Το 1989 ο Μοχάμεντ Άλι ήταν καλεσμένος σε μια τηλεοπτική εκπομπή και ξαφνικά μπήκε στο στούντιο ο Μάικ Τάισον για να του κάνει έκπληξη.
Ο Άλι, εμφανώς καταβεβλημένος από το πάρκινσον, απέδειξε ότι δεν είχε χάσει το χιούμορ του. Μαζεύτηκε στη γωνία του καναπέ λέγοντας ότι φοβάται τον «Σιδερένιο Μάικ».
Όλοι ξέσπασαν στα γέλια και ο δημοσιογράφος του έκανε αμέσως και χωρίς περιστροφές το κυρίαρχο ερώτημα: ποιος θα κέρδισε αν παλεύατε οι δυο σας;
Ο Άλι απάντησε ότι θα κέρδιζε ο Τάισον γιατί είναι ένας πραγματικός πρωταθλητής. Το κοινό φωνάζερι ρυθμικά το όνομα του Άλι που ήταν εξαιρετικά δημοφιλής. Ο Τάισον, σε μια από τις σπάνιες επιδείξεις σεμνότητας, είπε ότι θα τα έβρισκε σκούρα απέναντι στον Άλι, που ήταν κορυφαίος στην άμυνα.
Οι αβροφροσύνες ταίριαζαν σε μια κουβέντα για ένα φανταστικό σενάριο. Είναι δεδομένο ότι αν οι δύο πυγμάχοι έπαιζαν στην ίδια εποχή δεν θα υπήρχαν κοπλιμέντα.
Στην Αμερική έχουν γίνει πολλές εκπομπές και έχουν γραφτεί αρκετά άρθρα και αναλύσεις από ειδικούς της πυγμαχίας επάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Συχνά, ο θαυμασμός προς τον ένα ή τον άλλο πυγμάχο αλλοιώνει την αντικειμενικότητα των απόψεων και γέρνει την πλάστιγγα προς τη μία ή την άλλη πλευρά.
Συμπέρασμα δεν υπάρχει και δεν θα μπορούσε να υπάρχει όταν μιλάμε για ένα υποθετικό σενάριο. Όμως, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως αν ο Μοχάμεντ Άλι και ο Μάικ Τάισον έμπαιναν στο ρινγκ στα καλύτερά τους, ο αγώνας θα ήταν αδυσώπητος και θα κρινόταν από απρόβλεπτους παράγοντες, αφού και οι δύο πυγμάχοι ήταν ικανοί για όλα και κυρίως για το αναπάντεχο χτύπημα που θα έβγαζε νοκ άουτ τον αντίπαλό τους.
Οι μύθοι καταρρίπτονται
Συνήθως, οι παλαιότεροι υποστηρίζουν ότι ο Άλι ήταν πολύ γρήγορος για να τον αντιμετωπίσει ο Τάισον, ενώ οι νεότεροι πιστεύουν ότι τα υπερφυσικά χτυπήματα του Τάισον θα έβγαζαν νοκ άουτ τον Μοχάμεντ Άλι στους πρώτους γύρους.
Σε μία ανάλυση που ακτινογραφεί τα χαρακτηριστικά των δύο πυγμάχων, ο αρθογράφος Μάρκους Σμιθ αποδομεί στο Bleacherreport.com τους παραπάνω ισχυρισμούς και προχωρά σε μια αντιπαράθεση των ικανοτήτων των δύο μποξέρ βασισμένη σε 9 στοιχεία, που καταλήγει σε μία πρόβλεψη για τον νικητή. Φυσικά, δεν έχει το αλάθητο.
Ο Σμιθ λέει ότι η εμμονή των οπαδών του Αλί με την ταχύτητά του, που ήταν σαφώς μεγαλύτερη από την ταχύτητα των αντιπάλων του Τάισον, παραγνωρίζει ότι ο πυγμάχος έπαιζε ρώσικη ρουλέτα στην άμυνα και άφηνε εκτεθειμένο το πρόσωπό του με συνέπεια να δεχθεί χιλιάδες γεμάτες γροθιές στην καριέρα του.
