Η δίψα για τη διάκριση και το πάθος για το ποδόσφαιρο απεικονίζονται στη φωτογραφία του Ρασίντ Γιεκινί. Βρίσκεται μπλεγμένος στα δίχτυα του τέρματος και η εικόνα του αποτελεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Λίγο πριν την έναρξη του Μουντιάλ του 1994, ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε αποφασίσει να ολοκληρώσει την μεταγραφή του 28χρονου Νιγηριανού επιθετικού Ρασιντ Γιεκινί στον Ολυμπιακό.
Φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού μόνο για μία σεζόν αμέσως μετά το Μουντιάλ του 1994. Δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στις ανάγκες του Ολυμπιακού και του ελληνικού πρωταθλήματος και έτσι αποχώρησε γρήγορα από την ομάδα.
Στο τέλος εκείνης της σεζόν είχε σκοράρει 21 γκολ με τα χρώματα της Σετουμπάλ, ενώ είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του πορτογαλικού πρωταθλήματος. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε καταφέρει να σκοράρει 32 γκολ σε 34 ματς και έτσι να αναδειχθεί ως ο καλύτερος Αφρικανός ποδοσφαιριστής στον κόσμο.

Ο Ταύρος του Καντούνα με τα χρώματα του Ολυμπιακού

Στο Μουντιάλ της Αμερικής, η εθνική ομάδα της Νιγηρίας κατέβηκε με ένα δυναμικό ρόστερ. Σε αυτό ο Γιεκινί είχε θέση βασικού παίχτη. Στο πρώτο παιχνίδι της ομάδας, στις 21 Ιουνίου στο Ντάλας, η Νιγηρία αντιμετώπιζε τη Βουλγαρία. Ο νιγηριανός επιθετικός ήταν αυτός που πέτυχε το πρώτο γκολ της χώρας του σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Παράλληλα σε αυτό το ματς οι Νιγηριανοί είχαν να πανηγυρίσουν διπλά, καθώς κέρδισαν τους αντίπαλους τους με σκορ 3-0.

Το πρώτο γκολ της Νιγηρίας σε Παγκόσμιο Κύπελλο υπήρξε και το μοναδικό του τέρμα στη διοργάνωση. Ο Γιεκινί μετά από αυτή την επιτυχία δεν κατάφερε να σκοράρει ξανά σε κανένα από τα επόμενα τρία ματς της Νιγηρίας. Η ομάδα του αποκλείστηκε στην φάση των «16» από την Ιταλία.

Το μοναδικό του γκολ στη διοργάνωση ήταν αρκετό για να μείνει στην ιστορία. Η φωτογραφία που τον δείχνει μπλεγμένο στα δίχτυα του τέρματος θα συμβολίζει πάντα την κορυφαία του στιγμή σε εθνικό επίπεδο. Ο «Ταύρος του Καντούνα» κατείχε το ρεκόρ του πρώτου σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής του ομάδας, έχοντας πετύχει 37 γκολ σε 58 παιχνίδια. Έφυγε από τη ζωή το 2012 σε ηλικία 49 ετών. Τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής του αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενώ το τελευταίο διάστημα φέρεται πως είχε και ψυχολογικά προβλήματα.

Πηγή:  Στιγμές Μουντιάλ, του Χρήστου Σωτηρακόπουλου, εκδόσεις ΤΟΠΟΣ

Διαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»: Ο τρομερός χορός του Ροζέ Μιλά στο κόρνερ. Ο «παππούς» του Μουντιάλ πήρε από το χέρι το Καμερούν και έφτασε την ομάδα μέχρι τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1990.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here