Με το όνομα «Ο στραγγαλιστής της Νότιας Αφρικής» έγινε γνωστός ο κατά συρροή δολοφόνος Μόσις Σιθόλ που έσπειρε τον τρόμο το 1995 στη κοινωνία της Αφρικής.
Δολοφόνησε και βίασε δεκάδες γυναίκες σε μικρό χρονικό διάστημα και θεωρείται από τους μεγαλύτερους Αφρικανούς δολοφόνους. Ο Σιθόλ έδρασε στις περιοχές Atteridgeville, Boksburg and Cleveland και γι αυτό τον ονόμασαν και «ΑΒC δολοφόνο».
Το γεγονός πως ήταν εμφανίσιμος τον βοηθούσε να κεντρίζει το ενδιαφέρον των γυναικών και υποψήφιων θυμάτων του.
Όταν ο Σιθόλ ήταν 25 ετών είχε ήδη κατηγορηθεί από πολλές γυναίκες για βιασμό και φυλακίστηκε για έξι χρόνια. Μετά από τέσσερα χρόνια αφέθηκε ελεύθερος λόγω καλής διαγωγής.
Όταν βγήκε από τη φυλακή δεν είχε μετανιώσει για τις πράξεις του αλλά βρήκε τον τρόπο να δρα έτσι, ώστε να μην μπορεί να τον συλλάβει η αστυνομία .
Έαν τα θύματα που βίαζε παρέμεναν ζωντανά, θα τον κατέδιδαν ξανά στην αστυνομία. Οπότε αποφάσισε να τις σκοτώνει. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώτη του δολοφονία έγινε τον Ιούλιο του 1995 όταν ζήτησε από μια γυναίκα να του δώσει οδηγίες και εκείνη του απάντησε με απότομο ύφος. Ακολούθησαν δεκάδες φόνοι σε λίγους μήνες.
Τα πρώτα πτώματα που ανακάλυψε η αστυνομία άνηκαν σε τέσσερις γυναίκες που είχαν βιαστεί και στραγγαλιστεί με βάναυσο τρόπο.
Σε μικρό χρονικό διάστημα ανακαλύφτηκαν και άλλα πτώματα γυναικών σε διαφορετικά σημεία, που έφεραν παρόμοια σημάδια στο σώμα τους.
Η μέθοδος θανάτωσης οδηγούσε σε ένα πρόσωπο. Ο δράστης πρώτα τις βίαζε και μετά τις στραγγάλιζε ενώ στεκόταν από πίσω τους ώστε να μην τις κοιτά στα μάτια όταν πέθαιναν.
Οι αστυνομικοί έβρισκαν συνεχώς πτώματα και δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι ο δολοφόνος δρούσε μόνος του.
Όσο προχωρούσε τη δράση του, ο Σιθόλ είχε διαφοροποιήσει τον τρόπο που σκότωνε ώστε να προκαλεί στα θύματα περισσότερο πόνο.
Το FBI αναζητεί τον κατά συρροή δολοφόνο
Τον Ιούλιο του 1995 ένας μάρτυρας βρήκε το πτώμα μιας γυναίκας λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία αλλά δεν πρόλαβε να δει τον δολοφόνο.
Οι αστυνομικοί άρχισαν να ερευνούν τον περίγυρο των θυμάτων και οι περισσότερες μαρτυρίες τους οδηγούσαν σε ένα πρόσωπο. Οι γυναίκες πριν εξαφανιστούν είχαν συναντηθεί με έναν άντρα που τους πρότεινε μια θέση εργασίας. Ο Σιθόλ πλησίαζε τα υποψήφια θύματα με το πρόσχημα ότι ήταν επιχειρηματίας και θα τους πρόσφερε δουλειά.
