Τα αγγλικά, η δεύτερη γλώσσα του κόσμου και η κύρια γλώσσα λειτουργίας των θεσμών της Ε.Ε. ίσως να πάψουν να είναι επίσημη γλώσσα της Ένωσης όταν η Βρετανία βγει από αυτήν, όπως είπε ευρωβουλευτής τη Δευτέρα.
Η συμβολική, αν και όχι και τόσο πρακτική, κίνηση, θα μείωνε ακόμα περισσότερο την επιρροή του Λονδίνου στην ήπειρο και θα εξόργιζε τους Ιρλανδούς.
Κάθε χώρα- μέλος έχει το δικαίωμα να υποβάλει ένα ιδίωμα της Ε.Ε. Αν και τα αγγλικά είναι η πιο καθομιλουμένη γλώσσα στην Ευρώπη, και επίσημη γλώσσα σε τρεις χώρες- μέλη, μόνο η Βρετανία τα επέλεξε επίσημα στις Βρυξέλλες, καθώς η Ιρλανδία επέλεξε τα gaelic και η Μάλτα τα μαλτέζικα.
«Τα αγγλικά είναι η επίσημη γλώσσα μας επειδή προτάθηκαν από τη Μ. Βρετανία. Αν δεν έχουμε το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν έχουμε αγγλικά» είπε η Ντανούτα Χούμπνερ, πρόεδρος της επιτροπής συνταγματικών θεμάτων του Ευρωκοινοβουλίου σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις νομικές συνέπειες του βρετανικού δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την Ε.Ε.
Τα αγγλικά μπορεί να παραμείνουν (πρακτικά) η γλώσσα λειτουργίας, ακόμα και όχι επίσημα, είπε η Χούμπνερ, προσθέτοντας ότι η διατήρησή τους ως επίσημη γλώσσα θα προϋπέθετε συμφωνία από όλες τις χώρες- μέλη.
Εναλλακτικά, οι κανόνες θα μπορούσαν να αλλάξουν για να επιτραπεί σε χώρες να έχουν πάνω από μία επίσημη γλώσσα, πρότεινε η Χούμπνερ.
Τα γαλλικά ήταν η κυρίαρχη γλώσσα των θεσμών της Ε.Ε. μέχρι τη δεκαετία του 1990, όταν η είσοδος της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Αυστρίας άλλαξε τις ισορροπίες, κάτι που ενέτεινε η είσοδος κεντροευρωπαϊκών και ανατολικοευρωπαϊκών χωρών που είχαν υιοθετήσει τα αγγλικά ως δεύτερη γλώσσα τους.