Η NASA δημοσίευσε εικόνες από το πώς ήταν η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα στην αρχή του ξεσπάσματος της επιδημίας του κορωνοϊού και πώς ήταν μετά.
Συγκεκριμένα οι φωτογραφίες αποτυπώνουν το πώς έχει μειωθεί η ρύπανση τους τελευταίους μήνες.
Η NASA και η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία χρησιμοποιούν δορυφόρους, οι οποίοι ελέγχουν την ατμοσφαιρική ρύπανση από το δειοξειδίου του αζώτου.
Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν το τελευταίο δίμηνο είναι εντυπωσιακές και αποτυπώνουν πόσο έχει καθαρίσει η ατμόσφαιρα στην Κίνα τους τελευταίους δύο μήνες μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού και το κλείσιμο των εργοστασίων.
Ηπρώτη φωτογραφία έχει τραβηχτεί πάνω από το Πεκίνο και τη Σαγκάη τις πρώτες εβδομάδες που ξέσπασεη επιδημία και προτού μπει η χώρα σε «καραντίνα». Όπως φαίνεται η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι διάχυτη.
Η αλλαγήστα τέλη Φεβρουαρίου είναι εντυπωσιακή καθώς όπως φαίνεται με το κλείσιμο πολλών εργοστασίωνκαι την μείωση της κινητικότητας στην Κίνα, το διοξείδιο του αζώτου έχει σχεδόν εξαφανιστεί.
Το διοξείδιο του αζώτου είναι ένα βλαβερό αέριο το οποίο χρησιμοποιείται από οχήματα, σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αρκετά εργοστάσια και βιομηχανίες.
Η άλλη άποψη
Υπάρχουν, βέβαια, επιστημονικοί κύκλοι που αμφισβητούν την εν λόγω είδηση. Υποστηρίζουν ότι η εξαγωγή των παραπάνω αποτελεσμάτων έγινε με χρήση του μοντέλου http://windy.com.
Η Windy μπορεί να παίρνει τα δεδομένα από ένα μοντέλο της NASA που ονομάζεται GEOS-5, όμως όπως είχε δηλώσει πριν λίγες μέρες ο Arlindo da Silva, ερευνητής στο Γραφείο Παγκόσμιας Μοντελοποίησης της NASA, στον βρετανικό οργανισμό ελέγχου πραγματικών περιστατικών Full Fact τα μοντέλα διοξειδίου του θείου και αζώτου του GEOS-5 δεν «εξομοιώνουν πραγματικά δορυφορικά δεδομένα».
Εκτός αυτού, όπως αναφέρει σχετική μελέτη, εφόσον δεν έχει γίνει επίσημη καταμέτρηση των εκπομπών αερίων από το 2015, δεν είναι δυνατό να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τις διαφορές που παρατηρούνται στους χάρτες.
πηγή: reader.gr