Το μπασκετικό του παρατσούκλι ήταν «αράχνη» γιατί είχε κοντό κορμό και πολύ μακριά άκρα. Ο ψηλόλιγνος μπασκετμπολίστας, Παναγιώτης Φασούλας γεννήθηκε στις 12 Μαΐου 1963 και ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το 1987 το Ευρωμπάσκετ και έβαλε το μπάσκετ στη ζωή των Ελλήνων.
Από τότε τα μέλη της εθνικής έγιναν αναγνωρίσιμα σε όλη τη χώρα και πρότυπα για τα νέα παιδιά.
Το όνομα «Φασούλας» στην Ελλάδα έγινε συνώνυμο του ψηλού άντρα, καθώς ο Έλληνας σέντερ είχε ύψος 2.13 μέτρα .

Ο Φασούλας έπαιξε στον Παοκ από το 1979 έως το 1993. Κέρδισε ένα πρωτάθλημα, ένα κύπελλο και ένα κύπελλο Κυπελλούχων
Ο Φασούλας έπαιξε στον Παοκ από το 1979 έως το 1993. Κέρδισε ένα πρωτάθλημα, ένα κύπελλο και ένα κύπελλο Κυπελλούχων

Το ύψος του ήταν η αιτία που ασχολήθηκε με το μπάσκετ, σε μια εποχή που οι ψηλοί παίκτες ήταν δυσεύρετοι.
Ο Φασούλας ως γιος στρατιωτικού πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε διάφορα μέρη της Ελλάδας λόγω των μεταθέσεων. Όταν ο πατέρας του πήρε μια ακόμα ο Παναγιώτης , η αδελφή και η μητέρα του έμειναν στη  Θεσσαλονίκη.
Την εποχή εκείνη η καρδιά του μπάσκετ χτυπούσε στη συμπρωτεύουσα. Ο Φασούλας ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ στα 16 του χρόνια, δηλαδή σε σχετικά μεγάλη ηλικία.
Μια μέρα ενώ παρακολουθούσε από τις κερκίδες του Παλέ τον αγώνα μεταξύ Άρη και Ολυμπιακού, ένα στέλεχος του ΠΑΟΚ που βρισκόταν στο γήπεδο,  εντυπωσιάστηκε από το ύψος του και του πρότεινε να παίξει στον δικέφαλο του βορρά. Από τότε και για τα υπόλοιπα 15 χρόνια έπαιζε με τη φανέλα του ΠΑΟΚ.
Οι σκληρές προπονήσεις και τα φυσικά του προσόντα τον έκαναν να κερδίσει γρήγορα μια θέση στην ομάδα.  Ο Φασούλας ξεχώριζε κυρίως για τα εντυπωσιακά του κοψίματα και την ικανότητα του στα ριμπάουντ αλλά και στα τελειώματα κάτω από το καλάθι.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον ΠΑΟΚ έλειψε μόνο δύο χρονιές μια το 1982 για να σπουδάσει και να παίξει μπάσκετ στην Αμερική και μια το 1986 που έγινε ντραφτ από την ομάδα Πόρτλαντ Τρεϊλμπλέιζερς.  Όταν γύρισε στη Θεσσαλονίκη ήταν καλύτερος από ποτέ, αλλά η ομάδα δυσκολευόταν να κερδίσει τον Άρη του Γιαννάκη και του Γκάλη.
Οι επιτυχίες ήρθαν αρχές της δεκαετίας του ’90.
Το 1991 κέρδισε το Κύπελλο Κυπελλούχων και την επόμενη χρονιά με τη βοήθεια του, ο ΠΑΟΚ στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδος έπειτα από 33 χρόνια.

Ο Φασούλας είχε ενεργό ρόλο και στην Εθνική ομάδα. Εκτός από το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ ήταν παρών στο Μουντομπάσκετ του 1994, όπου έιχε έρθει σε διαμάχη με τον προπονητή της εθνικής Κιουμορτζόγλου. Ο Φασούλας έφυγε από τις προπονήσεις για να πάει στη Νέα Υόρκη βγάζοντας εκτός εαυτού τον Κιουμορτζόγλου, που έφτασε σεσημείο να δώσει τελεσίγραφο στην ομοσπονδία «Η ο Φασούλας ή εγώ». Τελικά έγινε αλλαγή προπονητή και ο Φασούλας έπαιξε στο τουρνουά φτάνοντας με την εθνική στην τέταρτη θέση.
Στο Μουντομπάσκετ του 1994, είχε έρθει σε διαμάχη με τον προπονητή της εθνικής Κιουμορτζόγλου. Ο Φασούλας έφυγε από τις προπονήσεις για να πάει στη Νέα Υόρκη και εκνεύρισε τον Κιουμορτζόγλου, που έφτασε σε σημείο να δώσει τελεσίγραφο στην ομοσπονδία «’Η ο Φασούλας ή εγώ». Τελικά έγινε αλλαγή προπονητή και ο Φασούλας έπαιξε στο τουρνουά φτάνοντας με την εθνική στην τέταρτη θέση.

