Η «Συμμορία του Μπονό» ήταν μια ομάδα ληστών με αναρχική ιδεολογία που έδρασε μόνο τέσσερις μήνες, λίγο πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
‘Εγιναν διάσημοι όχι μόνο γιατί τρομοκράτησαν την γαλλική αστική κοινωνία της μπελ επόκ αλλά και γιατί ήταν η πρώτη συμμορία που χρησιμοποίησε αυτοκίνητο σε ληστείες τραπεζών.

Αν και ο Μπονό δεν ήταν ο αρχηγός της ομάδας, η σπείρα έμεινε στην ιστορία ως «Συμμορία του Μπονό», όταν ο Γάλλος αναρχικός εμφανίστηκε οπλισμένος στα γραφεία της εφημερίδας Le Petit Parisien για να παραπονεθεί για τον τρόπο κάλυψης της δράσης τους από τις εφημερίδες.
Ο Ζιλ Μπονό θεωρείται ήρωας για τους σύγχρονους αναρχικούς αφού χρειάστηκε ολόκληρος στρατός και μάχη πέντε ωρών για την εξουδετέρωσή του στο σπίτι όπου είχε ταμπουρωθεί στο Σουαζί λε Ρουά.

bonnot3
Τα μέλη της συμμορίας χρησιμοποίησαν πολυτελές αυτοκίνητο για την πρώτη τους ληστεία.»Τα γρήγορα όπλα και το αυτοκίνητο είναι τα πραγματικά μέσα» έλεγαν.

Στις 28 Απριλίου του 1912 κι ενώ ο Μπονό ήταν κρυμμένος στο κρυσφήγετό του έγραφε λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή από τα πυρά των αστυνομικών: «Είμαι διάσημος. Η φήμη μου έχει φτάσει στις τέσσερις γωνιές της γης. Η διαφήμιση που έγινε από τον Τύπο γύρω από το ταπεινό μου πρόσωπο προξενεί τη ζήλια όλων εκείνων που δεινοπαθούν για να μιλήσουν οι άλλοι γι αυτούς και δεν το κατορθώνουν».

Ο έφηβος με το ποινικό μητρώο

Ο Ζιλ Μπονό γεννήθηκε το 1876 στο Πον ντε Ρουάντ, στο ίδιο διαμέρισμα που είχε γεννηθεί ο αναρχικός Πιερ Ζοζέφ Προυντόν.
Στα πέντε του έχασε τη μητέρα του και μεγάλωσε με τον εργάτη πατέρα του και τη γιαγιά του.
Η φοίτησή του στο σχολείο ήταν ταραχώδης, όπως και εφηβεία του με αποτέλεσμα τα 17 του να έχει ήδη ποινικό μητρώο για κλοπές. Μεγαλώνοντας έγινε ασυναγώνιστος μηχανικός σε συνεργείο, ήταν εκπληκτικός σκοπευτής στο στρατό και υποστηρικτής του αναρχισμού και συνδικαλισμού.
Από το 1900 και μετά ο Μπονό πέρασε στην παρανομία διαπράττοντας κλοπές πολυτελών αυτοκινήτων σε πόλεις της Γαλλίας και της Ελβετίας.
Το 1910 αρχίζει να παρουσιάζεται ως επιχειρηματίας κι επισκέπτεται σπίτια εύπορων δικηγόρων στη Λυών τα οποία αφού «σταμπάρει», επιστρέφει για να τα ληστέψει.
Παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού, τον Δεκέμβριο του 1911 μετακομίζει στο Παρίσι για να αποφύγει τη σύλληψη.
Εκεί εντάσσεται σε μια αναρχική οργάνωση με επικεφαλής τον Οκτάβ Γκαρνιέ.

bonnot1
Πρωτοσέλιδο στην Excelsior τον Μάρτιο του 1912. «Ο απολογισμός της συμμορίας. 100.000 φράγκα σε όποιον τους πιάσει»
«Οι ληστές με το αυτοκίνητο»