Επίσης, όσοι ποντάρουν ότι ο Τάισον θα τρομοκρατούσε τον Άλι και θα τον έριχνε γρήγορα στο πάτωμα ξεχνούν ότι ο Μοχάμεντ Άλι βρέθηκε απέναντι σε θηριώδεις πυγμάχους όπως οι Τζο Φρέιζερ, Άρτσι Μουρ, Κεν Νόρτον και Σόνυ Λίστον. Κανείς τους δεν τον έβγαλε νοκ άουτ!
Δύναμη εναντίον αντοχής
Τι δείχνει όμως η αντιπαράθεση των χαρακτηριστικών των δύο πυγμάχων;
- Στυλ
Το πρώτο από τα εννιά σημεία της ανάλυσης είναι το στυλ. Ο Μοχάμεντ Άλι δημιούργησε τη δική του σχολή καταρρίπτοντας κάθε νόμο που ίσχυε μέχρι την εποχή του στο άθλημα, αξιοποιώντας τα φυσικά του χαρίσματα. Αντί να προστατεύει το πρόσωπό του με τα χέρια του έκανε πίσω και απέφευγε τα χτυπήματα. Χτυπούσε από απίθανες γωνίες και σημάδευε πάντα το κεφάλι αδιαφορώντας σχεδόν για το σώμα.
Ήταν ένας πυγμάχος βαρέων βαρών με κινήσεις πυγμάχου ελαφρών βαρών. Κινούνταν και χόρευε στις μύτες των ποδιών του εξαπολύοντας ταυτόχρονα μπουνιές με τέσσερα διαφορετικά στυλ και από απόσταση ασφαλείας. Φρόντιζε πάντα να διατηρεί αρκετό χώρο για τις κινήσεις μέσα στο ρινγκ.
Σκεφτείτε ότι μπαίνετε στο ρινγκ με τον Μοχάμεντ Άλι. Παλεύετε με έναν τύπο που είναι ψηλότερος και ταχύτερος από εσάς. Όταν τον πλησιάζεις πατάει στις μύτες, κάνει δύο βήματα πίσω και όσο υποχωρεί προσγειώνει τρεις γροθιές στο κεφάλι σας. Αμέσως σκέφτεσαι να καλυφθείς και να τον χτυπήσεις στο σώμα. Εκείνος στρίβει στα δεξιά και σου δίνει ένα άπερκατ στο σαγόνι. Μέχρι να σκεφτείς πως θα αντιδράσεις σου έχει δώσει άλλα πέντε αστραπιαία χτυπήματα στο κεφάλι. Έχουν περάσει μόλις 20 δευτερόλεπτα!
Ο Τάισον είχε άλλο στυλ. Κινούνταν στην ευθεία με κακό σκοπό. Κάλυπτε το σώμα και το κεφάλι του με τα μπράτσα του. Όταν άνοιγε την άμυνα εξαπέλυε όπλα μαζικής καταστροφής. Αυτό σημαίνει πως ήταν δίκοπο μαχαίρι να τολμήσεις να τον χτυπήσεις όταν φανέρωνε το πρόσωπό του γιατί πιθανότατα θα δεχόσουν πρώτα το δικό του χτύπημα.
Φανταστείτε ότι είστε στο ρινγκ με αυτό το «τέρας». Του ρίχνεις μια μπουνιά. Βρίσκει στα γάντια. Του ρίχνεις δεύτερη. Τα ίδια. Όσο επιστρέφει το χέρι σου βλέπεις μια σκοτεινή μάζα να κινείται αστραπιαία. Δεν καταλαβαίνεις τι έχει συμβεί, αλλά πονάει πολύ! Το στομάχι διπλώνει από τον πόνο κι ενώ σκύβεις δέχεσαι δύο απανωτά κροσέ στο δεξί σου σαγόνι και πέφτεις κάτω. Έχουν περάσει μόλις 20 δευτερόλεπτα!
Πλεονέκτημα: Αλί. Το στυλ του Τάισον ήταν σίγουρα πιο τρομακτικό. Όμως, οι μεγάλοι αθλητές στην ιστορία ξεχώριζαν επειδή μπορούσαν να επικρατήσουν σε διάρκεια και σε αυτόν τον τομέα ο Αλί υπερέχει.
- Δύναμη πυρός
Τα χτυπήματα του Αλί ήταν αποτελεσματικά. Πέτυχε 37 νοκ άουτ στην καριέρα του, αλλά μόνο στα 12 από αυτά οι αντίπαλοι έπεσαν κάτω. Στα υπόλοιπα οι διαιτητές διέκοψαν τον αγώνα όταν οι άλλοι πυγμάχοι είχαν τεθεί εκτός μάχης. Οι περισσότερες νίκες του Αλί έγιναν μετά τον 7ο γύρο.
