δημοσιονομική προσπάθεια για το 2015 και 2016». Επίσης σημείωσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πραγματοποιηθεί με την έμμεση μέθοδο.

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολύ δύσκολα μέτρα στο πακέτο της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως είναι σημαντικό ότι δεν μπαίνουν χρονικά όλα μαζί (π.χ. οι ρυθμίσεις για τους αγρότες).
tsakalwtos

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα δάνεια», ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως γι’ αυτό το ζήτημα υπήρξε έντονη διαφωνία με τους θεσμούς και, όπως είπε, θα ξανασυζητηθεί τον Οκτώβριο.

Εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι έως τον Μάρτιο του 2016 η κυβέρνηση θα καταθέσει τις προτάσεις της σχετικά με ένα αναπτυξιακό σχέδιο. Όπως τόνισε «από τη μία μεριά υπάρχουν υφεσιακά μέτρα, από την άλλη το επενδυτικό πρόγραμμα και η πρώτη αξιολόγηση σχετίζονται με τη συζήτηση για το χρέος και είναι κρίσιμο το πώς θα αντιδράσουν οι οικονομικοί δρώντες». «Το πόσο δύσκολη θα είναι η εφαρμογή θα εξαρτηθεί από τη δικιά μας αντίδραση» ανέφερε.

Σχετικά με την πρώτη πληρωμή, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε: «Κάνουμε προσπάθεια να υπάρχουν και χρήματα για τα ληξιπρόθεσμα, γιατί διαφορετικά δεν θα μπει τίποτα στην ελληνική οικονομία».

Να ψηφίσουμε τη συμφωνία για να μην πάμε σε δάνειο – γέφυρα

«Δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχουν δυνάμεις και στην Ελλάδα που θέλουν να μας πάνε σε δάνειο–γέφυρα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την έναρξη της συνεδρίασης των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής που εκλήθησαν να αποφασίσουν για το κατεπείγον της ψήφισης της συμφωνιας με τους θεσμους για τη χρηματοδότησης της Ελλάδας.

«Είχαμε εντολή να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία. Κάναμε το χρέος μας και νομίζω πως όποια κι αν είναι η θέση του καθενός δεν πρέπει να υπάρχει κανένας που να δουλεύει για δάνειο-γέφυρα. Πρέπει αύριο να πάω στη συνεδρίαση του Eurogroup γιατί αρχίζουν να συνεδριάζουν επί του θέματος και τα άλλα κοινοβούλια», είπε ο Ευκλ. Τσακαλώτος και σημείωσε: «αν αύριο δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup, η Φιλανδία δεν θα ψηφίσει και θα πάμε σε δάνειο–γέφυρα. Όσοι θέλουν να το ρισκάρουν μπορούν να καταψηφίσουν το αίτημα μας για το κατεπείγον».

Προειδοποίησε μάλιστα ότι αν δεν ψηφιστεί σήμερα η συμφωνία, θα αναγκαστεί να αποδεχθεί αύριο στο Eurogroup την λύση του δανείου – γέφυρα.

Αναγκαίο, χαρακτήρισε, το νέο πλαίσιο αναχρηματοδότησης της οικονομίας ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

«Με τα σημερινά δεδομένα», είπε υπάρχει ισχυρή πιθανότητα το σημερινό πλαίσιο στο οποίο καταλήξαμε και συναποφασίσαμε να μεταστρέψει προς μια πιο θετική κατεύθυνση, με θετικό πρόσημο όσον αφορά το κρίσιμο σημείο της ανάπτυξης, την εξέλιξη της οικονομίας».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «ert.gr», ο υπουργός είπε ότι τα υψηλά πλεονάσματα θα σήμαιναν μεγάλες περικοπές και επισήμανε ότι «τα φορολογικά βάρη θα επιμεριστούν δικαιότερα».
stathakis

«Το πλαίσιο της συμφωνίας που υπάρχει σήμερα -και είναι σαφώς προσδιορισμένο- αφορά τέσσερα σημεία που είναι δεδομένα, όπως η δημοσιονομική εξυγίανση, ο τρόπος σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος, η απελευθέρωση επαγγελμάτων και αγορών προϊόντων» δήλωσε ο κ. Σταθάκης. Επισήμανε ωστόσο, ότι σε αντιστάθμισμα της συμφωνίας η κυβέρνηση καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες στους τομείς του κοινωνικού κράτους και της ανάπτυξης της οικονομίας.

Επίσης, ο υπ. Οικονομίας τόνισε ότι «δεν υπάρχουν μειώσεις στις συντάξεις» και πρόσθεσε ότι «αλλάζουν μόνον οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις». Δεν υπάρχουν μειώσεις ούτε στους μισθούς, συνέχισε και υπενθύμισε ότι από το 2010 ώες το 1014 οι μειώσεις στους μισθούς ήταν της τάξης του 40% στο δημίσιο και του 17-18% στον ιδιωτικό τομέα.

Τέλος, ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως δεν τίθεται θέμα εκλογών παρά μόνο αν αμφισβητηθεί η κυβέρνηση στη Βουλή.

Με πληροφορίες από : ΑΠΕ & news247

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here