Πάσχα του 1960 στη Θεσσαλονίκη. Ο λοχίας Ευστάθιος-Αναστάσιος Ζουρνατζής σκότωσε με  σουγιά την δεκαοκτάχρονη Κωνσταντινιά Γατέλα στο δάσος του Σέιχ Σου. Στη συνέχεια, την έκρυψε κάτω από μερικούς θάμνους και επέστρεψε στο στρατόπεδο.

Η αρχή της ιστορίας

Στις  15 Αυγούστου 1958 ο Ζουρνατζής  γνώρισε την Γατέλα σε κέντρο διασκέδασης στην Αλιστράτη. Σύμφωνα με την απολογία του, η Γατέλα του έστειλε επιστολή με την οποία του ζητούσε να κάνουν σχέση. Αυτός στην αρχή αρνήθηκε. Στη συνέχεια όμως , την επισκέφθηκε στην Καβάλα, όπου έμενε. Σε μία βόλτα τους συνευρέθηκαν για πρώτη φορά. Ύστερα από αυτό, ο Ζουρνατζής ισχυρίστηκε ότι τον παρέσυρε στο σπίτι της θείας της. Το βράδυ έμειναν εκεί και την επομένη μέρα, θεία και Γατέλα τον πήγαν στο τμήμα και τον κατηγόρησαν για βιασμό. Ο Ζουρνατζής παραδέχτηκε ότι είχε ερωτικές σχέσεις μαζί της και  ότι ίσως θα μπορούσε και να την παντρευτεί στο μέλλον.

Επέστρεψε στο χωριό και διηγήθηκε στον πατέρα του τα γεγονότα. Τότε, εκείνος συναντήθηκε με την Γατέλα και πήγαν στο γιατρό. Την εξέτασε και είπε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που η νεαρά ερχόταν σε συνεύρεση με κάποιον άντρα. Επέστρεψε στο χωριό και είπε στον γιο του, πως μπορούσε να την παντρευτεί. Ο ίδιος όμως, δεν ήθελε.
Η μητέρα της κοπέλας ωστόσο, είχε μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας. Πράγματι, η κόρη της γνωρίστηκε με τον Ζουρνατζή στην Αλιστράτη. Εκείνος, όμως, της έστειλε επιστολή και της ζήτησε να ξαναπάει στο χωριό του. Πράγματι, πήγε κι εκεί συνευρέθηκαν ερωτικά.

Ο Ζουρνατζής της έταξε γάμο, εάν του το επέτρεπαν οι γονείς του. Τότε, η Γατέλα αποκάλυψε στην θεία της ότι συνευρέθηκε με τον Ζουρνατζή και μαζί τον κατήγγειλαν στην αστυνομία. Επίσης, όταν η οικογένεια της πήγε στην Αλιστράτη, η οικογένεια Ζουρνατζή τους έβρισε και ζητούσε προίκα 50 χιλιάδες δραχμές. Τότε, κατέφυγαν στην αστυνομία του χωριού, όπου οι αστυνομικοί τους συμβούλευσαν να φύγουν από το χωριό, γιατί η οικογένεια Ζουρνατζή «είναι μαχαιροβγάλτες». Οι σχέσεις τους διακόπηκαν για ένα διάστημα.

Ο Ζουρνατζής ύστερα στρατεύθηκε. Έστειλε επιστολή στην Γατέλα, στην οποία ζητούσε να συνεχίσουν το δεσμό τους. Η Γατέλα άρχισε να του στέλνει λεφτά και προμήθειες. Όταν εκείνος τοποθετήθηκε στο Δροσάτο Κιλκίς, εκείνη νοίκιασε ένα δωμάτιο εκεί, για να τον βλέπει. Στο μεταξύ, το θύμα πληροφορήθηκε ότι ο Ζουρνατζής είχε αρραβωνιαστεί μια άλλη κοπέλα, με το όνομα Μ. Β. Τότε η οικογένεια της  προσέλαβε έναν προξενητή, ο οποίος διέλυσε τον αρραβώνα. Η σχέση όμως και πάλι διεκόπη.

Το χρονικό της δολοφονίας

Πάσχα του 1960. Ήταν μεγάλη Τετάρτη όταν η Γατέλα κατέφθασε στην Θεσσαλονίκη, όπου είχε μεταφερθεί πλέον ο Ζουρνατζής. Πήγε στο Γ’ Σώμα Στρατού και τον έψαχνε, εκείνος όμως αρνήθηκε να την δει. Το επόμενο πρωί, τον κάλεσαν πάλι στην πύλη, όπου τον περίμενε η κοπέλα. Του ζήτησε να πάνε μία βόλτα για να συζητήσουν.
Εκείνος δέχτηκε, πήγε στον Λόχο για να αφήσει το όπλο του κι έφυγαν μαζί.  Έφτασαν στο δάσος του Σέιχ Σου ,μακριά από τα σπίτια.
Σύμφωνα με την απολογία του, η Γατέλα, όταν κάθισαν, έβγαλε τα παπούτσια και τη φούστα της κι έμεινε με το κομπινεζόν.
Εκείνος της είπε να ντυθεί αλλά αρνήθηκε και συνέχισε να μιλάει για την υπόθεσή τους. Ο Ζουρνατζής έπαιζε με έναν σουγιά και της είπε πως πρέπει να επιστρέψει στην Καβάλα. Ωστόσο, μετά συνευρέθηκαν.

