Οι τρεις γιατροί που είχαν κατηγορηθεί για φόνο αθωώθηκαν από το δικαστήριο του Βελγίου. Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση ευθανασίας που εκδικάστηκε στην χώρα.
Το κατηγορητήριο ανέφερε ότι η ευθανασία που έκαναν οι τρεις γιατροί στην 38χρονη Τάιν Νις, τον Απρίλιο του 2010, δεν ήταν νόμιμη, καθώς δεν υπήρχαν θεσπισμένα κριτήρια. Πρόκειται για τους πρώτους γιατρούς που δικάστηκαν για αυτή την κατηγορία αν και η πρακτική της ευθανασίας είναι νόμιμη στη χώρα από το 2002.
Οι τρεις κατηγορούμενοι ήταν ο γιατρός που έκανε τη θανατηφόρα ένεση, ο πρώην γενικός γιατρός της γυναίκας και ένας ψυχίατρος.Και οι τρεις είχαν υπογράψει να γίνει ευθανασία. Παρόλα αυτά, οι γονείς της Νις και οι αδερφές της, που ήταν παρόντες κατά τον θάνατό της, κατήγγειλαν ότι αφενός η ευθανασία έγινε ερασιτεχνικά και αφετέρου η 38χρονη δεν έπασχε από ανίατο ψυχικό νόσημα, που αποτελεί έναν από τους σημαντικούς όρους για να πραγματοποιηθεί ευθανασία.
Ο βελγικός νόμος αναγνωρίζει στους ενήλικες το δικαίωμα στον θάνατο αν αντιμετωπίζουν αφόρητους σωματικούς πόνους ή ψυχική οδύνη αποτέλεσμα κάποιος σοβαρής και ανίατης νόσου. Ο νόμος προεκτάθηκε και σε παιδιά που βρίσκονται σε τερματικά στάδια το 2014.
Υποστηρικτές της ευθανασίας λένε ότι η δίκη προκάλεσε νευρικότητα στους γιατρούς που υπογράφουν την απόφαση. Από την άλλη, ορισμένοι ασθενείς πλέον ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να πεθάνουν με τους δικούς τους όρους.
Στην Ολλανδία, όπου η ευθανασία είναι επίσης νόμιμη, ένας γιατρός αθωώθηκε σε δίκη τον Σεπτέμβριο.