Η Ελλάδα βρίσκεται για άλλη μια μέρα στο επίκεντρο οικονομικών και πολιτικών εφημερίδων, με τον ευρωπαϊκό Τύπο να επικεντρώνει στο ζήτημα της μη πληρωμής της δόσης του ΔΝΤ, την νέα πρόταση της Ελλάδας και την κατάσταση στη χώρα με την οικονομική ασφυξία.
Ο ιταλικός Τύπος για την ελληνική κρίση
Σε ανάλυσή της η Corriere Della Serra σημειώνει πως η Άνγκελα Μέρκελ επιλέγει να χάσει τη μάχη με την Αθήνα, προκειμένου να κερδίσει τον πόλεμο. Το άρθρο σημειώνει πως σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση, η Καγκελάριος Μέρκελ θα προβεί σε αποφασιστικές κινήσεις για μια συμφωνία με την Αθήνα. Το πρωτοσέλιδο της ιταλικής εφημερίδας φιλοξενεί τη διαδήλωση για το ΝΑΙ στην Ελλάδα στο ευρώ, με εικόνες από τη συγκέντρωση της Τρίτης. Η Αθήνα σε καθεστώς στάσης πληρωμών, αλλά ακόμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο ισπανικός Τύπος για τις διαπραγματεύσεις
Η Ευρώπη συζητά και πάλι για την Ελλάδα, μετά την νέα πρόταση της κυβέρνησης Τσίπρα για ένα πλάνο βοήθειας χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μια αναδιάρθρωση του χρέους, αναφέρει η El Pais. Οι υπουργοί οικονομικών του eurogroup αρνούνται την παράταση και συναντώνται πάλι σήμερα για να συζητήσουν περαιτέρω την ελληνική πρόταση.
Ο γερμανικός Τύπος για την Ελλάδα
Διαβάζουμε την επισκόπηση της deutsche Welle στο γερμανικό Τύπο:
«Που ακριβώς έγκειται η ευκαιρία του δημοψηφίσματος», διερωτάται η Frankfurter Rundschau; «Στο ότι ο έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας και μαζί με αυτόν το κόμμα του, είναι διατεθειμένοι να καταψηφιστούν από το λαό. Ο Τσίπρας δεν μπορεί να αποδεχθεί τους όρους των πιστωτών. Με τον τρόπο αυτό θα καταπατούσε τα πιστεύω του και τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Ο λαός όμως μπορεί. (…) Από την πλευρά των πιστωτών θα ήταν πιο συνετό να αντιδράσουν σε αυτή την προσφορά και να είχαν παρατείνει το τρέχον πρόγραμμα κατά μία ή δυο εβδομάδες. Έτσι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα υπό κανονικές συνθήκες. Με τον τρόπο που έγινε όμως επικρατεί χάος, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη».
«Η κοπιαστική μάχη για την Ελλάδα θα συνεχιστεί, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος», εκτιμά η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Διότι στα πρωθυπουργικά γραφεία των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η αποπομπή μιας έστω και τόσο μικρής χώρας θα προκαλούσε μεγαλύτερη ζημία στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα από μια διασταλτική ερμηνεία των αρχών και κανόνων που το θεμελιώνουν. Η καγκελάριος υποσχέθηκε στους Έλληνες συμβιβαστική διάθεση και ζήτησε το ίδιο και από εκείνους. Χωρίς αυτή την ικανότητα, όπως είπε, η Ευρώπη είναι χαμένη. Αυτό όμως ισχύει και για μια Ευρώπη που δεν αντιλαμβάνεται τα όρια ενός συμβιβασμού».
Η ελληνική κρίση επισπεύδει την αναγκαία συζήτηση για το μέλλον του κοινού νομίσματος, αποφαίνεται σε σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung, υπό τον τίτλο «Να’ ναι καλά οι Έλληνες». Η αρθρογράφος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι την ώρα που φθίνει η εμπιστοσύνη προς το ευρώ και οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικές επιλογές, το ελληνικό ζήτημα έρχεται να αναδείξει ορισμένα καίρια ερωτήματα: «Τι μπορεί να περιμένει κανείς από μια νομισματική ένωση η οποία μέσα σε πέντε χρόνια δεν κατάφερε να τιθασεύσει την κρίση χρέους μιας χώρας που αντιστοιχεί μόλις στο 2% των συνολικών οικονομικών της επιδόσεων; Και επιπλέον, πώς θα εξελιχθεί ένα ευρω-κλαμπ όπου δεν εκλέγονται πια μετριοπαθή και κεντρώα κόμματα, αλλά όπου αναλαμβάνουν την εξουσία ακραίοι αριστεροί ή δεξιοί, τώρα στην Αθήνα, αργότερα ενδεχομένως στη Μαδρίτη και το Παρίσι;».
Η Neue Osnabrücker Zeitung: «Κλειστές τράπεζες, μαζικές αγορές και τεράστιες ουρές έξω από τα βενζινάδικα (…): ο ελληνικός λαός υποφέρει λόγω της ξεροκεφαλιάς του αριστερού λαϊκιστή Τσίπρα. Όλη η Ευρώπη περιμένει με αγωνία την έκβαση του δημοψηφίσματος της Κυριακής. Τι θα γίνει εάν στις 5 Ιουλίου η πλειοψηφία ψηφίσει υπέρ του μεταρρυθμιστικού προγράμματος των δανειστών; Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τελείωνε και πιθανότατα θα υπήρχε σύντομα μια νέα κυβέρνηση και νέες διαπραγματεύσεις με τις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Τι θα γίνει όμως εάν η πλειοψηφία απορρίψει το πρόγραμμα διάσωσης και περικοπών; Οι συνέπειες θα ήταν βαρύτατες και η χρεοκοπία θα πλησίαζε επικίνδυνα. Εκ των πραγμάτων το διακύβευμα της Κυριακής είναι ένα ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην ευρωζώνη και ΣΥΡΙΖΑ ή Ευρώπη.
