Τέσσερις μήνες μετά την ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, 16 βομβαρδιστικά απογειώθηκαν από το κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου USS Hornet για έναν τολμηρό βομβαρδισμό στο Τόκιο. Παρότι η επίθεση προκάλεσε μικρές ζημιές, αποτελούσε κυρίως ψυχολογικό χτύπημα.
Διψασμένοι να απαντήσουν οι Ιάπωνες στρατιωτικοί επιτελείς αναζητούσαν τρόπο να χτυπήσουν σε αμερικανικό έδαφος. Ύστερα από δύο χρόνια εντατικών μυστικών προετοιμασιών, η Ιαπωνία εξαπέλυσε το πρώτο διηπειρωτικό όπλο του κόσμου εναντίον των ΗΠΑ, το 1944.
Αερόστατα που μετέφεραν βόμβες
Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά δεν ήταν. Επί μήνες, οι Ιάπωνες εκτόξευαν εναντίον των ΗΠΑ περισσότερα από 6.000 από τα αποκαλούμενα όπλα «Φούγκο». Τα αερόστατα είχαν σχεδιαστεί να ακολουθούν τα αέρια ρεύματα για να διασχίζουν γρήγορα τον Ειρηνικό και μετά να πέφτουν πάνω στις πόλεις, τα δάση και τους αγρούς της Αμερικής.
Κάθε αερόστατο μετέφερε τέσσερις εμπρηστικές βόμβες ώστε να ξεκινούν φωτιές και μια βολιδοφόρο βόμβα για να σκορπίζει τρόμο.
Περίπου 1.000 από τα αερόστατα έπεσαν στις ΗΠΑ. Κάποια έφτασαν μέχρι το Μίσιγκαν, αλλά τα περισσότερα προσγειώθηκαν στις βορειοδυτικές ακτές του Ειρηνικού.
Ένα σκότωσε έξι εκδρομείς στο Όρεγκον, ενώ το άλλο έπεσε στο Χανφορντ της Ουάσινγκτον και έκλεισε προσωρινά εργοστάσιο που συμμετείχε στην κατασκευή της ατομικής βόμβας.
Η ζημιά ήταν ελάχιστη, αλλά η απειλή αληθινή. Η αντίδραση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν να λογοκρίνει όλες τις ειδήσεις για τις επιθέσεις.
Η «άμυνα της σιωπής» έπεισε την Ανώτατη Διοίκηση της Ιαπωνίας ότι το πρόγραμμα είναι αποτυχημένο και το διέκοψαν πριν εκμεταλλευτούν πλήρως τις δυνατότητες του νέου τους τρομερού όπλου.
ΠΗΓΗ: Συναρπαστικές επιστημονικές ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ», Rick Beyer, εκδόσεις Κλειδάριθμος