Ύστερα, η Γατέλα τoυ έδειξε ένα γράμμα του, το οποίο  έλεγε «Αρραβωνιάσθηκα διότι σε μισούσα και σε μισώ, γιατί είσαι πόρνη γυναίκα». Το διάβασε και μετά το έσκισε εκνευρισμένος. Ακολούθησε έντονη λογομαχία. Σε μια στιγμή, ο Ζουρνατζής νευρίασε και την χτύπησε δυνατά με τον σουγιά. Εκείνη προσπάθησε να φυλαχθεί αλλά ακούστηκε μόνο ένα «ωχ» και ο Ζουρνατζής την είδε να αιμορραγεί.  Σύμφωνα με την απολογία του, πήρε το εσώρουχο της και προσπάθησε να σταματήσει την αιμορραγία. Έβλεπε το σώμα της να συσπάται μέχρι που ξεψύχησε. «Έγινα άλλος άνθρωπος. Όλα σκοτείνιασαν γύρω μου. Νόμισα πως με κοιτούσαν χιλιάδες μάτια». Έτσι, φρόντισε να κρύψει το πτώμα. Έκρυψε και τα πράγματα της κάτω από μερικές πέτρες. Κράτησε μόνο το πορτοφόλι της, έσκισε τις φωτογραφίες  και την ταυτότητα της και κράτησε 300 δραχμές που βρήκε μέσα. Έπλυνε τα ρούχα του σε μία ρεματιά και επέστρεψε στο λόχο. Στους στρατιώτες που τον ρωτούσαν για την υπόθεση, τους έλεγε πως «καθάρισε» με την ιστορία και όλα πλέον είναι εντάξει. Τις επόμενες ημέρες χόρευε και διασκέδαζε μαζί τους, σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.

Σύλληψη Ζουρνατζή και δίκη

Την ημέρα του Πάσχα ο Περικλής Κλιγκόπουλος μαζί με τρεις φίλους του, είχαν πάει στο δάσος του Σέιχ Σου για κυνήγι.
Σ’ ένα σημείο με πυκνή βλάστηση, άκουσε τον σκύλο του να γαυγίζει φοβισμένα. Πλησίασε και διαπίστωσε ότι ο σκύλος είχε ξεθάψει με τα πόδια του ένα πτώμα.
Αμέσως, κάλεσαν την αστυνομία και ξεκίνησαν οι ανακρίσεις. Η ταυτότητα του θύματος δεν άργησε να εξακριβωθεί όπως και ο δράστης της δολοφονίας.

Συνέλαβαν τον Ζουρνατζή στο Γ’ Σώμα Στρατού.
Αμέσως ομολόγησε πως δολοφόνησε την νεαρή Γατέλα. Στο δικαστήριο περιέγραψε λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο την έσφαξε.
Από τη μία, η οικογένεια του θύματος υποστήριξε πως ο Ζουρνατζής την είχε αρραβωνιαστεί και πως την κακοποιούσε συχνά.
Από την άλλη, η οικογένεια του δράστη υποστήριξε ότι η Γατέλα είχε κακοποιηθεί από άλλον, ότι δεν άφηνε σε ησυχία τον Ζουρνατζή και πως δεν γνώριζαν για τους αρραβώνες τους. Μάλιστα, μίλησε και η άλλη αρραβωνιαστικιά του, Μ.Β. Δήλωσε πως μόλις πληροφορήθηκε για τη σχέση του με την Γατέλα, οι αρραβώνες διαλύθηκαν.  Όμως μαζί της ο Ζουρνατζής ήταν ευγενικός και περιποιητικός.

Οι μαρτυρίες δεν έπεισαν το δικαστήριο. Το Στρατοδικείο απέρριψε τα ελαφρυντικά της πλήρους συγχύσεως, την τέλεση της πράξης εν βρασμώ και την μεταμέλεια. Κήρυξε τον Στάθη Ζουρνατζή ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση, εγκατάλειψη θέσεως και ληστεία. Η ποινή που του επεβλήθη ήταν αυτή του θανάτου για την δολοφονία, καθώς και πέντε χρόνια κάθειρξη για τις υπόλοιπες κατηγορίες.  Ο Ζουρνατζής στην αρχή ήταν ψύχραιμος, ωστόσο αργότερα ξέσπασε σε κλάματα. Η κοινή γνώμη επιδοκίμασε την απόφαση.

 Της Δέσποινας Τζάνη, απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Αντλήθηκαν πληροφορίες από δημοσιεύματα της εφημερίδας «Ακρόπολις»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η απαγωγή και η δολοφονία του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού Άλντο Μόρο. Πώς οι Ερυθρές Ταξιαρχίες έστησαν ενέδρα και γάζωσαν με 91 σφαίρες τη φρουρά του. Τι λέει από τη φυλακή η γυναίκα που «φρόντιζε» τον όμηρο για 55 μέρες…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here