Στα οχυρά της αμυντικής γραμμής Μεταξά οι Έλληνες στρατιώτες συγκλόνισαν όλο τον κόσμο με την ηρωική τους αντίσταση απέναντι στην πανίσχυρη πολεμική μηχανή της Βέρμαχτ που εισέβαλε τον Απρίλιο του 1941.
Οι Έλληνες πολέμησαν γενναία αλλά σε αντίθεση με τον εισβολέα έδειξαν ότι ο πόλεμος δεν ακύρωσε την ανθρωπιά τους.
Στις 7 Απριλίου 1941, ενώ οι μάχες συνεχίζονταν, Γερμανός πιλότος ενός Στούκας, χτυπήθηκε από τα αντιαεροπορικά πυρά των οχυρών.
Τραυματισμένος, έκανε αναγκαστική προσγείωση σε ένα χωράφι δίπλα στο χωριό Καρυδοχώρι του Νομού Σερρών.
«Τότε έτρεξαν προς το αεροπλάνο του οι κάτοικοι του χωριού, τον έβγαλαν έξω από το αεροσκάφος και τον πήγανε στο σπίτι του Αργύρη Πούγκουρα όπου και τον νοσήλευσαν», αναφέρει ο ιστορικός ερευνητής Βασίλης Νικόλτσιος, Συνταγματάρχης ε.α στη «Μηχανή του Χρόνου».
Στο σπίτι του Αργύρη Πούγκουρα, ο Γερμανός πιλότος δέχτηκε την περιποίηση της οικογένειας.
Λίγες μέρες αργότερα και ενώ τα οχυρά είχαν παραδοθεί, χαιρέτησε την οικογένεια που τον φρόντισε και ετοιμάστηκε να συναντήσει τους Γερμανούς συναδέλφους του.
«Λίγο πριν φύγει από το σπίτι, άφησε στους ανθρώπους που τον πρόσεχαν, τη στολή, το κράνος και το ξιφίδιο του, καθώς ένιωθε ευγνωμοσύνη για αυτούς που κάτω από τις τραγικές συνθήκες των εχθροπραξιών, τον νοσήλευσαν».
Τα προσωπικά αντικείμενα του Γερμανού πιλότου, όπως το κράνος που βλέπουμε στην φωτογραφία, εντόπισε και διέσωσε ο Συνταγματάρχης Βασίλης Νικόλτσιος, που εκθέτει όλη την συλλογή του στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Έτσι αντιμετώπισαν οι πολίτες τους εισβολείς.
Πώς αντιμετώπισε το γερμανικό επιτελείο τους πολίτες δεν χρειάστηκαν παρά λίγοι μήνες για να γίνει αντιληπτό, με τις εκατόμβες θυμάτων και τα εκατοντάδες καμμένα χωριά σε όλη τη χώρα.