1849. Λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση, τα αρχαία της Ελλάδας λεηλατούνται από τους ξένους αρχαιοκάπηλους και την έλλειψη οργανωμένων αρχαιολογικών χώρων.
Η αρχαιολογική εταιρεία για να βρει έσοδα καταφεύγει σε λαχειοφόρο αγορά.
Ο πρώτος τυχερός; Θα κέρδιζε ένα σπίτι και η αρχαιολογία θα εξοικονομούσε έσοδα για τη συντήρηση και προστασία των αρχαίων.
Στις 19 Νοέμβριου του 1874, ο βασιλιάς Γεώργιος Α καθιερώνει το πρώτο επίσημο λαχείο. Τα έσοδα διατίθενται για τις δαπανηρές αρχαιολογικές ανασκαφές.
Κάθε λαχείο κοστίζει 3,30 δραχμές και ο πρώτος λαχνός ήταν το ιλιγγιώδες ποσό των 22 χιλιάδων δραχμών.
Τα έσοδα επέτρεψαν να βγει στην επιφάνεια το θέατρο του Διόνυσου και η στοά του Αττάλου.
Το 1904 βγήκε το λαχείο υπέρ του εθνικού στόλου το οποίο την επόμενη χρονιά ονομάστηκε λαχείο υπέρ του εθνικού στόλου και των αρχαιοτήτων της Ελλάδας.
Για περίπου δυο δεκαετίες ήταν το μοναδικό κρατικό λαχείο και τα χρήματα πήγαιναν σε ιερό σκοπό.
Το 1936 δημιουργείται το περίφημο λαχείο συντακτών.
Κυκλοφορούσε μόνο μια φορά το χρόνο, έφτασε να δίνει στον πρώτο νικητή μια πολυκατοικία και τα έσοδα προορίζονταν για το ταμείο των δημοσιογράφων.
Το εθνικό λαχείο κυκλοφόρησε το 1937 και το 1941 το λαχείο του στόλου ονομάστηκε σε λαϊκό λαχείο το οποίο κυκλοφορούσε ακόμη και την περίοδο της κατοχής.
Το λαχείο συντακτών καταργήθηκε το 1967, αφού νωρίτερα είχε μοιράσει πολλές πολυκατοικίες οι οποίες στέκουν στη θέση τους μέχρι σήμερα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here