Τις επίμαχες αποκαλύψεις Γιάνη Βαρουφάκη για plan b, χακάρισμα των ΑΦΜ και παράλληλο τραπεζικό σύστημα έδωσε στην δημοσιότητα «The Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF)» στο οποίο ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εξιστόρησε τα σχέδια του.
ΑΚΟΎΣΤΕ ΕΔΩ
Όπως τονίζεται το σχέδιο του πρώην υπουργού αφορούσε ένα παράλληλο νόμισμα εντός ευρώ ενώ προσθέτεται ότι δεν υπάρχει αναφορά στα ΑΦΜ των πολιτών.
Aρχικά, ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθαρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε εντολή να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ, αλλά να διαπραγματευθεί με το Eurogroup και την ΕΚΤ για μια βιώσιμη λύση, με τη χώρα εντός ευρωζώνης.
Είναι δύσκολο, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, όταν βρίσκεται εντός της νομισματικής ένωσης, να προετοιμάσεις ένα δημόσιο διάλογο για το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις φτάσουν στο σημείο χωρίς επιστροφή.
Παράλληλα, ερωτηθείς εάν η Ελλάδα είχε plan b, αναφέρει πως πριν ακόμα τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας του είχε δώσει εντολή να εκπονήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο.
Όπως ακούγεται να λέει, το εν λόγω σχέδιο το επεξεργαζόταν μυστικά μία ομάδα πέντε ατόμων, ήδη από το Δεκέμβριο του 2014. «Το δύσκολο θα ήταν στη συνέχεια να πείσει ότι, από τα πέντε άτομα που το επεξεργάστηκαν, θα πρέπει να υπάρξουν 1.000 άτομα που να το εφαρμόσουν», λέει και περιγράφει πως θα δημιουργούνταν ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, δημιουργώντας αποθεματικούς λογαριασμούς, οι οποίοι θα βοηθούσαν επί της ουσίας το κράτος να πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τρίτους -όπως, π.χ., έναν προμηθευτή νοσοκομείου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης-, χρησιμοποιώντας ένα παράλληλο, ψηφιακό νόμισμα, προκειμένου να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του.
Έτσι, αυτό το σύστημα, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη θα έδινε «ανάσα» στην Ελλάδα το διάστημα που οι τράπεζες θα έμεναν κλειστές.
«Αυτοί οι λογαριασμοί θα ήταν σε ευρώ, αλλά με το πάτημα ενός κουμπιού θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μια νέα δραχμή», τονίζει και συνεχίζει:
«Η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ελέγχεται από την τρόικα – φανταστείτε η εφορία του Ηνωμένου Βασιλείου να ελέγχεται από τις Βρυξέλλες.
Όμως, η γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ελέγχεται από εμένα.
Διόρισα έναν καλό παιδικό μου φίλο, που είχε γίνει καθηγητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, μια εβδομάδα αφού πήγαμε στο υπουργείο, με κάλεσε και μου είπε πως αυτός ελέγχει τα μηχανήματα, αλλά το λογισμικό ελέγχεται από την τρόικα, και θα καταλάβαιναν αμέσως αν δοκιμάζαμε να φτιάξουμε ένα σύστημα παράλληλων πληρωμών.
Αποφασίσαμε να χακάρει το υπουργείο μου ώστε να αντιγράψει το φορολογικό σύστημα και να μπορέσει να δουλέψει για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του παράλληλου [τραπεζικού] συστήματος».
Εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό ζητά η Ν.Δ
Τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο βάζει στο κάδρο των αποκαλύψεων για το σχέδιο Βαρουφάκη η Νέα Δημοκρατία.
