Η «χημεία», η φυσική έλξη και η ενέργεια δεν φαίνεται πως αρκούν για μια ευχάριστη σεξουαλική ζωή, καθώς το εισόδημα, το επάγγελμα και το επίπεδο εκπαίδευσης, παίζουν σημαντικό ρόλο για να έρθει το… πλατύ χαμόγελο, κυρίως όσον αφορά στις γυναίκες.
Ο πλούτος επιτρέπει σε κάποιον να αγοράζει ότι θέλει, αλλά όχι μόνο, καθώς σύμφωνα με μία νέα έρευνα (του 2013) από το Εθνικό Σεξουαλικό Ινστιτούτο της Ισπανίας, το κοινωνικοοικονομικό status επηρεάζει τον βαθμό ικανοποίησης της σεξουαλικής ζωής.
Η έρευνα είχε μεγάλο δείγμα 10.000 ατόμων και περίπου το 90% δήλωσε «ικανοποιημένο» ή «πολύ ικανοποιημένο» από τη σεξουαλική του ζωή. Το ενδιαφέρον όμως, είναι πως όταν εξετάστηκε η σεξουαλική ικανοποίηση σε σχέση με την οικονομική κατάσταση, προέκυψε ότι οι άνθρωποι που είχαν χρήματα ήταν περισσότερο ευτυχισμένοι στο κρεβάτι τους.
Όπως εξηγεί η υπεύθυνη της έρευνας Dolores Ruiz: “ Όσοι είχαν υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, αναγνώριζαν καλύτερα τις προσωπικές τους ανάγκες και μπορούσαν ευκολότερα να εκφράσουν τη σεξουαλικότητά τους, με τρόπο που τους ικανοποιούσε. Αντίθετα, οι άνθρωποι με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και κυρίως οι γυναίκες, δήλωσαν λιγότερο ικανοποιημένες σεξουαλικά, φανερώνοντας ότι επηρεάζονται από αυτούς τους παράγοντες».
Τι σημαίνει όμως καλό σεξ;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), η σεξουαλική υγεία είναι μια κατάσταση σωματικής, ψυχικής, πνευματικής και κοινωνικής ευημερίας, σε σχέση με τη σεξουαλικότητα. Δεν είναι απλώς η απουσία ασθένειας, δυσλειτουργίας ή αναπηρίας.
«Η σεξουαλική υγεία απαιτεί μια θετική προσέγγιση και σεβασμό ως προς την σεξουαλικότητα και τις σεξουαλικές σχέσεις, καθώς και τη δυνατότητα να υπάρχει ευχάριστη και ασφαλής σεξουαλική εμπειρία, χωρίς εξαναγκασμό, διάκριση και βία».
Επίπεδο ζωής και κακοποίηση
Από την ίδια έρευνα του Σεξουαλικού Ινστιτούτου, προέκυψε ότι οι άνθρωποι με οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα έχουν συνήθως λιγότερο ικανοποιητική σεξουαλική ζωή, αλλά και λιγότερο ασφαλείς σεξουαλικές σχέσεις, όπως έδειξε η μελέτη της σχέσης ανάμεσα στην έλλειψη σεξουαλικής ικανοποίησης με τα αυξανόμενα κρούσματα κακοποίησης.
Γενικότερα, το 4% των ανδρών και το 6,5% των γυναικών ισχυρίστηκαν πως είχαν κάποια σεξουαλική επαφή χωρίς τη θέλησή τους, ενώ το 6,1% των γυναικών είχαν κακοποιηθεί ή είχαν πέσει θύματα βιασμού στις γυναίκες. Το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες ήταν 1,6%.
Από την ανάλυση των στοιχείων, το Ινστιτούτο συμπεραίνει ότι οι γυναίκες που ανήκουν σε χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα, υποφέρουν περισσότερο από την εμπειρία της σεξουαλικής κακοποίησης. Είναι σημαντικό ότι οι γυναίκες αυτές ενδέχεται επίσης να έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα να επικοινωνήσουν με τις διάφορες οργανώσεις που μπορούν να τις παρέχουν βοήθεια.
«Οι πλούσιες γυναίκες αναφέρουν επίσης υψηλότερα περιστατικά ασφαλούς σεξ, από τις λιγότερο εύπορες ομολόγους τους», ανέφερε η Ruiz, επισημαίνοντας ότι οι κοινωνικές πολιτικές οφείλουν να ενημερώσουν τις γυναίκες που ανήκουν σε φτωχά στρώματα και να τις εξασφαλίσουν πρόσβαση σε οργανώσεις που μπορούν να τις βοηθήσουν.
Υπενθυμίζουμε ότι η έρευνα έγινε στην Ισπανία και προφανώς τα συμπεράσματα δεν ισχύουν σε όλη τη Μεσόγειο. Ή μήπως ισχύουν;