news247:
Με ευρεία πλειοψηφία, αλλά κάτω από το όριο των 200 βουλευτών που θα επέτρεπε την άμεση εφαρμογή του στις επόμενες εκλογές ψηφίστηκε ο εκλογικός νόμος για την υιοθέτηση του συστήματος της απλής αναλογικής και την καθιέρωση δικαιώματος ψήφου στην ηλικία των 17 ετών.
«Ναι» επί της αρχής του νομοσχεδίου είπαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων. Υπέρ της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών ψήφισαν 179 βουλευτές στην ονομαστική ψηφοφορία. Πρόκειται για τους 153 του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, τους 15 του ΚΚΕ, τους 9 της Ένωσης Κεντρώων, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον ανεξάρτητο Νίκο Νικολόπουλο. Το ΚΚΕ καταψήφισε σύσσωμο τη διατήρηση του ορίου εισόδου των κομμάτων στο 3%. Το κατώφλι εισόδου στη Βουλή δεν υπερψήφισαν όμως και ο οικολόγος συνεργαζόμενος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Δημαράς.
Σημαντικές διαφοροποιήσεις καταγράφηκαν, πάντως, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμίου με τους περισσότερους βουλευτές να μην υιοθετούν τη γραμμή του Σταύρου Θεοδωράκη για καταψήφιση όλων των άρθρων. Ειδικότερα, οι βουλευτές Σπύρος Λυκούδης, Σπύρος Δανέλλης και Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσαν «παρών» στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Επίσης οι βουλευτές Γ. Αμυράς, Γ. Μαυρωτάς και Αχ. Ιλχάν είπαν «παρών» στην μείωση του ορίου της εκλογικής ηλικίας στα 17. Ο κ. Ιλχάν δήλωσε, όμως, παρών και στη διατήρηση του ορίου του 3%.
Τη διαδικασία σημάδεψε η οργισμένη απάντηση του Νίκου Βούτση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν ο τελευταίος έκανε αναφορά στις ψήφους της Χρυσής Αυγής.
Αίσθηση στην βουλή και ειρωνικά σχόλια προκάλεσε η ανταπάντησή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Νίκο Βούτση. Ο αρχηγός της ΝΔ είπε πως ήταν πολιτικός κρατούμενος 6 μηνών από την Χούντα κι ότι έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην εξορία. Αναρωτήθηκε, μάλιστα, απευθυνόμενος προς βουλευτές των άλλων κομμάτων «γιατί γελάτε;».
Να αναφερθεί ότι η οικογένεια Μητσοτάκη το 1968, όταν και γεννήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό από το δικτατορικό καθεστώς.
Δείτε το επίμαχο απόσπασμα:
Μετωπική Τσίπρα-Γεννηματά
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την κ. Γεννηματά ότι με ύβρεις προσπαθεί να υπερασπιστεί τις επιλογές της και τόνισε ότι απόψε έχασε την ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι ηγέτης με στόφα. Αφορμή για την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στάθηκε η επίθεση που του εξαπέλυσε η κ. Γεννηματά, ότι κυβερνά με ακροδεξιά απόφυση.
Η αναφορά της μάλιστα αυτή, προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου που αντέτεινε ότι η ίδια «είναι παρά φύση σοσιαλίστρια».
«Το μπόνους των 50 εδρών, κύριε πρωθυπουργέ, εσείς το διατηρείτε. Ακέραια έχετε την ευθύνη γιατί δεν επιδιώξατε ευρύτερες συναινέσεις», είπε η κ. Γεννηματά, απαντώντας στα όσα νωρίτερα είχε καταλογίσει ο Αλέξης Τσίπρας στο κόμμα της, για την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει τον εκλογικό νόμο.
«Πέρυσι δεν στηρίξατε τις αλλαγές που σας προτείναμε στο εκλογικό σύστημα με τη δικαιολογία -γιατί έτσι σας βόλευε για να καθαρίσετε το κόμμα σας από τους συνοδοιπόρους σας- ότι η χώρα είναι σε κρίση. Και κάνατε εκλογές», ανέφερε η κ. Γεννηματά και συνέχισε:
«Ο πρωθυπουργός του μπόνους δεν μπορεί να γίνεται τιμητής. Εμείς είμαστε κόμμα της κεντροαριστεράς με μακρά ιστορία σε μεγάλες αλλαγές, και όχι ένα κόμμα που κυβερνά με τη δεξιά απόφυση. Μιλάτε εσείς που πήρατε τους καριερίστες και τους αριβίστες στο κόμμα σας».
«Να είστε πολύ πιο προσεκτικός, κύριε πρωθυπουργέ, γιατί δεν έχετε αξιοπιστία και κύρος. Δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεννόησης. Δεν σας ενδιαφέρει ούτε η απλή αναλογική ούτε η συνεννόηση, γιατί δυο φορές επιδιώξατε να κυβερνήσετε με το κόμμα της ακροδεξιάς και δεν επιδιώξατε με άλλα κόμματα» κατέληξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Άμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού. «Στην πολιτική σταδιοδρομία των ηγετών δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αποδείξουν την ηγετική τους στόφα. Χάσατε αυτή την ευκαιρία. Αποδείξατε ότι είστε ουραγός, όχι μόνο του κ. Μητσοτάκη αλλά και των πολιτικών επιδιώξεων που σας υπερβαίνουν» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε:
«Κρίμα. Προσπαθείτε να υπερασπιστείτε τις επιλογές σας με ύβρεις. Κρίμα».
Την αντίδραση του προέδρου Πάνου Καμμένου προκάλεσε η αποστροφή της κ. Γεννηματά περί «ακροδεξιάς απόφυσης». «Εσείς είστε παρά φύση σοσιαλίστρια. Εσείς να προσέχετε τα λόγια σας. Είστε ένα κόμμα που καταρρέει. Όσο θέλετε να γίνετε ηγέτης, σταματήστε να κοιτάτε πίσω σας τον κ. Βενιζέλο. Γυρίστε να δείτε τον κ. Βορίδη. Εσείς είστε χειροκροτητές της ακροδεξιάς απόφυσης», ανέφερε ο κ. Καμμένος.
«Εσείς, κ. Καμμένε, ήσασταν στο ίδιο κόμμα με τον κ. Βορίδη, όχι εγώ. Και λυπάμαι για τον πρωθυπουργό. Η αλαζονεία έχει και όρια. Καλό είναι να μάθετε να χάνετε», ανταπάντησε η κ. Γεννηματά.
Διαβάστε ακόμα από το news247: Τσίπρας: Περνάμε από τον δικομματισμό στο διπολισμό