news247
Το 90% των ψήφων, όσων συμμετείχαν στο δημοψήφισμα, συγκέντρωσε το «ναι» στην ανεξαρτησία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της καταλανικής κυβέρνησης, τα ξημερώματα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη διαδικασία συμμετείχαν περίπου 2,26 εκατομμύρια πολίτες, ή το 42,3% του συνόλου των 5,34 εκατομμυρίων ψηφοφόρων στην Καταλονία.
Ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Ζόρντι Τουρούλ ανέφερε ότι τα 2,02 εκατομμύρια που ψήφισαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής τάχθηκαν υπέρ του «ναι», στο ερώτημα :«θέλετε η Καταλονία να γίνει ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή της Δημοκρατίας;».
Η διαδικασία έγινε χωρίς να εκπληρώνονται όλα τα κριτήρια που εγγυώνται την αξιοπιστία της, όπως διαφανείς εκλογικούς καταλόγους, ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή, μυστική ψηφοφορία, αφού το ισπανικό κράτος έβαλε στο στόχαστρο όλες τις υποδομές που θα επέτρεπαν μια ορθή διαδικασία.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καταλανικής κυβέρνησης, 176.000 άνθρωποι ψήφισαν «όχι», ενώ από το δημοψήφισμα—τη διεξαγωγή του οποίου είχε απαγορεύσει το Συνταγματικό Δικαστήριο—απείχαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Καταλονία μοιράζεται σχεδόν εξίσου ανάμεσα στους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας και εκείνους που θέλουν την παραμονή της περιοχής στην Ισπανία. Το 80% θα ήθελε να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα, με τη συμφωνία του ισπανικού κράτους, σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες.
844 τραυματίες από την επέμβαση της Αστυνομίας
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων μεταξύ αστυνομίας και Καταλανών πολιτών, περισσότερα από 844 μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία για περίθαλψη τραυμάτων, ανακοίνωσε η δήμαρχος Βαρκελώνης. Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αντιμετώπισαν τους ψηφοφόρους, που προσέρχονταν στα εκλογικά τμήματα, αλλά και τους διαδηλωτές με γκλομπ και πλαστικές σφαίρες.
Την ίδια, ώρα, σύμφωνα με το αποτέλεσμα που ανακοίνωσε η καταλανική κυβέρνηση, το 90% των ψηφοφοόρων ψήφισε «ναι» στην ανεξαρτησία με το 42,3% των πολιτών να μετέχει στη διαδικασία. Εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι επεμβάσεις των αστυνομικών δυνάμεων είχαν πολιτικά κίνητρα και αποσκοπούσαν στον τραυματισμό ανθρώπων. Η ισπανική κυβέρνηση, η οποία θεωρεί ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας παράνομο και αντισυνταγματικό, υπερασπίστηκε τις αστυνομικές παρεμβάσεις κάνοντας λόγο για τήρηση της αναλογικότητας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Μαδρίτης στις συγκρούσεις τραυματίστηκαν από πέτρες διαδηλωτών συνολικά 11 αστυνομικοί. Με αφορμή τα εκτεταμένα επεισόδια ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Ζορντί Τουρούλ δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι «η ισπανική κυβέρνηση θα λογοδοτήσει για την έξαρση της βίας ενώπιον διεθνών δικαστηρίων». Ο κ. Τουρούλ πρόσθεσε ότι θα καταμετρηθούν εκατομμύρια ψήφοι και, παρά το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει παράταση της ψηφοφορίας, όσοι βρίσκονται ακόμα στις ουρές μπροστά στα εκλογικά κέντρα, θα μπορέσουν να ψηφίσουν. Τέλος ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων.
Ραχόι: Νίκησε η Δημοκρατία
«Σήμερα νίκησε η Δημοκρατία», δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι έχοντας προηγουμένως αναφερθεί στο μεγαλείο του ισπανικού κράτους και τη βαριά ιστορική κληρονομιά του, συνεχάρη τους Καταλανούς που απείχαν από το Δημοψήφισμα, την Ε.Ε. και τη διεθνή κοινότητα που δεν υπερασπίστηκαν το «παράνομο διχαστικό» Δημοψήφισμα, την ισπανική αστυνομία που εκτέλεσε τον νόμο και τους δικαστές που θεσμοθέτησαν τους νόμους τους οποίους «σήμερα η ισπανική κυβέρνηση απλώς υπερασπίστηκε».
«Αποδείχτηκε πόσο δυνατή είναι η ισπανική Δημοκρατία», συμπέρανε, επαναλαμβάνοντας ότι το Δημοψήφισμα που διεξήχθη ήταν παράνομο και ότι το μεγαλύτερο μέρος το καταλανικού λαού δεν τίμησε τις κάλπες, καθιστώντας μια ήδη παράνομη διαδικασία και άκυρη. Από την ομιλία του απουσίαζε οποιαδήποτε αναφορά στους 761 τραυματίες που άφησε πίσω της η ισπανική αστυνομία, ενώ υπήρχαν αναφορές στο «bullying», σε βάρος Ισπανών δημοσιογράφων και δικαστών από Ισπανούς πολίτες.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ραχόι
Σοκαρισμένη παρακολούθησε η γερμανική κοινή γνώμη την έξαρση της ωμής βίας στην Καταλονία.
Λεπτό προς λεπτό ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, όπως του Spiegel ή του n-tv ενημέρωναν για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το δημοψήφισμα και τα βίαια επεισόδια. Το απόγευμα έγινε γνωστό από τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Γκέοργκ Στράιτερ ότι η καγκελάριος Μέρκελ είχε το Σάββατο τηλεφωνική επικοινωνία με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος τη συνεχάρη για την επανεκλογή της την περασμένη Κυριακή και την ενημέρωσε για το επίμαχο δημοψήφισμα, αλλά και την κατάσταση που επικρατούσε στην Καταλονία.
Διάλογο Μαδρίτης – Βαρκελώνης ζητούν ευρωπαίοι πολιτικοί
Μετά τα βίαια επεισόδια κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο πρόεδρος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς απηύθυνε έκκληση για διάλογο μεταξύ ισπανικής και καταλανικής κυβέρνησης. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι «η βία δεν αποτελεί απάντηση». Την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι Πράσινοι προτείνουν να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ αφού τόνισε ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο, προσεφέρθη να διαμεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ισπανία. Τόνισε ωστόσο ότι δεν μπορεί να ταχθεί υπέρ μιας ανεξάρτητης Καταλονίας διότι «τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η Ευρώπη»….
Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/katalonia-90-yper-tou-nai-sto-dimopsifisma-me-symmetoxi-sto-423-844-travmaties-apo-tin-astynomiki-epemvasi-nikise-i-dimokratia-dilose-o-prothtypourgos-raxoi/