Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ταξίδεψε στο Μον Πελεράν, όπου το επόμενο διήμερο θα έχει διαπραγματεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο οι θέσεις της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς βρίσκονται τώρα πιο κοντά.
Χαρακτήρισε τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς ως παραγωγικές και πρόσθεσε ότι, παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν, οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε ένα δημιουργικό πλαίσιο και άκουσε και ο ίδιος σκέψεις και εισηγήσεις. Πρόσθεσε δε, ότι και οι πολιτικοί αρχηγοί ένιωσαν άνετα να μιλήσουν για όσα τους προβληματίζουν.
Τον κ. Αναστασιάδη συνοδεύουν ο διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας: Ερατώ Κοζάκου- Μαρκουλλή, Πόλυς Πολυβίου, Κύπρος Χρυσοστομίδης, Παναγιώτης Δημητρίου, Νίκος Κλεάνθους, Τουμάζο Τσιελεπής, Μάριο Ηλιάδης και Ανδρέας Χατζηράφτης, διευθυντής του Κτηματολογίου.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Ο πρόεδρος να κατορθώσει να εξασφαλίσει, αυτά που επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφερόμενος στο εδαφικό.
Σημείωσε ότι συγκλίσεις επί των κριτηρίων του εδαφικού πρέπει να αποτυπωθούν σε χάρτη και να ικανοποιούν τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πολυμερή διάσκεψη, στην οποία θα κριθεί, εάν η Τουρκία πραγματικά επιθυμεί λύση του κυπριακού.
Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ ευχήθηκε οι δύο ηγέτες να καταφέρουν να φτάσουν σε «ακτίνα συμφωνίας» για να καταστεί εφικτός ο καθορισμός της διεθνούς διάσκεψης. Εάν δεν επιλυθεί το κυπριακό, είπε ο ‘Αντρος Κυπριανού, «θα είναι ωσάν να βρισκόμαστε σε κινούμενη άμμο, που μπορεί να λάβει κατεύθυνση σε βάρος της Κύπρου και του Κυπριακού λαού».
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι το κόμμα κατέθεσε στον πρόεδρο Αναστασιάδης τις θέσεις, με τις οποίες συμφωνεί και εκείνες με τις οποίες διαφωνεί και έθεσε εισηγήσεις για τα επόμενα βήματα.
Επέκρινε τον πρόεδρο Αναστασιάδη για τη μη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, όπου θα μπορούσε να γίνει συνδιαβούλευση.
Τη θέση πως ενδεχόμενη πολυμερής διάσκεψη θα πρέπει να ασχοληθεί μόνο με θέματα της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, μετέφερε στον πρόεδρο Αναστασιάδη, η ΕΔΕΚ.
Σε ανακοίνωση, τονίζει ότι στην διάσκεψη θα πρέπει να είναι παρούσα η Κυπριακή Δημοκρατία και ο πρόεδρος Αναστασιάδης να παρευρίσκεται ως πρόεδρος ολόκληρης της Κύπρου.
Την εκτίμηση ότι έχει σμικρυνθεί η απόσταση μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς στο εδαφικό, εξέφρασε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας. Σημείωσε ότι στην συνάντηση στο Μον Πελεράν, θα διαφανεί κατά πόσον αυτή η σμίκρυνση θα αποτυπωθεί σε χάρτη, που θα ικανοποιεί τα κριτήρια που έχει θέση η ελληνοκυπριακή πλευρά.
Ο κύριος Λιλλήκας εξέφρασε επίσης προβληματισμό και ανησυχία για το ενδεχόμενο σύγκλησης διεθνούς ή πολυμερούς διάσκεψης, ενώ θα παραμένουν ανοικτά, βασικά ζητήματα, σε όλα τα κεφάλαια. Μια τέτοια διάσκεψη είπε, θα οδηγηθεί αναγκαστικά στην λογική του πάρε – δώσε.
Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, ζήτησε πλήρη πρόσβαση στα έγγραφα των διαπραγματεύσεων και στα πρακτικά των συζητήσεων.
Ο κύριος Περδίκης τόνισε ότι για να πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη, θα πρέπει να προετοιμαστεί ορθά και ολοκληρωμένα, να προηγηθεί η συζήτηση των θεμάτων της ασφάλειας μεταξύ των δύο διαπραγματευτών και να διαπιστωθεί ότι υπάρχει «ακτίνα συμφωνίας».
Σε μία τέτοια διάσκεψη πρόσθεσε θα πρέπει να προσκληθούν και να συμμετάσχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας, οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρήστος Χρίστου, δήλωσε ότι μετά την ενημέρωση από τον πρόεδρο Αναστασιάδη , εντείνονται οι ανησυχίες του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου.
Ο κύριος Χρήστου επανέλαβε τη διαφωνία του ΕΛΑΜ με τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Επίσης , εξέφρασε τη διαφωνία του με την επιλογή του προέδρου Αναστασιάδη να μην συναντηθεί με τον αρχηγό της «Χρυσής Αυγής» κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε, με ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο twitter, καλωσορίζει τους δύο ηγέτες εκ νέου στο Μον Πελεράν για τη συνέχιση των συνομιλιών.
«Μετά από ένα διάλειμμα μίας εβδομάδας, ένα ηλιόλουστο Μον Πελεράν καλωσορίζει τους ηγέτες της Κύπρου για συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, ενωμένους με ελπίδα», έγραψε στο twitter ο Άιντε.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)