Σύμφωνα με το NEWS247.gr
Αθώος κρίθηκε σήμερα από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου ο Γερμανός ιστορικός Χάιντς Ρίχτερ, εναντίον του οποίου είχε ασκηθεί δίωξη με αφορμή το περιεχόμενο βιβλίου του για τη «Μάχη της Κρήτης» όπου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υπήρχαν αναφορές που συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο».
Ο Χάιντς Ρίχτερ είχε κατηγορηθεί επειδή στο βιβλίο του, που εκδόθηκε το 2011, είχε εκφράσει την άποψη ότι: «βάναυσες και βάρβαρες πρακτικές δεν χρησιμοποίησαν μόνο οι μονάδες εισβολής αλλά και οι άτακτοι Κρήτες που έλαβαν τα όπλα εναντίον τους».
Πριν από την έκδοση της απόφασης, ο δικηγόρος του κυρίου Ρίχτερ είχε δηλώσει ότι: «Η θέση μας είναι ότι πρόκειται για έναν αντισυνταγματικό νόμο. Η εφαρμογή του σε βάρος του κ. Ρίχτερ θα συνιστούσε παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασής του».
Από την άλλη, ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, Νίκος Κοτζαμπασάκης, υποστήριξε ότι η συγγραφή Ρίχτερ «εξισώνει τα εγκλήματα των Ναζί με τα υποτιθέμενα εγκλήματα των αμάχων». «Η ουσία είναι ότι ο κύριος Ρίχτερ ισχυρίζεται ότι τα δύο εγκλήματα είναι αλληλένδετα, αν δεν υπήρχαν παραβιάσεις του δικαίου από πλευράς των ανταρτών, δεν θα υπήρχαν αντίποινα. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Σχέση αιτίου αιτιατού. Η τοπική κοινωνία διαμαρτύρεται διότι δεν είναι δυνατόν να έχεις μετά από 70 χρόνια μια αναθεώρηση αυτού του βεληνεκούς και αυτής της ποιότητας. Αυτό είναι το διακύβευμα, δεν είναι η ελευθερία της έκφρασης μόνο. Η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι απεριόριστη όπως κάθε ελευθερία και κάθε δικαίωμα».
Το χρονικό της δίκης
Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο και προκάλεσε πανελλαδικό ενδιαφέρον, καθώς ήταν η πρώτη δίκη που έγινε με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2014, σε ό,τι αφορά το σκέλος του νόμου για το πνευματικό έργο, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις για το αν η δίωξη του Γερμανού καθηγητή πλήττει ή όχι την ελευθερία του λόγου.
Πραγματοποιήθηκε, δε, χωρίς την παρουσία του κατηγορουμένου, καθώς οι συνήγοροι υπεράσπισης του Γερμανού ακαδημαϊκού προσκόμισαν ιατρική βεβαίωση, η οποία πιστοποιούσε ότι έχει υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργείο στα μάτια και δεν μπορεί να ταξιδέψει.
Το μεσημέρι ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Ιωάννης Καργόπουλος, ανακοίνωσε την αθωωτική απόφαση.
Την απαλλαγή του κατηγορουμένου είχε ζητήσει και ο εισαγγελέας έδρας, Ιωακείμ Κασσωτάκης, ο οποίος στην αγόρευσή του είχε αναφέρει ότι το βιβλίο εμπεριέχει ανακρίβειες και αναλήθειες, ωστόσο, δεν προκύπτει ότι μπορεί να διεγείρει και να προκαλέσει μίσος κατά του κρητικού λαού. Επίσης, σημείωνε ότι δεν προκύπτει πως είχε σκοπό να θίξει την τιμή και την υπόληψη των Κρητικών.
Διαβάστε επίσης: Το ρεζιλίκι των Ιταλών στη Μάχη της Κρήτης. Νόμιζαν ότι πάνε σε εκδρομή και χρησιμοποίησαν λάθος χάρτες, σε ξένη γλώσσα.