Στις 15 Ιουλίου 1974, η δημοσιογράφος Κριστίν Τσάμπακ, στη Φλόριντα εκφωνούσε  το δελτίο ειδήσεων σε ένα τοπικό σταθμό, το Channel 40.

Κάποια στιγμή κοίταξε τον φακό της κάμερας και απευθυνόμενη στο κοινό είπε: «Σύμφωνα με την πολιτική του Channel 40, να σας μεταδίδει την επικαιρότητα «με αίμα και κότσια» και έγχρωμα, θα παρακολουθήσετε άλλη μία πρώτη απόπειρα αυτοκτονίας».
Τότε τράβηξε μέσα από την τσάντα της, που κράταγε κάτω από τον πάγκο, ένα ρεβόλβερ, στόχευσε το κεφάλι της και πάτησε τη σκανδάλη.
Οι κάμερες κατέγραψαν ζωντανά την αυτοκτονία της. Άλλωστε αυτός ήταν και ο στόχος της.

Η μικρή κοινότητα της Σαρασότα στη Φλόριντα πανικοβλήθηκε τόσο, που ενώ η εκπομπή ήταν ζωντανή, έσπευσε να καλέσει την αστυνομία.
Η ροή του προγράμματος διακόπηκε. Η 29χρονη, Κριστίν Τσάμπακ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και 14 ώρες μετά ανακοινώθηκε ο θάνατός της.

Το περίστροφο με το οποίο η Κριστίν αυτοκτόνησε στον αέρα

Η καταθλιπτική παρουσιάστρια

Η Κριστίν Τσάμπακ είχε γεννηθεί στο Οχάιο και είχε σπουδάσει δημοσιογραφία στη Βοστώνη.
Όσοι τη γνώριζαν έλεγαν πως ήταν μία ιδιαίτερη περίπτωση με εμφανή συμπτώματα κατάθλιψης. Ήταν μοναχική και δεν είχε πολλούς φίλους.
Η Κριστίν, ήταν μελαγχολική και απόμακρη.
‘Οταν σπούδαζε, είχε ιδρύσει μία λέσχη με την ονομασία «Dateless Wonder Club» («Λέσχη θαυμάτων για όσους δεν βγαίνουν ραντεβού»). Μέχρι τα 29 της είχε βγει μόνο δύο φορές ραντεβού και ήταν παρθένα.
Ο μόνος άνθρωπος με τον οποίο διατηρούσε στενή σχέση, ήταν η μητέρα της.
Τέσσερα χρόνια πριν τη δημόσια αυτοκτονία της, είχε επιχειρήσει να βάλει τέλος στη ζωή της με υπερβολική δόση χαπιών.
Προσπαθούσε να καταπολεμήσει τη μελαγχολία της και συχνά επισκεπτόταν ψυχίατρο. Όμως δεν μίλησε σε κανένα για τις αυτοκτονικές της τάσεις γιατί φοβόταν πως θα την απέλυαν.

«Αίμα και κότσια»

Γύρω στα τέλη Ιουνίου του ’74, η Τσάμπακ ξεκίνησε δημοσιογραφική έρευνα γύρω από τις μεθόδους αυτοκτονίας. ‘Ενας από τους συνεντευξιαζόμενους της είπε: «ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ήταν η αυτοκτονία με ένα 38ρι περίστροφο, στοχεύοντας στο πίσω μέρος του κεφαλιού και όχι στον κρόταφο».
Μία εβδομάδα πριν την αυτοκτονία της, είχε πει στον διευθυντή του σταθμού αστειευόμενη πως είχε αγοράσει ένα περίστροφο και θα αυτοκτονούσε στον αέρα. Αργότερα, του ζήτησε απλά την άδεια να αφιερώσει λίγο χρόνο στο ρεπορτάζ της για τις αυτοκτονίες. Μία εβδομάδα νωρίτερα, σε μία από τις συσκέψεις του προσωπικού, ο αρχισυντάκτης Ρομπ Σμιθ, ζήτησε από τους δημοσιογράφους να επικεντρωθούν σε θέματα που θα ανεβάσουν τη θεαματικότητα. Πιο συγκεκριμένα ζήτησε θέματα με «αίμα και κότσια».

Σκηνή από την ταινία Christine

Αυτοκτονία on air

Εκείνο το βράδυ, η Τσάμπακ παρουσιάζε το δελτίο ειδήσεων.
Η εκπομπή ξεκίνησε με θέματα εθνικού ενδιαφέροντος ενώ ακολούθησε  μία τοπική είδηση που αφορούσε πυροβολισμούς σε εστιατόριο.
Το βίντεο μπλόκαρε και δεν έπαιξε η κασέτα με το ρεπορτάζ. Τότε η Κριστίν ψύχραιμη βρήκε την ευκαιρία που έψαχνε. Κοίταξε την κάμερα και ανακοινώνοντας την αυτοκτονία της, έβγαλε το περίστροφο και στόχευσε στο κεφάλι της.
Ο οπερατέρ διέκοψε κατευθείαν την προβολή ενώ οι υπόλοιποι συνάδελφοι πίστευαν πως ήταν μία φάρσα ή έστω μέρος του ρεπορτάζ που είχε ήδη ανακοινώσει πως θα έκανε.
Ακόμη και όταν είδαν τον πυροβολισμό κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι η αυτοκτονία είχε γίνει στα αλήθεια.
Όταν συνήλθαν από το σοκ την μετέφεραν στο Νοσοκομείο, όπου υπέκυψε.

Στα χαρτιά της είχε αφήσει ένα σημείωμα που θα εκφωνούσε ο επόμενος παρουσιαστής: «H Κριστίν Τσάμπακ από τις ειδήσεις του Channel 40 αυτοπυροβολήθηκε σε μια ζωντανή εκπομπή σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια του προγράμματος του καναλιού. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Sarasota Memorial όπου παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση».

Τα σημειώματα που άφησε η Κριστίν, στον επόμενο παρουσιαστή

Οι ταινίες

Η σκηνή με την αυτοκτονία της Κριστίν, δεν προβάλλονταν καθώς το θέμα της αυτοκτονίας της ξεχάστηκε σύντομα.
Το 2016, ο σκηνοθέτης Αντόνιο Καμπός, γύρισε μία ταινία που επικεντρώνεται γύρω από την προετοιμασία της απόφασής της αλλά και της ψυχικής της ασθένειας.
Στόχος του ήταν να ευαισθητοποιήσει το κοινό που αντιμετωπίζει το ζήτημα των αυτοκτονιών ως ταμπού.

Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και ένα ντοκιμαντέρ από τον Ρόμπερντ Γκριν με τον τίτλο “Kate plays Christine”που και αυτό επικεντρώνεται στη ζωή της Κριστίν.

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Ο φρενοβλαβής που δολοφόνησε τη 14χρονη συγχωριανή του χωρίς κανένα λόγο. Είχε νοσηλευθεί σε ψυχιατρείο μετά από απόπειρα αυτοκτονίας 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here