Μια δύσκολη στιγμή στην καριέρα του ήταν όταν ο ΠΑΟΚ  έχασε στα τελευταία δευτερόλεπτα το Ευρωπαϊκό κύπελλο από μια λάθος πάσα του. Επτά δευτερόλεπτα πριν το τέλος του αγώνα, το σκορ ήταν ισόπαλο, ο Φασούλας πήρε το ριμπάουντ και πάσαρε ψηλοκρεμαστά στον συμπαίκτη του. Ένας παίκτης της Ρεάλ έκλεψε την μπάλα, έβαλε καλάθι και η Ρεάλ κέρδισε το κύπελλο.

Ο Φασούλας καθόλη τη διάρκεια της καριέρας του κάπνιζε πολύ αλλά πάντα ήταν συνεπής και έπαιζε καλό μπάσκετ. Ο Φασούλας με τον Φάνη Χριστοδούλου πανηγυρίζουν στα αποδυτήρια ανάβοντας πούρο
Ο Φασούλας καθ όλη τη διάρκεια της καριέρας του κάπνιζε. Με τον Φάνη Χριστοδούλου πανηγυρίζουν στα αποδυτήρια ανάβοντας πούρο.

Όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του δεν έχει δει ποτέ το βίντεο του αγώνα και εκείνη ήταν η χειρότερη βραδιά της καριέρας του.
Την επόμενη χρονιά ο ΠΑΟΚ έχασε το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό και οι σχέσεις του Φασούλα με τον προπονητή του Ντούσαν Ιβκοβιτς δεν ήταν οι καλύτερες.

Με τον Ολυμπιακό κέρδισε 4 πρωταθλήματα Ελλάδος, δύο κύπελλα και ένα Ευρωπαικό
Με τον Ολυμπιακό κέρδισε 4 πρωταθλήματα Ελλάδος, δύο κύπελλα και το Ευρωπαϊκό το 1997

Η κόντρα με τον Ίβκοβιτς, το βαρύ κλίμα που επικρατούσε εναντίον του και η γενναία οικονομική προσφορά, τον οδήγησε το 1993 στον Ολυμπιακό του Ιωαννίδη και αυτόματα έγινε εχθρός για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, που τον φώναζαν πλέον προδότη.
Στην καινούργια ομάδα ο Φασούλας έπαιξε στο πλευρό μεγάλων παικτών όπως  Ντράγκαν Τάρλατς, Ζάρκο Πάσπαλι, Ρόι Τάρπλεϊ και βελτίωσε σημαντικά το παιχνίδι του. Μαζί με τον Ολυμπιακό κέρδισε 4 σερί πρωταθλήματα, δύο κύπελλα και το 1997 ο Ολυμπιακός κατέκτησε στη Ρώμη την Ευρωλίγκα. Προπονητής ήταν ο Ίβκοβιτς.

Μετά τη νίκη του ΠΑΟΚ επί της Ορτέζ το 1993 όταν οι δημοσιογράφοι έκαναν ερωτήσεις στον Φασούλα τους απάντησε "Ρωτήστε το σοφό" αναφερόμενος σαρκαστικά στον Ίβκοβιτς
Μετά τη νίκη του ΠΑΟΚ επί της Ορτέζ το 1993 όταν οι δημοσιογράφοι έκαναν ερωτήσεις στον Φασούλα τους απάντησε «Ρωτήστε το σοφό» αναφερόμενος σαρκαστικά στον Ίβκοβιτς και κάνοντας γνωστή τη δυσαρέσκειά του για  τις επιλογές του

Τα επόμενα δύο χρόνια ο Φασούλας δεν έπαιρνε λεπτά συμμετοχής και δεν είχε ενεργό ρόλο στην ομάδα του Ολυμπιακού και σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ίβκοβιτς δεν τον ήθελε ούτε σε αυτή την ομάδα.
Το 1999 σε ηλικία 36 ετών σταμάτησε την καριέρα του. Όπως είχε δηλώσει αυτό που έμαθε από το μπάσκετ ήταν να επιμένει μέχρι το τέλος και να μην τα παρατά ποτέ, στοιχεία που πιθανόν τον βοήθησαν στη μετέπειτα πολιτική του καριέρα.

Δείτε παρακάτω τις καλύτερες στιγμές του Παναγιώτη Φασούλα από την περίοδο που έπαιζε στον Ολυμπιακό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Νίκος Γκάλης θυμάται το πρώτο παιχνίδι στην Ελλάδα και δημοσιεύει το πρώτο δελτίο ως Νικόλαος Γεωργαλής. Ξεκίνησε ως πυγμάχος και έγινε ντραφτ στους Μπόστον Σέλτικς του Λάρυ Μπέρντ, αλλά δε χωρούσε δεύτερος λευκός στην ομάδα

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here