Από το βιβλίο:  «Ιστορίες μέσα από το καλάθι» του Σωτήρη Θεολογίδη – Εκδόσεις «Επίκεντρο»

Την τριετία 1930 έως 1932 μια νέα ομάδα χάραξε λαμπρή πορεία στο γυναικείο βόλεϊ. Ήταν ο σύλλογος του Παλαιού Φαλήρου που είχε ιδρύσει τμήματα αθλοπαιδιών από την προηγούμενη δεκαετία.

Τα κορίτσια του Παλαιού Φαλήρου προσέθεσαν με τη θαυμαστή πορεία τους, νέες σελίδες στην ιστορία της γυναικείας αθλητικής χειραφέτησης. Το πνεύμα και τις οικονομικές δυσκολίες της εποχής φανερώνει ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΜΠΡΟΣ».
Σύμφωνα με αυτό, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε αποφασίσει τη ματαίωση της καθόδου της «καλώς κατηρτισμένης φοιτητικής γυναικείας ομάδας βόλεϊ είς τους αγώνας του πρωταθλήματος επειδή αδυνατεί να διαθέσει μικρόν τι κονδύλιον προς αγοράν υποδημάτων των αθλητριών παρ όλας τα αιτήσεις του αρμόδιου γυμναστού».

Η έρευνα εντόπισε στο πρωτάθλημα του 1931, πληροφορίες για τη νέα δύναμη του βόλεϊ στην Αθήνα, που πήρε τα πρωτεία από το 1930. Στη διοργάνωση εκείνη, παρατηρήθηκε … πληθωρισμός συμμετοχών αφού αρχικά δήλωσαν ενδιαφέρον για να λάβουν μέρος 15 ομάδες. Τελικά πήραν μέρος οι εξής 12: ΑΟΠ Φαλήρου, Νήαρ Ηστ, Πανελλήνιος, Εθνικός, Πανιώνιος, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Ιωνικός, Ν. Βύρωνος, ΑΟ Πατησίων, Ελληνορωσσικός και Απόλλων.

Εντύπωση προκαλεί η εμφάνιση γυναικείων τμημάτων βόλεϊ από μεγάλους και μικρότερους συλλόγους. Τα περισσότερα από αυτά τα τμήματα θα συνέχιζαν τη δραστηριότητά τους και μετά το τέλος της δεκαετίας. Ο μεγάλος αριθμός των συμμετοχών υποχρέωσε τον διοργανωτή Πανιώνιο να τις κατατάξει σε τρεις ομίλους. Από κάθε όμιλο θα προκρίνονταν οι δυο πρώτες ομάδες για τα ημιτελικά.

Οι αγώνες άρχισαν την Κυριακή 10 Απριλίου. Από τα πρώτα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκε, για δεύτερη χρονιά, η υπεροχή του Παλαιού Φαλήρου που κλήθηκε να υπερασπιστεί τον τίτλο του στις 28 Μαϊου. Αντίπαλος του βρέθηκε η Νήαρ Ηστ, η ομάδα της οποίας είχε «ψαλιδίσει» τις φιλοδοξίες του διοργανωτή Πανιωνίου.

Νικήτρια ανεδείχθη η «καλώς κατηρτισμένη ομάς του Παλαιού Φαλήρου, χωρίς να υποστεί ουδεμίαν ήττα, αναδειχθείσα ούτω και πρωταθλήτρια», σύμφωνα με το σχόλιο της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ».

Την ομάδα αποτελούσαν οι: Παυλίνα Καββαδία (αρχηγός), Τούλα Πρωτοπαπά, Ανδριανή Καββαδία, Γερτρούδη Καν, Έλλη Γιαννακοπούλου και Χρυσάνθη Λαζαροπούλου. Τη δεύτερη θέση έλαβε η εξίσου δυναμική Νήαρ Ηστ, με τις: Κ. Κοντοπούλου, Τ. Πασπαλά, Α. Παναγιωτίδου, Ι. Ορφανού, Σ. Κωνσταντινίδου και Π. Ορφανού.

Στην τρίτη θέση ισοβάθμησαν οι ομάδες του Πανιωνίου και του Παναθηναϊκού.

Από το βιβλίο:  «Ιστορίες μέσα από το καλάθι» του Σωτήρη Θεολογίδη – Εκδόσεις «Επίκεντρο»

Διαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»: 1968. Η ΑΕΚ κατακτά το κύπελλο κυπελλούχων Ευρώπης μπροστά σε 80.000 θεατές! Η πρώτη διεθνής επιτυχία και η άγνωστη αφιέρωση στον αθλητή της που πέθανε από καρκίνο … 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here