Το κρύο χειμώνα του 1942, η έκτη στρατιά της Βέρμαχτ είχε παγιδευτεί στο Στάλινγκραντ.
Η επιβίωση του στρατεύματος ήταν το κλειδί για την έκβαση του πολέμου στο ανατολικό μέτωπο.
Τον ανεφοδιασμό της στρατιάς είχε αναλάβει η Λουφτβάφε, η οποία παρά την φήμη της στις αερομαχίες, στις προμήθειες συχνά τα έκανε «θάλασσα».
Όχι μόνο έριχνε τα εφόδια σε λάθος τοποθεσίες αλλά δεν κατάφερνε καν να φορτώσει στα αεροπλάνα, τις σωστές προμήθειες.
Σε κάποιες περιπτώσεις, όταν οι στρατιώτες έβρισκαν και άνοιγαν τα πακέτα, έβλεπαν ότι η Λουφτβάφε τους είχε στείλει σελοφάν για χειροβομβίδες, κουτάκια με πιπέρι και αμέτρητα προφυλακτικά.
Ούτε πυρομαχικά, ούτε τρόφιμα, ούτε καύσιμα.
Οι επιτελείς της γερμανικής αεροπορίας, αρνούνταν να ακούσουν τους επικεφαλής της πρώτης γραμμής, σχετικά με τις προμήθειες που απαιτούνταν.
Πολλές φορές έπεφταν από τον ουρανό κασόνια με ακριβά μπουκάλια κρασί, καλοκαιρινά μπλουζάκια και άλλα περίεργα ή αχρείαστα προϊόντα.
Γέμισε ο ουρανός προφυλακτικά
Στις 19 Νοεμβρίου του 1942, τα αεροπλάνα της Λουτβάφε άδειασαν τόνους κιβωτίων με προφυλακτικά, γεγονός που εξόργισε όλη την 6η στρατιά.
Ήταν ένας παράλογος «βομβαρδισμός» καθώς οι στρατιώτες δεν είχαν ανάγκη από τέτοιου είδους «πολεμοφόδια». Εξάλλου υπήρχε ρητή διαταγή προς όσους λάμβαναν μέρος στην επιχείρηση Μπαρμπαρόσα, να μην κάνουν σεξ με γυναίκες του ντόπιου πληθυσμού.
Τα περισσότερα προφυλακτικά ήταν της «Odilei» και σε κάθε φακελάκι, χωρούσαν από τρία μέχρι έξι τεμάχια. Ήταν δημοφιλή στη Βέρμαχτ και οι ειδικοί διαβεβαίωναν ότι η διάρκεια ζωής τους ήταν μέχρι τρία χρόνια. Υπήρχε μια ολόκληρη σειρά προφυλακτικών, σχεδιασμένη για τους στρατιώτες, με οδηγίες χρήσης.
Η ιστορία του Εβραίου επιχειρηματία προφυλακτικών, που οι ναζί του έκλεψαν την εταιρεία
Σχεδόν όλα τα προφυλακτικά ήταν σχεδιασμένα, με βάση τη διάσημη πατέντα του Εβραίου επιχειρηματία Julius Fromm, που ζούσε στη Γερμανία.
Από το 1916 είχε την ιδέα να αναβαθμίσει τεχνολογικά τα προφυλακτικά και να τα σχεδιάσει ώστε να είναι λεπτότερα, άοσμα, χωρίς ραφές και από διάφανο φυσικό καουτσούκ.
Έτσι, από το 1922 παρήγαγε μαζικά, τα δημοφιλή για την εποχή προφυλακτικά Fromm Act.
Μέχρι το 1931, η εταιρεία του Fromm πωλούσε 50 εκατομμύρια προφυλακτικά το χρόνο. Όταν δύο χρόνια αργότερα, ο Χίτλερ ήρθε στην εξουσία, η επικερδής επιχείρηση του, μπήκε στο στόχαστρο των ναζί.
Μέσα στο εργοστάσιό του υψώνονταν σημαίες με τον αγκυλωτό σταυρό, χωρίς όμως να δίνει μεγάλη σημασία. Τα στελέχη του έκαναν μεγάλες προσπάθειες ώστε να βελτιώνουν το υλικό των προφυλακτικών, να ενισχύουν το μάρκετινγκ αλλά και να προωθούν τις πωλήσεις της εταιρείας διεθνώς.
Ο κλοιός των ναζί όμως έσφιξε το 1938. Καθώς πολλές εταιρείες Εβραίων, περνούσαν με διάφορους παράνομους τρόπους στα χέρια των Γερμανών, πουσυνήθως ήταν κοντά στη ναζιστική εξουσία, έτσι έγινε και τον Fromm. Αναγκάστηκε να πουλήσει για 200 χιλιάδες ελβετικά φράγκα, την επικερδή εταιρεία στη Βαρόνη Ελίζαμπεθ φον Επστάιν.
Η γυναίκα που αγόρασε δεν ήταν άλλη από τη νονά του Χέρμαν Γκέρινγκ.
Λίγους μήνες μετά, ο Julius Fromm βλέποντας πλέον τη μανία και το ανηλεές κυνήγι των ναζί, διέφυγε με την οικογένειά του στο Λονδίνο. Απεβίωσε λίγο μετά την επικράτηση των συμμάχων και τη λήξη του πολέμου.