Τον Μάιο του 1970 η Αμερική συγκλονίζεται από τη δολοφονία φοιτητών που διαμαρτύρονταν για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, από την Εθνοφρουρά. Το μακελειό στο πανεπιστήμιο του Κεντ του Οχάιο ήταν η θρυαλλίδα για να ξεκινήσουν διαμαρτυρίες μαθητών και φοιτητών σε όλη τη χώρα.
Οι διαμαρτυρίες στην Αμερική την περίοδο του πολέμου είχαν πάρει μορφή χιονοστιβάδας. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήρθε στις 30 Απριλίου όταν ο Πρόεδρος Νίξον ανακοίνωσε την εισβολή των αμερικανικών στρατευμάτων στην Καμπότζη.
Ξεσπούν ταραχές
Την επομένη, περίπου 500 φοιτητές του πανεπιστημίου Κεντ στο Οχάιο συγκεντρώθηκαν σε έναν λόφο του πανεπιστημίου για να διαμαρτυρηθούν. Παράλληλα, προγραμμάτιζαν και καλούσαν τους συμφοιτητές τους σε μεγάλη συγκέντρωση τρεις ημέρες αργότερα.
Ωστόσο, το ίδιο βράδυ ξέσπασαν επεισόδια στην πόλη όταν μία ομάδα ατόμων βγήκε από ένα μπαρ και άρχισε να πετά μπουκάλια σε περιπολικά και να σπάει βιτρίνες καταστημάτων και τραπεζών.  Τα επεισόδια γενικεύθηκαν και την επόμενη ημέρα ο δήμαρχος κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητώντας από τον κυβερνήτη να στείλει την εθνοφρουρά για την τήρηση της τάξης.
Το κλίμα ήταν τεταμένο και κυκλοφορούσαν φήμες ότι θα γίνονταν σοβαρά επεισόδια στο πανεπιστήμιο και την πόλη.
Η εθνοφρουρά έφτασε το βράδυ, ενώ γινόταν άλλη μια διαμαρτυρία στην πανεπιστημιούπολη. Ένα τμήμα του κτηρίου είχε τυλιχθεί στις φλόγες. Κανείς δεν συνελήφθη ούτε τραυματίστηκε από τη φωτιά, την οποία εικάζεται ότι έβαλαν άτομα εκτός πανεπιστημίου για να κατηγορήσουν τους φοιτητές. Υπάρχουν αναφορές ότι οι πυροσβέστες που κλήθηκαν να σβήσουν τη φωτιά δέχθηκαν επίθεση με πέτρες από τους φοιτητές. Η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα για να διαλύσει τη συγκέντρωση με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός φοιτητή και δεκάδες συλλήψεις.
Μία μέρα μετά, σε συνέντευξη τύπου, ο κυβερνήτης χτυπώντας το χέρι στο γραφείο αποκάλεσε αντιαμερικανούς τους φοιτητές και τους κατηγόρησε ότι θέλουν να καταστρέψουν την εκπαίδευση στο Οχάιο.
Το ίδιο βράδυ νέα διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πανεπιστημιούπολη. Οι φρουροί με δακρυγόνα προσπαθούσαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Λίγες ώρες αργότερα ανακοινώθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Το μακελειό

Στις 4 Μαΐου 2.000 φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο πανεπιστήμιο, όπως είχε προγραμματιστεί τρεις ημέρες νωρίτερα. Υπάλληλοι του πανεπιστημίου είχαν μοιράσει 12.000 φυλλάδια με τα οποία ενημέρωναν ότι η συγκέντρωση είχε ακυρωθεί. Αλλά μάταια. Το πλήθος ολοένα και μεγάλωνε.

Η Εθνοφρουρά διέταξε τους συγκεντρωμένους να διαλυθούν. Κανείς δεν έφευγε. Άρχισαν να πέφτουν δακρυγόνα. Οι φοιτητές πετούσαν πέτρες. Λίγο αργότερα ξεκίνησε το μακελειό. Εβδομήντα επτά μέλη της εθνοφρουράς με τουφέκια και ξιφολόγχες άρχισαν να κινούνται εναντίον των φοιτητών. Οι φοιτητές συνέχισαν να πετούν πέτρες προς το μέρος τους. Η εθνοφρουρά άνοιξε πυρ. Οι πυροβολισμοί διήρκεσαν μόλις 13 δευτερόλεπτα, αν και πολλοί μάρτυρες είπαν ότι κράτησαν πάνω από ένα λεπτό. Συνολικά έπεσαν 67 πυροβολισμοί. Όταν τελείωσαν, τέσσερις φοιτητές είχαν πέσει νεκροί και άλλοι εννέα είχαν τραυματιστεί. Μάλιστα, δύο από τους φοιτητές που έχασαν τη ζωή της δεν συμμετείχαν καν στην διαμαρτυρία, απλώς βρίσκονταν στο χώρο του πανεπιστημίου.
Οι πυροβολισμοί είχαν ως  αποτέλεσμα να πειστεί η αμερικανική κοινή γνώμη ότι οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις δεν γίνονταν μόνο «από χίπις, τοξικομανείς ή υποστηρικτές του ελεύθερου έρωτα», όπως πίστευαν οι περισσότεροι μέχρι τότε.
Τα αιματηρά επεισόδια αντί να μειώσουν τις κινητοποιήσεις κατά του πολέμου, έγιναν η αφορμή για να πολλαπλασιαστούν. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας 4 εκατομμύρια μαθητές και φοιτητές απείχαν τις επόμενες ημέρες από τα μαθήματά τους.
H ιστορία έγινε τραγούδι
Τα γεγονότα συγκλόνισαν τον Neil Young ο οποίος έγραψε το τραγούδι «Ohio». Το ηχογράφησε με τους Crosby, Stills και Nash κι έγινε ένα από τα σύμβολα του αγώνα κατά του πολέμου. Ωστόσο, πολλοί αμερικανικοί σταθμοί αρνήθηκαν να το μεταδώσουν λόγω του σκληρών στίχων εναντίον του Νίξον.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here