Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Εβραίοι που γλίτωσαν από τις ναζιστικές θηριωδίες επεδίωξαν να επιστρέψουν στην Παλαιστίνη, για να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος στη γη των προγόνων τους.
Οι Βρετανοί όμως προτιμούσαν να διατηρήσουν τις ισορροπίες στο παγκόσμιο προσκήνιο και την αποφυγή οποιασδήποτε ταραχής. Για αυτό πολλούς από τους διασωθέντες Εβραίους τους κράτησαν για περίπου τρία χρόνια εγκλωβισμένους σε άλλες χώρες. Μία από αυτές ήταν η Κύπρος, όπου από το 1946-1949, 12 χώροι κράτησης ανεγέρθηκαν σε Αμμόχωστο και Δεκέλεια.
Πολλοί όμως από αυτούς δεν ήταν διατεθειμένοι να παραμείνουν ακόμη μία μέρα εγκλωβισμένοι κάτω από άθλιες συνθήκες. Για αυτό με αυτοσχέδια εργαλεία και τη βοήθεια των Κυπρίων, κατάφεραν να δραπετεύσουν συνολικά 1089 Εβραίοι.
Σκάβοντας ένα λαγούμι οι Εβραίοι στα φυλάκια του Καράολου με χειροκίνητα τρυπάνια κατάφεραν να δραπετεύσουν από το χώρο κράτησης. Όμως για να μην πεθάνουν από ασφυξία κατασκεύασαν μία αυτοσχέδια μηχανή παροχής αέρα. Κάθε φορά που πλησίαζαν οι Βρετανοί, οι υπόλοιποι Εβραίοι έκαναν θόρυβο για να τους αποσπάσουν την προσοχή.
Κάποιοι για να μην τραβήξουν τα βλέμματα των φυλάκων, έκρυβαν το χώμα στα ρούχα τους, το οποίο μετά έριχναν στον κήπο τους, προσποιούμενοι πως ασχολούνταν με την κηπουρική.
Μέχρι το 1949, πολλοί Εβραίοι παρέμεναν εγκλωβισμένοι και μεταφέρονταν λίγοι λίγοι στο νέο κράτος του Ισραήλ. Ο τελευταίος έφυγε από την Κύπρο στις 10 Φεβρουαρίου.
*Όλα τα αντικείμενα εκτίθενται στο Μουσείο Κυπριακής Αστυνομίας
Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: 53 χιλ. Εβραίοι στην Κύπρο, όπου τους εγκλώβισαν οι Άγγλοι. Όταν τους είπαν να χτίσουν «τις φυλακές τους» απάντησαν: «Αρκετά στρατόπεδα συγκέντρωσης χτίσαμε στην Ευρώπη. Δεν θα χτίσουμε άλλα»