«Την ημέρα που δεν θα είμαι σε κατάσταση να παίζω για τη Νασιονάλ, θα πυροβοληθώ στο Πάρκε Σεντράλ».
Αυτή τη φράση συνήθιζε να λέει ο Αμπντόν Πόρτε, μέσος της «Κλουμπ Νασιονάλ ντε Φούτμπολ» της Ουρουγουάης. Κι έτσι έγινε. Στις 5 Μαρτίου 1918 έβαλε τέλος στη ζωή του στο κέντρο του γηπέδου της αγαπημένης του ομάδας.
Η μοιραία απόφαση
Ο Αμπντόν έγινε μέλος της ομάδας Νασιονάλ του Μοντεβιδέο το 1911. Είχε αποκτήσει το παρατσούκλι «Ινδιάνος» για τη μαχητικότητά του μέσα στο γήπεδο. Ο Ουρουγουανός με καταγωγή από τους ινδιάνους Τσαρούα, αντιμετώπιζε το κάθε παιχνίδι σαν να ήταν πόλεμος.
Έπειτα από έναν τραυματισμό στο γόνατο, ο ποδοσφαιριστής κατάλαβε πως οι επιδόσεις δεν θα ήταν ποτέ ξανά οι ίδιες.
Το 1918 ήρθε στη Νασιονάλ ο 17χρονος μέσος Αλφρέντο Σιμπέτσι.
Στο πρόσωπό του οι υπεύθυνοι της ομάδας είδαν τον αντικαταστάτη του Πόρτε.
Ο σύλλογος ενημέρωσε τον Αμπντόν ότι σταδιακά ο νεαρός Αλφέρντο θα παίζει στην ομάδα ως βασικός.
Ο «Ινδιάνος» όμως δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα.
Στις 4 Μαρτίου 1918 η Νασιονάλ κέρδισε την Τσάρλεϋ με σκορ 3-1. Αυτό ήταν και το τελευταίο παιχνίδι του Πόρτε ως βασικός.
Μετά το τέλος του αγώνα, η ομάδα και τεχνική ηγεσία παραδοσιακά δειπνούσαν μαζί για να πανηγυρίσει μια ακόμη νίκη.
Ο Πόρτε παρευρέθηκε στο γεύμα, αλλά παρέμενε σιωπηλός. Κάποια στιγμή στη μέση της βραδιάς σηκώθηκε και έφυγε. Πήρε το λεωφορείο με κατεύθυνση το «Πάρκε Σεντράλ», έδρα της ομάδας από το 1911.
Μπήκε μέσα στο γήπεδο, περπάτησε μέχρι τη σέντρα και κάθισε στο γρασίδι. Στις τσέπες του είχε δύο γράμματα κι ένα περίστροφο.
Πέταξε τα γράμματα, πήρε το περίστροφο και πυροβόλησε το στήθος του.
Πικραμένος που δεν θα μπορούσε να προσφέρει στην αγαπημένη του ομάδα αυτά που ήθελε, ο Αμπντόν Πόρτε αυτοκτόνησε ξημερώματα της 5ης Μαρτίου 1918.
«Φρόντισε την οικογένειά μου, όπως εγώ εσάς…»
Το πρωί ένας φύλακας του σταδίου βρήκε τον Πόρτε νεκρό. Δίπλα στο άψυχο κορμί του βρίσκονταν τα δύο γράμματα.
Το ένα αναφερόταν σε ένα συγγενή του και το περιεχόμενό του ποτέ δεν έγινε γνωστό. Το δεύτερο γράμμα ήταν για τον Χοσέ Μαρία Ντελγάδο, πρόεδρο της ομάδας και τον άνθρωπο που έφερε τον Αμπνόν στη Νασιονάλ.
«Αγαπημένε μου Δον Χοσέ Μαρία Ντελγάδο. Ζητώ από σένα και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας να κάνετε κάτι για μένα, όπως έκανα εγώ για εσάς. Φροντίστε την οικογένειά μου και την αγαπημένη μου μητέρα. Αντίο, αγαπημένε φίλε μιας ολόκληρης ζωής. Αμπντόν Πόρτε» .