Ταυτόχρονα ήδη 24 βουλευτές της Ν.Δ (Γιάννης Κεφαλογιάννης, Σάββας Αναστασιάδης, Γιάννης Ανδριανός, Γιάννης Αντωνιάδης, Μαρία Αντωνίου, Άννα –Μισέλ Ασημακοπούλου, Γιώργος Βαγιωνάς, Κώστας Βλάσης, Γιώργος Γεωργαντάς, Κώστας Γκιουλέκας, Βασίλης Γιόγιακας, Αθανάσιος Δαβάκης, Άννα Καραμανλή, Κώστας Καραμανλής, Ανδρέας Κατσανιώτης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Μάνος Κόνσολας, Δημήτρης Κυριαζίδης, Χρήστος Μπουκώρος, Βασίλης Οικονόμου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κώστας Σκρέκας, Κώστας Τζαβάρας, Μάξιμος Χαρακόπουλος) κατέθεσαν απλή ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, ζητώντας να δώσει θεσμική απάντηση για το κατά πόσο γνώριζε τις λεπτομέρειες του εν λόγω σχεδίου, αν τελούσε υπό την έγκριση του, καθώς και ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει προκειμένου η υπόθεση να διερευνηθεί πολιτικά και δικαστικά.
Η ερώτηση αυτή ήταν πρωτοβουλία των βουλευτών που βρίσκονται πλέον όμως σε συνεννόηση με το γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Γιάννη Πλακιωτάκη. Ο λόγος για τον οποίο οι 24 έσπευσαν να καταθέσουν ερώτηση πριν ολοκληρωθεί η σύσκεψη στη Συγγρού ήταν για να προλάβουν Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, που σύμφωνα με πληροφορίες σκόπευαν να προχωρήσουν σε αντίστοιχες κινήσεις.
Η ανακοίνωση της Ν.Δ ήταν εν τω μεταξύ ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση σκοπεύει να εντείνει τις πιέσεις με αφορμή τις αποκαλύψεις, προς τον κ.Τσίπρα και τον κ.Καμμένο.
Η Συγγρού σημειώνει ειδικότερα ότι το κρυφό σχέδιο για προετοιμασία εξόδου της χώρας από το ευρώ “παραπέμπει ευθέως σε σκοτεινές και παρακρατικές μεθόδους, επικίνδυνες για τη Δημοκρατία και το εθνικό συμφέρον” και προσθέτει: “Επειδή ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και ο κυβερνητικός του εταίρος κ. Καμμένος τηρούν σιγή ιχθύος, η Νέα Δημοκρατία τους καλεί να δώσουν πειστικές και υπεύθυνες εξηγήσεις, να απομακρύνουν άμεσα τα «σταγονίδια της δραχμής» και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.”
Σημειώνεται ότι ο κ. Μεϊμαράκης θα παραστεί σήμερα στις έξι και μισή στη συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου της ΟΝΝΕΔ .
Η απάντηση του Γιάνη ΒΑρουφάκη μέσω του μπλογκ του
Απάντηση στις αποκαλύψεις για το plan B που προέβλεπε δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος και ηλεκτρονική πειρατεία στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έδωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο Γιάνης Βαρουφάκης, μέσω του μπλογκ του.
«Θα ήταν ύψιστη ανευθυνότητα να μην έχει εκπονήσει το ΥΠΟΙΚ σχέδιο αντίδρασης σε σχέδια εξώθησης της χώρας εκτός Ευρωζώνης», αναφέρει μεταξύ άλλων και επιτίθεται στα ΜΜΕ, αναφορικά με τα όσα γράφονται για την ομάδα εργασίας που επεξεργαζόταν το σχέδιο Β’.
«Τα ΜΜΕ κατακλύζονται από ευφάνταστα «ρεπορτάζ» τα οποία πλήττουν την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου, προσπαθώντας να την σκιαγραφήσουν ως ομάδα που «συνωμοτούσε» για να επαναφέρει εθνικό νόμισμα. Πρόκειται για καθαρή συκοφαντία». τονίζει.