Τα χτυπήματα του Τάισον ήταν δολοφονικά. Στο 53% των αγώνων που νίκησε έβγαλε νοκ άουτ τους αντιπάλους του προτού χτυπήσει το καμπανάκι του δεύτερου γύρου!
Πλεονέκτημα: Τάισον. Τέλειωσε το 41% των αγώνων του σε λιγότερο από τρία λεπτά!
- Ταχύτητα
Στο μποξ υπάρχει η ταχύτητα στα πόδια, που μετρά πόσο γρήγορα κινείται κάποιος στο ρινγκ και η ταχύτητα στα χέρια, που αφορά πόσο γρήγορα μπορεί κάποιος να χτυπήσει.
Στα πόδια ο Αλί ήταν ασυναγώνιστος και αφύσικα ταχύτερος απ΄ ότι μαρτυρούσε η σωματοδομή του. Δεν ήταν το ίδιο ταχύς στις γροθιές. Αντίθετα, ο Τάισον μπορούσε να εξαπολύσει πέντε με έξι μπουνιές σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Ήταν αδύνατον να τον χτυπήσεις όταν σε χτυπούσε εκείνος.
Πλεονέκτημα. Τάισον. Όταν ο Αλί αντιμετώπιζε πυγμάχους με γρήγορα χέρια η ταχύτητα των ποδιών του δεν ήταν αρκετή για να τον γλιτώσει από πολλά χτυπήματα. Η ένταση και η ακρίβεια του Τάισον θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την ταχύτητα των ποδιών του Αλί.
- Σαγόνι
Η αντοχή του Τάισον στα χτυπήματα δεν δοκιμάστηκε πολύ. Όσες φορές όμως δυσκολεύτηκε, το σαγόνι του δεν άντεξε. Έχασε με νοκ άουτ από τους Λένοξ Λιούις, Εβάντερ Χόλυφιλντ και Μπάστερ Ντάγκλας.
Αντίθετα, το σαγόνι του Αλί είναι θρυλικό. Στην κυριολεξία έγινε σάκος του μποξ αμέτρητες φορές και απέναντι σε πυγμάχους όπως ο Τζορτζ Φόρμαν που θεωρείται ίσως ο δυνατότερος στην ιστορία του αθλήματος. Ο Αλί τον κέρδισε, ενώ έχασε από τον Φρέζιερ στον 15ο γύρω και πάλι χωρίς να βγει νοκ άουτ.
Πλεονέκτημα. Αλί. Ο Τάισον έχασε πέντε φορές με νοκ άουτ. Ο Αλί μόνο μία στα τελειώματά του όταν ήταν 38 ετών, από τον Λάρυ Χολμς. Δεν υπάρχει σύγκριση.
5. Άμυνα
Ο Αλί έκανε απίστευτα θεατρικά μέσα στο ρινγκ για να αποφεύγει τις μπουνιές. Αγωνιστικά όμως η άμυνά του ήταν άθλια. Δεν έβαζε ποτέ τα χέρια του σε θέση άμυνας και βασιζόταν μόνο στα αντανακλαστικά του. Έδινε απεριόριστο χώρο στους αντιπάλους του να τον χτυπήσουν και τον χτύπησαν.
Ο Τάισον δεν ήταν ο καλύτερος στην άμυνα, αλλά ποτέ δεν έμενε τόσο εκτεθειμένος όσο ο Άλι. Έχασε πέντε φορές με νοκ άουτ, αλλά έφαγε λιγότερο ξύλο στην καριέρα του.
Πλεονέκτημα. Τάισον. Η αδιαφορία του Άλι να προστατευθεί θα έδινε την ευκαιρία στον Τάισον να του δώσει αρκετά δυνατά χτυπήματα.
- Ψυχή
Το μποξ είναι ένα πρωτόγονο άθλημα στο οποίο ο συνδυασμός της τεχνικής με το συναίσθημα παίζει κυρίαρχο ρόλο.
Ο Μάικ Τάισον ποτέ δεν απέδειξε ότι είχε μεγάλη καρδιά σαν αθλητής. Πήρε εκδίκηση από τον Ράντοκ, αλλά δεν είχε το κουράγιο να συνεχίσει. Μπορούσε να κυριαρχήσει εύκολα μέσα στο ρινγκ, αλλά δεν έβρισκε τη θέληση να γυρίσει το ματς όταν οι πιθανότητες ήταν εναντίον του.