Τα μέλη της συμμορίας  είναι αποφασισμένα  να «χτυπήσουν» την αστική τάξη. Ληστεύουν τη Société Générale Bank και διαφεύγουν με πολυτελές αυτοκίνητο που είχαν κλέψει μια εβδομάδα νωρίτερα.
Είναι οι πρώτοι ληστές τράπεζας που χρησιμοποιούν αυτοκίνητο για τη διαφυγή τους.
Ο Τύπος τους ονομάζει «οι ληστές με το αυτοκίνητο» και γίνονται διάσημοι σε όλη τη Γαλλία.
Η Συμμορία του Μπονό, μπήκε στη σύγχρονη εποχή πριν από την αστυνομία. Όπως έλεγαν τα μέλη «τα γρήγορα όπλα και το αυτοκίνητο είναι τα πραγματικά μέσα». Μέσα σε λίγους μήνες διαπράττουν πολλές «απαλλοτριώσεις » τραπεζών ενώ δεν διστάζουν να σκοτώσουν αστυνομικούς.
Είναι σχεδόν καθημερινά πρωτοσέλιδο και οι αρχές τους επικηρύσσουν με 100.000 φράγκα.

Η μάχη και το τέλος

Τα μέλη της συμμορίας χωρίζουν τον Απρίλιο του 1912 για να αποφύγουν τις συλλήψεις.
Στις 24 του μήνα τρεις αστυνομικοί εντοπίζουν τον Μπονό σε ένα διαμέρισμα και τον αιφνιδιάζουν.
Πέφτουν πυροβολισμοί και ο Μπονό σκοτώνει τον έναν και να τραυματίζει τον άλλον, πριν διαφύγει μέσω της ταράτσας.
Ο Μπονό γίνεται Νο1 καταζητούμενος και στις 28 Απριλίου η αστυνομία τον εντοπίζει σε ένα σπίτι, στο προάστιο του Παρισιού Σουαζί λε Ρουά.

Οπλισμένος με πέντε αυτόματα όπλα ο Μπονό έχει να αντιμετωπίσει έναν στρατό: πολλές διμοιρίες χωροφυλάκων, εθελοντές οπλισμένους με κυνηγετικά όπλα, 18 αρχιφύλακες, δύο ομάδες της Προεδρικής Φρουράς, έναν εισαγγελέα, έναν ανακριτή, τον αρχηγό της αστυνομίας, ένα σύνταγμα στρατιωτών του πεζικού και το πολυβόλο τους. Είναι όλοι τους εκεί για να χτυπήσουν τον αναρχικό ληστή που χλευάζει τη δημοκρατική τάξη.

Αρχίζουν να πέφτουν τα πρώτα πυρά και ο Μπονό τραυματίζει τρεις αστυνομικούς. Ο αρχηγός της αστυνομίας δίνει διαταγή να χτυπήσουν με δυναμίτη.
Η έκρηξη κατεδαφίζει το μπροστινό μέρος του κτιρίου και οι οπλισμένοι άνδρες εισβάλλουν στο σπίτι όπου βρίσκουν τον Μπονό κάτω από ένα στρώμα κρεβατιού, ζαλισμένο και τραυματισμένο.
Δέκα σφαίρες δέχθηκε το σώμα του πριν από τη χαριστική βολή στο κεφάλι από το όπλο του αρχηγού της αστυνομίας.
Ο Μπονό πέθανε λίγη ώρα αργότερα ενώ η αστυνομία εμπόδισε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί από το να τον λιντσάρει .

bib nose george-ostaΔιαβάστε επίσης:  Ο ληστής της άγριας Δύσης που τον κρέμασαν και έκαναν παπούτσια και τσάντα από το δέρμα του. Ο εγκέφαλός του χρησιμοποιήθηκε για ιατρικά πειράματα και το κρανίο του έγινε τασάκι και μολυβοθήκη (φωτο)

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here