Ένας 70χρονος Ιταλός την ώρα που παρατηρούσε το αριστούργημα του 15ου αιώνα «Η γέννηση της Αφροδίτης» υπέστη το λεγόμενο «σύνδρομο Σταντάλ». Στο μουσείο βρίσκονταν και δύο καρδιολόγοι, οι οποίοι έσπευσαν και του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες, ενώ τώρα αναρρώνει στο νοσοκομείο Careggi της Φλωρεντίας.

Το όνομα της πάθησης οφείλεται στην Ιταλίδα ψυχίατρο Γκρατσιέλα Μαγκερίνι η οποία υπέβαλε τον εαυτό της στον κόπο να καταγράψει τις 106 ανάλογες περιπτώσεις που συνέβησαν στη Φλωρεντία μεταξύ 1977 και 1986.

Τα νοσοκομεία της Φλωρεντίας είναι πλέον συνηθισμένα σε αυτήν την κατάσταση, όπως και οι φύλακες του μουσείου οι οποίοι στον εξοπλισμό τους έχουν συμπεριλάβει και δύο απινιδωτές.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτες «αρρωσταίνουν» στο Ουφίτσι, όταν στέκονται μπροστά από αριστουργήματα. Πιο συχνά συμβαίνει στα έργα του Μποτιτσέλι, αλλά και στη «Μέδουσα» του Καραβάτζιο, δήλωσε ο διευθυντής της πινακοθήκης Άικε Σμιτ, ο οποίος τόνισε ότι νωρίτερα φέτος ένας επισκέπτης λιποθύμησε στη θέα της Μέδουσας, ενώ ένας άλλος έπαθε επιληπτική κρίση, παρατηρώντας την «Άνοιξη» του Μποτιτσέλι το 2016.

Τι είναι το σύνδρομο Σταντάλ ή «Σύνδρομο της Φλωρεντίας»

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που βαφτίστηκε έτσι λόγω της ομολογημένης εμπειρίας τού Γάλλου συγγραφέα του 19ου αιώνα, Σταντάλ, ο οποίος υπέστη ταχυπαλμία, ζάλη και έπεσε σε «ένα είδος έκστασης» βλέποντας τη βασιλική Σάντα Κρότσε στην ίδια πόλη της Τοσκάνης

Τα συμπτώματα του συνδρόμου Σταντάλ περιλαμβάνουν άγχος, ταχυπαλμία, ζάλη, αποπροσανατολισμό και λιποθυμία. Ορισμένα άτομα που βιώνουν αυτή την κατάσταση έχει παρατηρηθεί πως παρουσιάζουν ακόμα και ψευδαισθήσεις, την ώρα που παρατηρούν σπουδαία έργα τέχνης.

Το σύνδρομο Σταντάλ μπορεί να το βιώσει οποιοσδήποτε συγκλονιστεί από καλλιτεχνικά αριστουργήματα. Συχνά εμφανίζεται, ωστόσο, σε άτομα που επισκέπτονται έργα τέχνης στη Φλωρεντία της Ιταλίας για το λόγο αυτό ονομάζεται επίσης σύνδρομο Φλωρεντίας.

Το συγκεκριμένο σύνδρομο εμφανίζεται μάλιστα τόσο συχνά στη Φλωρεντία, ώστε το νοσοκομειακό προσωπικό που εργάζεται στην περιοχή αναφέρει ότι πολλές φορές αποπροσανατολισμένοι ασθενείς φτάνουν στα νοσοκομεία της πόλης αμέσως μετά την επίσκεψή τους σε μουσεία ή γκαλερί, όπου είδαν από κοντά κάποια σημαντικά έργα τέχνης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here