Ο Μοχάμεντ Άλι ήταν ένα πραγματικός μαχητής με απίστευτα αποθέματα ψυχής. Ο Κεν Νόρτον του είχε σπάσει το σαγόνι και έβγαλε άλλους εφτά γύρους. Έπεσε κάτω πολλές φορές, αλλά σηκώθηκε και σε τρεις περιπτώσεις πήρε και τον αγώνα!
Πλεονέκτημα. Άλι. Η ψυχή του Άλι δεν τον άφησε ποτέ να χάσει ουσιαστικά με νοκ άουτ. Συχνά επέστρεφε δριμύτερος όταν έπεφτε κάτω και αυτό ήταν τρομακτικό για τους αντιπάλους!
- Ψυχολογία
Ο Τάισον βασιζόταν στον φόβο των αντιπάλων του και περίμενε την κατάλληλη στιγμή που θα έβλεπε στα μάτια τους ότι είχαν «σπάσει». Είχε πρόβλημα όμως απέναντι σε μποξέρ που δεν τον φοβόντουσαν. Επιπλέον, έχασε μεγάλο μέρος από την αυτοπεποίθησή του όταν πέθανε ο προπονητής του, Cus D΄ amato, ο οποίος τον είχε χτίσει σαν πυγμάχο.
Ο Μοχάμεντ Άλι ήταν μια μηχανή ψυχολογικού πολέμου. Εκνεύριζε απίστευτα τους αντιπάλους του πριν από τους αγώνες με προκλήσεις, αστεία, ακόμη και ποιήματα. Ο Φρέιζερ έκανε 20 χρόνια να του μιλήσει με αυτά που του είχε πει, ακόμα και όταν ο Μοχάμεντ αρρώστησε. Επίσης, νίκησε τον Τζίμι Έλις παρά το γεγονός ότι τον προπονούσε ο Άγκελο Ντάντι που ήταν για χρόνια δικός του προπονητής.
Πλεονέκτημα. Άλι. Ο Άλι μπορούσε να εξοργίσει τους αντιπάλους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα. Δεν θα φοβόταν τον Τάισον και πιθανότατα θα τον εκνεύριζε.
- Τεχνικές λεπτομέρειες
Και οι δύο κορυφαίοι πυγμάχοι υπέστησαν άσκοπες ήττες στο τέλος της καριέρας τους, όταν θα έπρεπε από καιρό να είχαν κρεμάσει τα γάντια. Ο Τάισον από τον Ντάνυ Γουίλιαμς και ο Άλι από τον Λάρυ Χολμς.
Ο Αλί είχε τρεις σημαντικές ήττες από τους Νόρτον , Φρέιζερ και Σπρινκς. Μετά όμως ο Αλί νίκησε δύο φορές τον Φρέιζερ, τη μία στον θρυλικό αγώνα στη Μανίλα το 1975. Ο Νόρτον είχε δώσει τα σκληρότερα χτυπήματα στον Μοχάμεντ. Έπαιξε τον Άλι περιφερειακά. Εξουδετέρωσε τα γρήγορα συνεχή χτυπήματα που ήταν το μεγάλο ατού του Άλι και έσβησε τον ρυθμό του πρωταθλητή. Ο Άλι τον νίκησε δύο φορές στη συνέχεια και οι αγώνες τους ήταν από τους βιαιότερους στην ιστορία της πυγμαχίας.
Ο Τάισον είχε τέσσερις πεντακάθαρες ήττες, δύο από τον Χόλυφιλντ, μία από τον Λιούις και μία από τον Ντάγκλας. Σε όλες τις περιπτώσεις οι αντίπαλοί του είχαν τα ίδια χαρακτηριστικά: ήταν ψηλοί, πάνω από 1,90 και κινητικοί.
Ο Τάισον, με ύψος 1,78, είχε σοβαρό πρόβλημα με ψηλούς πυγμάχους που είχαν διαρκή κίνηση στο ρινγκ.
Πλεονέκτημα. Άλι. Ο Άλι ήταν ψηλός (1,91) και είχε διαρκή κίνηση μέσα στο ρινγκ. Ο Τάισον δεν νίκησε ποτέ πυγμάχο με τέτοια χαρακτηριστικά αν ο αντίπαλος δεν τον φοβόταν.
