Το 1940 με την κήρυξη του πολέμου στην Ελλάδα διακόπηκε κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα.

Λίγο πριν από τον πόλεμο, η ΑΕΚ είχε σημειώσει επιτυχία κατακτώντας το τελευταίο πρωτάθλημα (1939-40), ενώ έδειχνε ότι θα κυριαρχούσε και στα επόμενα. Οι εχθροπραξίες όμως διέκοψαν την πορεία της.
Αυτό δεν συνέβη μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά σε όλα τα αθλήματα που διοργάνωναν πρωταθλήματα.
Φυσικά, οι αθλητές βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου.
Από τα στοιχεία και τις μαρτυρίες προκύπτει ότι στα βουνά της Αλβανίας, στο Πόγραδετς, τραυματίστηκε σοβαρά ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Κώστας Βαλαβάνης, από όλμο που έσκασε μπροστά του.
Το ίδιο και ο δρομέας Καψοκέφαλος.
Στο Τεπελένι πληγώθηκε βαριά στο πόδι ο μεγάλος Αλέκος Χατζησταυρούδης, ο οποίος έδωσε μάχη μέχρι να αποθεραπευτεί και να συνεχίσει τη σταδιοδρομία του στον Ολυμπιακό.

Το τραγικό τέλος του Σπύρου Κοντούλη

Ο Σπύρος Κοντούλης όμως, από τους καλύτερους μπαλαδόρους της εποχής, δεν στάθηκε τυχερός.
Στο μέτωπο τραυματίστηκε στο πόδι. Έγινε καλά, η μοίρα όμως του έπαιξε άσχημο παιχνίδι.

Στη διάρκεια της Κατοχής και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του ’44 συνελήφθη στην περιοχή της Νίκαιας, όπου είχε επισκεφθεί τη μητέρα του για να του φροντίσει ένα τραύμα από ποδοσφαιρικό αγώνα.
Μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, όπου συνάντησε τον αδελφό του Βασίλη (αργότερα εκτελέστηκε) και τον συμπαίκτη του στην ΑΕΚ Κώστα Χριστοδούλου, που βασανίστηκε φριχτά, αλλά επέζησε.
Μερικές εβδομάδες αργότερα, τον Ιούνιο του 1944, μεταφερόταν με καμιόνι από το Χαϊδάρι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Θα τον εκτελούσαν μαζί με άλλους πατριώτες. Ο Κοντούλης πήδηξε στον δρόμο στο Μετς.

Άρχισε να τρέχει για να σωθεί. Ήταν το μεγαλύτερο σπριντ της ζωής του, αλλά ο τραυματισμένος και ταλαιπωρημένος Κοντούλης δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Η ριπή από το αυτόματο όπλο τον άφησε στον τόπο.
Ήταν μόλις 29 ετών.
Ο «μασέρ» της ΑΕΚ, ο γερό Κουντούρης ήταν αυτόπτης μάρτυρας. Διηγήθηκε τη σκηνή και ενημέρωσε φίλους, συγγενείς και την ομάδα της ΑΕΚ.
Ο Σπύρος Κοντούλης είχε γεννηθεί το 1915 στον Πειραιά.
Ξεκίνησε την καριέρα του σε ηλικία 16 ετών στην τοπική ομάδα «Άμυνα κοκκινιάς».
Στην ΑΕΚ έπαιξε το 1935 και τίμησε την ομάδα με το αγωνιστικό του ήθος και τη θυσία του.

ΠΗΓΗ: «90 χρόνια ΑΕΚ. Η ιστορία της ΑΕΚ’ από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here