Λίγο πιο κάτω ο «Ινδιάνος» είχε αφιερώσει μερικές λέξεις για την ομάδα της ζωής του:
«Νασιονάλ, ακόμη κι αν μετατραπώ σε σκόνη και σαν σκόνη πάντα θα είμαι εραστής σου. Δεν θα ξεχάσω ούτε για μια στιγμή πόσο σε αγάπησα. Αντίο για πάντα»
Η τελευταία του επιθυμία ήταν να ταφεί στο Κοιμητήριο «La Teja», δίπλα στα αδέρφια Σέσπεδες, που θεωρούνταν τα πρώτα ινδάλματα της ομάδας του Μοντεβιδέο.
«Για το αίμα του Αμντόν»
Ο Αμπτόν Πόρτε γεννήθηκε το 1893 στην πόλη Λιμπερτάδ, έξι χρόνια πριν από την ίδρυση της αγαπημένης του Νασιονάλ. Στα εφηβικά του χρόνια έπαιζε ποδόσφαιρο στην τοπική ομάδα της πόλης του.
Στα 15 του μετακόμισε στην πρωτεύουσα της χώρας και έπαιξε με την φανέλα της «Κολόν ντε Σάντα Φε».
Την ίδια περίπου εποχή η ομάδα της Νασιονάλ περνούσε μια κρίση στην ιστορία της και ο σύλλογος δεν ήταν σε θέση να διεκδικήσει το πρωτάθλημα.
Αυτό άλλαξε το 1911 όταν ο Πόρτε έπαιξε για πρώτη φορά με τα χρώματα των «Tricolores».
Ο Πόρτε μεταμόρφωσε την ομάδα και μαζί του η Νασιονάλ πήρε τέσσερα πρωταθλήματα, το 1912, 1915, 1916 και 1917.
Γρήγορα ο Αμπντόν κέρδισε την εύνοια των οπαδών της ομάδας των «Τσιρούα», αλλά και των υπεύθυνων του συλλόγου.
Το πάθος και η αφοσίωσή του ήταν άξια θαυμασμού και σύντομα ήταν ένα είδωλο για τη Νασιονάλ.
Για τον ίδιο δεν υπήρχε τίποτα πιο σημαντικό από το να φοράει τη φανέλα της Νασιονάλ και τη μέρα που συνειδητοποίησε ότι δεν θα μπορέσει να τη φορέσει ποτέ ξανά, αυτοκτόνησε.
Ο θάνατος του Πόρτε συγκλόνισε τον κόσμο της Ουρουγουάης. Μετά το τραγικό συμβάν, πολλές ομάδες προσφέρθηκαν να παίξουν αγώνες προς τιμήν του «εραστή» της Νασιονάλ.
Ο πατέρας των αδελφών Σέσπεδες δέχθηκε το αίτημα του Πόρτε και ο μέσος ενταφιάστηκε δίπλα στους Μπόλιβαρ και Κάρλος Σέσπεδες.
Στην κηδεία του ποδοσφαιριστή υπήρχε ένα μήνυμα που συνόψιζε τη ζωή του Αμπντόν στη Νασιονάλ: «Η Νασιονάλ ήταν το ιδεώδες του, την αγαπούσε όπως ο πιστός την πίστη του, όπως ο πατριώτης τη σημαία του».
Η δυτική εξέδρα του «Γκραν Πάρκε Σεντράλ» μετονομάστηκε σε Αμπντόν Πόρτε, ενώ ακόμη και σήμερα στα παιχνίδια της Νασιονάλ υπάρχει ένα πανό με το μήνυμα «Por la Sangre de Abdón»/ «Για το αίμα του Αμντόν».
Διαβάστε στη «ΜτΧ»:Μπαρτσελόνα: Ο ιδρυτής της αυτοκτόνησε, ο διάδοχός του εκτελέστηκε από τη χούντα. Ρεάλ: Τα βασανιστήρια των οπαδών της και η «εξαφάνιση» του προέδρου της. Η αιματοβαμμένη ιστορία των δύο θρυλικών ομάδων…