Πέμπτη, 23 Ιανουάριος 2025
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου στην Τουρκία. «Θα υπερασπισθούμε στο ακέραιο τα εθνικά μας θέματα. Η Κύπρος δε θα γίνει προτεκτοράτο της Τουρκίας»

«Θα υπερασπισθούμε στο ακέραιο, υπό όρους αρραγούς ενότητας και δίχως ίχνος υποχωρήσεων ή υπαναχωρήσεων, τα εθνικά μας θέματα και τα εθνικά μας δίκαια», είναι το μήνυμα που έστειλε προς την Άγκυρα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την αντιφώνηση του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Κούτρας, στη Λέσχη Αξιωματικών.

Κάλεσε τη γειτονική χώρα να σεβαστεί πλήρως το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ως προς το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαμήνυσε στην Άγκυρα ότι δεν θα περάσει η «αυθαιρεσία» που θέλει την Κύπρο «προτεκτοράτο» της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για «γραφικές, αλλά και επικίνδυνες αυτοκρατορικές φαντασιώσεις».

Να σεβαστεί η Τουρκία το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο

«Θα υπερασπισθούμε τα εθνικά μας θέματα και τα εθνικά μας δίκαια επιβάλλοντας τον σεβασμό και, συνακόλουθα, την πλήρη εφαρμογή του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, αποδεικνύοντας ότι υπερασπιζόμαστε, ταυτοχρόνως, και την Διεθνή αλλά και την Ευρωπαϊκή Νομιμότητα», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και συμπλήρωσε: «Τούτο, δε, σημαίνει, περαιτέρω, ότι όταν υπερασπιζόμαστε την Κυριαρχία μας, τα σύνορά μας και το Έδαφός μας -και, κατά λογική ακολουθία, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας, υπερασπιζόμαστε και τα Σύνορα, το Έδαφος και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την κατά τ’ ανωτέρω αποστολή θα την φέρουμε σε πέρας -και ως προς αυτό υπάρχουν αμάχητα ιστορικά τεκμήρια- ακόμη και μόνοι, έχοντας ως μεγάλη Κληρονομιά το παράδειγμα των Προγόνων μας και το δικό μας, πάντα αδάμαστο, Εθνικό φρόνημα, κορυφαίο παράδειγμα του οποίου συνιστά το Φρόνημα των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Όμως σήμερα δεν είμαστε μόνοι, δοθέντος ότι, κατανοώντας την κρισιμότητα των καιρών και την ανάγκη εμπέδωσης της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας, συμπαρατάσσονται στον ίδιο αγώνα η Μεγάλη Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Διεθνής Κοινότητα -στην μεγάλη πλειοψηφία της τουλάχιστον- οι ΗΠΑ και η Βορειοατλαντική Συμμαχία μας, το ΝΑΤΟ».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει και αποδεικνύει πάντα με συνέπεια ότι επιδιώκει σχέση φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία και στηρίζει την ευρωπαϊκή της προοπτική, αλλά αυτό έχει ως θεμελιώδη και αυτονόητη προϋπόθεση τον εκ μέρους της πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

«Όσο δεν τα εφαρμόζει αυτά η Τουρκία είναι εκτεθειμένη και θα μας βρει όλους απέναντι», είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Όσον αφορά στο Διεθνές Δίκαιο διευκρίνισε ότι αναπόσπαστο μέρος του είναι και το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως έχει κωδικοποιηθεί με την Συνθήκη του Montego Bay του 1982, βάσει του οποίου οριοθετείται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Το Δίκαιο της Θάλασσας δεσμεύει και την Τουρκία, μολονότι δεν έχει προσχωρήσει στην Συνθήκη του Montego Bay, διότι παράγει, κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, εφαρμοστέους erga omnes.

Με βάση τα παραπάνω είπε ότι η Τουρκία δεσμεύεται να τηρεί και να σέβεται, στο ακέραιο, την Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Νομιμότητα και, μεταξύ άλλων, την κυριαρχία, τα σύνορα και το έδαφος καθώς και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, που είναι και σύνορα, έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν δεν το πράξει υπονομεύει ευθέως, και με δική της αποκλειστικώς ευθύνη, την φιλία και την καλή γειτονία μεταξύ μας καθώς και την όποια Ευρωπαϊκή της προοπτική, με όλες τις εντεύθεν συνέπειες για την έξοδό της από την βαθιά και πολύπλευρη κρίση που την μαστίζει.

«Αβελτηρία» της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας

Ο κ. Παυλόπουλος άσκησε κριτική και στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνοντας λόγο για «αβελτηρία» της Ευρώπης, που, όπως είπε, έπρεπε να είναι από την αρχή παρούσα στην κρίση στη Συρία, ενώ σημείωσε πως οι τελευταίες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες δημιουργούν ένα κλίμα αισιοδοξίας.

Καταλόγισε «αβελτηρία» στην Ε.Ε. και τη διεθνή κοινότητα και ως προς το Κυπριακό σημειώνοντας ότι «είναι αδιανόητο να βλέπουν ένα μέλος της Ε.Ε. και του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης να ζει υπό καθεστώς στρατευμάτων κατοχής και υπό όρους εγγυήσεων τρίτων».

«Διαμηνύουμε κυρίως προς τη γείτονα Τουρκία τα εξής απλά: Σε ότι αφορά στη δομή της Κυπριακής Δημοκρατίας το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο δεν μπορεί να ανεχθεί κράτος το οποίο δεν έχει τουλάχιστον ομοσπονδιακή μορφή. Συνομοσπονδία δεν νοείται στο πλαίσιο της Ε.Ε.», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε: «Τέτοιου είδους εγκλήματα κατά της Κύπρου και κατά της Ευρώπης δεν πρόκειται να ανεχθούμε. Διαμηνύουμε ότι αυτό το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει, η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι το ακραίο όριο το οποίο μπορούμε να δεχθούμε. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός συζητήσεως και όχι μόνο από εμάς, αλλά και από την ίδια την Ε.Ε. Η ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν νοείται με τη διαιώνιση στρατευμάτων κατοχής και εγγυήσεων τρίτων».

«Δεν θα περάσει η αυθαιρεσία που θέλει την Κύπρο προτεκτοράτο της Τουρκίας»

«Λέμε, λοιπόν, προς την Τουρκία: Αυτές είναι οι αρχές. Ή τις ακολουθεί ή δεν πρόκειται να περάσει αυτή η αυθαιρεσία που θέλει την Κύπρο προτεκτοράτο της Τουρκίας. Αυτά είναι ιστορίες που έχουν τελειώσει. Εμείς δεν ανεχόμαστε φαντασιώσεις αυτοκρατορικές, που γραφικές είναι, αλλά είναι και επικίνδυνες», δήλωσε.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι έκανε «κατάθεση ψυχής» επειδή αυτές οι ώρες είναι ιστορικές για τον τόπο και τη Θεσσαλονίκη και δήλωσε πως οι Έλληνες είναι υπερήφανοι για τις Ένοπλες Δυνάμεις και εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους.

πηγή: reader.gr

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here