«Δεν είναι μόνον ότι το δημοψήφισμα αυτό έρχεται πολύ αργά», σχολιάζει η αυστριακή Die Presse. «Σύμφωνα με τον Τσίπρα, δεν πρόκειται για δημοψήφισμα που αφορά την παραμονή στο ευρώ. Εντούτοις ακριβώς αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι Έλληνες. Είτε θα ακολουθήσουν και πάλι τη σκληρή, αλλά σε μακροπρόθεσμη βάση επιτυχή μεταρρυθμιστή πορεία που είχαν υιοθετήσει μέχρι πριν από μισό χρόνο, είτε θα εγκαταλείψουν το ευρώ. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ξαφνικά μέσω ενός αιτήματος εξόδου. Δεν πρόκειται να γίνει αυτό. Αντιθέτως θα γίνει μέσω της υφέρπουσας εισαγωγής ενός παράλληλου νομίσματος από τη στιγμή που δεν θα υπάρχουν πλέον χρήματα στα κρατικά ταμεία για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις».
Ο γαλλικός Τύπος για το ζήτημα του χρέους
Το ενδεχόμενο εξόδου και τις συνέπειες ενός Grexit σχολιάζει σήμερα η γαλλική Le Monde: «Η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής. Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έχει -ή θα είχε- δραματικές συνέπειες για όλους. Εκείνοι όμως που θα υπέφεραν περισσότερο είναι οι ίδιοι οι Έλληνες, οι οποίοι όμως στην συντριπτική πλειονότητά τους, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, θέλουν να κρατήσουν το ευρώ. Τσίπρας και Βαρουφάκης θα έπρεπε να έχουν την πολιτική ευπρέπεια να τους γλιτώσουν από αυτή την καταστροφή. Και να επιδείξουν επιτέλους υπευθυνότητα».
Μια εβδομάδα αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον της Ελλάδας και τις σχέσης της με τη ζώνη του ευρώ, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπτα που ανακοίνωσε το δημοψήφισμα για την Κυριακή. Η γαλλική Liberation αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις, με την πρωτοβουλία της Αθήνας για μια πρόταση και αναρωτιέται αν η Ελλάδα θα πρότεινε την ακύρωση του δημοψηφίσματος έναντι μιας νέας συμφωνίας.
Η συντηρητική Le Figaro έχει και πρωτοσέλιδο την Ελλάδα και το γεγονός πως βαίνει σε στάση πληρωμών, μετά την αδυναμία πληρωμής του ΔΝΤ. Η εφημερίδα αναφέρεται στο «μεγάλο μπλε κύμα» των οπαδών του ευρώ όπως το αποκαλεί, αναφερόμενη στη συγκέντρωση υπέρ του ΝΑΙ την Τρίτη το απόγευμα στο Σύνταγμα. Επιπλέον, η εφημερίδα αναφέρεται στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως το ΟΧΙ φαίνεται να κερδίζει την ερχόμενη Κυριακή στο δημοψήφισμα.
Η εφημερίδα Les Echos έχει θέμα με τίτλο «Η Ελλάδα σε καθεστώς στάσης πληρωμών». Στις αναλύσεις της η εφημερίδα διαπιστώνει πως το χρέος αποτελεί τον γόρδιο δεσμό των διαπραγματεύσεων, παραθέτοντας τη νέα πρόταση της Αθήνας της Αθήνας για χρηματοδότηση των δανειακών της υποχρεώσεων από τον ESM.
Ο βρετανικός Τύπος για την Ελλάδα
«Έκκληση της τελευταίας στιγμής για το πρόγραμμα διάσωσης που απορρίφτηκε». Το εξώφυλλο της Financial Times αναφέρεται στις πρωτοβουλίες της τελευταίας στιγμής της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνοντας πως οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης μπλόκαραν την παράταση και ο Αλέξης Τσίπρας έκανε νέα κίνηση για νέα συμφωνία.
Η Guardian έχει εξώφυλλο το NEIN (Όχι στα γερμανικά) από κάποιον τοίχο στην Αθήνα και μιλά για ένα μη βιώσιμο δημόσιο χρέος ως το 2030, αν η Ελλάδα δεχόταν την προσφορά. Διαρροές από στοιχεία του ΔΝΤ δείχνουν το μέγεθος της δημοσιονομικής πρόκλησης αναφέρει το βρετανικό έντυπο. Οι προβλέψεις των δανειστών σημείωναν πως ακόμη και μετά από μια συμφωνία όπως εκείνη που δόθηκε στην Αθήνα, το 2030, το χρέος θα παραμένει στο 118% επί του ΑΕΠ.
Η Daily Telegraph αναφέρει πως η Μέρκελ τορπιλίζει την τελική πρόταση της Ελλάδας για να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της και να αποφύγει τη χρεωκοπία.
ΠΗΓΗ: news247.gr
Διαβάστε ακόμα στο news247: Οι Έλληνες ανάμεσα στο ΝΑΙ και το ΟΧΙ