Αφού κέρδιζε την εμπιστοσύνη τους πρότεινε να τους οδηγήσει στην έδρα της επιχείρησής του. Τότε τις πήγαινε σε απομονωμένα μέρη, τις βίαζε, τις ξυλοκοπούσε και μετά τις στραγγάλιζε με τις ζώνες ή τα εσώρουχα τους. Οι περισσότερες δολοφονίες είχαν γίνει μεσημέρι και οι περισσότερες κοπέλες ήταν άνεργες. Οι αστυνομικοί δεν κατάφεραν να μάθουν ούτε το όνομα ούτε τα χαρακτηριστικά του άντρα.
Τον Σεπτέμβριο του 1995 οι αστυνομικοί βρήκαν ένα θύμα σε ορυχείο.
Σε διάστημα 48 ωρών ανακάλυψαν έναν μαζικό τάφο με δέκα πτώματα προχωρημένης αποσύνθεσης.
Η αποτρόπαια ανακάλυψη πήρε τεράστια έκταση από τα ΜΜΕ και ο κόσμος τρομοκρατήθηκε. Το σημείο του τάφου επισκέφτηκε ακόμα και ο Νέλσον Μαντέλα για να δει από κοντά το αποτρόπαιο έγκλημα.
Η άμεση σύλληψη του δολοφόνου ήταν θέμα προτεραιότητας. Έένας συνταξιούχος πράκτορας του FBI, o Ρόμπερτ Ρέσλερ έφτασε στην Αφρική για να βοηθήσεις τις τοπικές αρχές και να λύσει την υπόθεση.
Η σύλληψη του δολοφόνου
Οι αστυνομικοί τελικά έμαθαν ότι ο άνθρωπος με την ψεύτικη επιχείρηση που έκλεινε τα επαγγελματικά ραντεβού ονομαζόταν Μόσις Σιθόλ που στο παρελθόν είχε φυλακιστεί για βιασμούς. Ο Σιθόλ όταν κατάλαβε ότι η αστυνομία ήταν στο κατόπι του πανικοβλήθηκε. Πήρε τηλέφωνο έναν δημοσιογράφο και του ανέφερε ότι αυτός ήταν ο δολοφόνος. Μετά από αυτό οι αστυνομικοί είχαν ταυτοποιήσει τον δράστη. Έπειτα κάλεσε τον αδερφό του και του ζήτησε να συναντηθούν και να του δώσει ένα όπλο.
Ο αδερφός του κάλεσε την αστυνομία και του έστησαν παγίδα. Ο Σιθόλ έφτασε στο σημείο κρατώντας ένα μαχαίρι και οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν δύο φορές πριν προλάβει να τραπεί σε φυγή.
2.410 χρόνια φυλάκισης
Ο Σιθόλ ομολόγησε τα εγκλήματά του. Στο δικαστήριο που ακολούθησε αποκάλυψαν μια ηχογραφημένη συνομιλία του με συγκρατούμενούς του που παραδεχόταν και σε αυτούς τους φόνους.
Στο δικαστήριο δήλωσε πως ήταν αθώος για όλες τις κατηγορίες. Μεταξύ άλλων κατηγορήθηκε για 38 φόνους, 40 βιασμούς και έξι ληστείες.
Στις 5 Δεκεμβρίου 1997 κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν. Ο δικαστής πρότεινε να καταδικαστεί σε θάνατο λόγω των τρομερών εγκλημάτων του, όμως η θανατική ποινή δεν ίσχυε στη Νότια Αφρική.
Χρειάστηκαν τρεις ώρες για να διαβάσουν την ετυμηγορία του. Ο Σιθόλ καταδικάστηκε σε 2.410 χρόνια φυλάκισης χωρίς δικαίωμα για αίτηση αποφυλάκισης για τα υπόλοιπα 930 χρόνια.
Η ποινή αναλυτικά ήταν:
12 χρόνια για κάθε βιασμό,
50 χρόνια για κάθε δολοφονία
και 5 χρόνια για κάθε ληστεία που διέπραξε.
Σήμερα βρίσκεται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στη Νότιο Αφρική.