- Αντοχή
Μόλις ένας στους τρεις αγώνες του Τάισον διήρκεσαν παραπάνω από τέσσερις γύρους. Ό ίδιος είχε δηλώσει ότι είχε και πρόβλημα στους πνεύμονες που επηρέαζε την αντοχή του. Οι πέντε από τις έξι ήττες που έκανε έγιναν σε αγώνες που τέλειωσαν μετά τον τέταρτο γύρο.
Περισσότεροι από τους μισούς αγώνες του Άλι ξεπέρασαν τους τέσσερις γύρους. Σε αριθμούς, ο Άλι έπαιξε 541 γύρους σε 56 αγώνες και ο Τάισον 211 γύρους σε 58 αγώνες. Αυτό σημαίνει ότι ο Άλι έχει παίξει 330 γύρους περισσότερους από τον Τάισον και αυτή η υπεροχή στην εμπειρία δεν είναι αμελητέα.
Πλεονέκτημα. Άλι. Η τακτική του Άλι ήταν να εξουθενώνει τους αντιπάλους του και να τους κερδίζει στη διάρκεια. Το επιχείρημα ότι ο Τάισον θα τον έβγαζε νωρίς με νοκ άουτ προσκρούει στο δεδομένο ότι ο Άλι άντεξε ανελέητα σφυροκοπήματα από τους Φρέιζερ, Μουρ, Νόρτον, Σέιβερς και Φορμαν χωρίς να βγει νοκ άουτ. Είναι μάλλον απίθανο να τον έβγαζε εύκολα με νοκ άουτ και ο Τάισον.
Αποτέλεσμα
Με βάση τα παραπάνω, ο Σμιθ καταλήγει στο ότι ο Τάισον ήταν ένας υπερφυσικός αθλητής και υπερείχε του Άλι σε ταχύτητα, δύναμη και αμυντική τακτική που παίζουν τεράστιο ρόλο στο μποξ.
Ο Άλι ήταν πιο ολοκληρωμένος μαχητής. Ήταν ανώτερος σε στυλ, αντοχή στα χτυπήματα, κότσια, ψυχολογία, τεχνικές λεπτομέρειες και διάρκεια. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που έχει σημασία. Ενώ ήταν κατώτερος από τον Τάισον σε δύναμη και ταχύτητα, οι επιδόσεις του Άλι σε αυτά τα χαρακτηριστικά δεν ήταν καθόλου ασήμαντες. Απεναντίας, ο Τάισον είχε σοβαρές αδυναμίας στα σημεία κυριαρχίας του Άλι.
Όσοι νίκησαν τον Άλι χρειάστηκε να παλέψουν μαζί του τουλάχιστον για 10 γύρους. Αν ο Τάισον ήθελε να τον κερδίσει, θα έπρεπε να τον ρίξει κάτω και μάλιστα γρήγορα. Πολλοί από τους μεγαλύτερους αμερικανούς πυγμάχους στην ιστορία του αθλήματος δεν το κατάφεραν αυτό και πιθανότατα δεν θα το πετύχαινε ούτε ο Τάισον.
Ο αγώνας θα ήταν εξαιρετικά σκληρός στους πρώτους γύρους. Στον πέμπτο ή τον έκτο γύρο ο Άλι θα άρχιζε να ανακτά τον έλεγχο και να αποθαρρύνει τον Τάισον, ο οποίος αγχωνόταν όταν δεν κέρδιζε εύκολα και άρχισε να ρισκάρει πολύ για να χτυπήσει. Θα γινόταν έτσι εύκολος στόχος για τον Άλι και μετά τον 10ο γύρο θα έψαχνε μάλλον τρόπο να βγει από το ρινγκ, αφού θα ήταν πια στο έλεός του.
Η παραπάνω ανάλυση στηρίζεται στα αγωνιστικά στοιχεία των δύο κορυφαίων πρωταθλητών της πυγμαχίας. Σε τέτοιους αγώνες όμως οι προβλέψεις είναι υποθέσεις και δυστυχώς οι φίλοι του μποξ δεν θα έχουν την ευκαιρία να δουν τον Μοχάμεντ Άλι και τον Μάικ Τάισον στο ρινγκ για να τους λυθεί η απορία.