Αναλυτικά η ανάρτηση στο μπλογκ του:
«Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, και έως την ημέρα του Δημοψηφίσματος, ο τ. Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης, ως όφειλε, και κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, επέβλεπε ομάδα εργασίας η οποία, με συντονιστή τον καθηγητή James K. Galbraith, επεξεργαζόταν σχέδιο έκτακτης ανάγκης και αντίδρασης σε σχέδια υπονόμευσης της κυβέρνησης από τους δανειστές, συμπεριλαμβανομένων και των γνωστών σχεδίων εξώθησης της χώρας εκτός ευρωζώνης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν την ανακοίνωση του κ. Βαρουφάκη για την ύπαρξη της εν λόγω ομάδας εργασίας, ο τ. Υπουργός δεχόταν συνεχή και έντονη κριτική για την ανυπαρξία σχεδίου αντίδρασης σε σχέδια υπονόμευσης της χώρας από τους δανειστές. Η Τράπεζα της Ελλάδος (η οποία είχε, π.χ., έτοιμο σχέδιο ΠΝΠ για τραπεζική αργία), η ΕΚΤ, κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ, τράπεζες και διεθνείς οργανισμοί διαθέτουν τέτοιες ομάδες και σχεδιασμό από το 2012. Πράγματι, θα ήταν ύψιστη ανευθυνότητα να μην έχει εκπονήσει ανάλογα σχέδια το Υπουργείο Οικονομικών.
Από τότε που ο τ. Υπουργός Οικονομικών, ανακοίνωσε την ύπαρξη εκείνης της ομάδας εργασίας, τα ΜΜΕ κατακλύζονται από ευφάνταστα «ρεπορτάζ» τα οποία πλήττουν την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου προσπαθώντας να την σκιαγραφήσουν ως ομάδα που «συνομωτούσε» για να επαναφέρει εθνικό νόμισμα. Πρόκειται για καθαρή συκοφαντία. Η ομάδα εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών λειτουργούσε πάντα στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής και οι εισηγήσεις της είχαν ως μόνιμη αναφορά το δημόσιο συμφέρον, την τήρηση της νομιμότητας και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
Ως προς το δημοσίευμα της Καθημερινής με τίτλο «Plan B με υποκλοπές και χάκινγκ», σημειώνεται ότι η σύνταξη «αμέλησε» να ζητήσει εξηγήσεις και σχολιασμό από τον κ. Βαρουφάκη πριν δημοσιεύσει ανακριβείς αναφορές σε «υποκλοπές ΑΦΜ όλων των φορολογούμενων». Έτσι, εκούσια ή ακούσια, έσπειρε σύγχυση και συνεισέφερε στην γενικευμένη παραπληροφόρηση των ΜΜΕ. Ως προς την ουσία, το δημοσίευμα προφανώς αναφέρεται στα πλάνα του Υπουργείου Οικονομικών που ο τ. Υπουργός ανέφερε ευθαρσώς στον απολογισμό του κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου την 6η Ιουλίου με την εξής αναφορά:
«Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει αρχίσει να επεξεργάζεται τρόπους με τους οποίους το taxisnet μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω από αυτό που είναι, να γίνει ένα σύστημα πληρωμών και προς τρίτους, ένα σύστημα το οποίο αυξάνει την αποτελεσματικότητα και ελαχιστοποιεί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους πολίτες και προς τις επιχειρήσεις.»
Το σχέδιο αυτό δεν αποτελούσε μέρος του έργου της προαναφερόμενης ομάδας εργασίας αλλά πλάνο του Υπουργείου του οποίου η εφαρμογή θα πρέπει να προχωρήσει, ανεξαρτήτως της έκβασης των διαπραγματεύσεων, καθώς βελτιώνει σημαντικά την ρευστότητα τόσο του κράτους όσο και του ιδιωτικού τομέα, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημόσιου στο ιδιωτικό τομέα και αντιστρόφως.
Περιληπτικά, στην διάρκεια της πεντάμηνης διαπραγμάτευσης που συνετάραξε την Ευρώπη, και άλλαξε τους όρους του δημόσιου διαλόγου στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, το Υπουργείο Οικονομικών έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον υπό αντίξοες συνθήκες. Η καμπάνια των συστημικών ΜΜΕ να αποδομήσουν τον πεντάμηνο αγώνα της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για δημοκρατία και κοινό νου θα αποτύχει».
ΠΗΓΗ:news247